Bilim-Teknoloji

Florida’daki yerli kertenkeleler evrim geçiriyor

Evrim biyologlarının özellik kayması adını verdiği, örneğine çok az rastlanan bir durum ABD'de ortaya çıktı. Bölgeye özel kertenkelelerin evrimleştiği anlaşıldı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Florida'da yaşayan kertenkelelerin evrim geçirdiği ortaya çıktı. [Fotoğraf: Shutterstock]
abd’nin florida eyaleti adalarındaki yerli kertenkelelerin ayak baş parmaklarının, sadece 15 yıl gibi kısa bir süre içinde evrimleşerek büyüdüğü ve ayaklarında daha fazla yapışkan pul oluştuğu belirlendi.
bölgede araştırma yapan bilim adamları, adalarda yaşayan yeşil renkli california anolü türü kertenkelelerin ayaklarında, evrimleşme için son derece kısa bir süre olarak kabul edilen 15 yıl içinde büyük değişiklikler meydana geldiğini ortaya koydu.
kökeni küba olan kahverengi anol türü kertenkelelerin istilasına uğrayan adalardaki yeşil anollerin ayak baş parmaklarının anormal ölçüde geliştiğine, ayrıca ayaklarındaki yapışkan pulların sayısında da olağandışı bir artış görüldüğüne dikkati çeken araştırmacılar, bunun evrim biyologlarının türlerde özellik kayması olarak adlandırdığı durumun son derece az rastlanan örneklerinden biri olduğuna işaret etti.
özellik kayması durumuna verilen en klasik örnek, evrim teorisinin kurucusu charles darwin’in galapagos adalarında iki tür ispinoz kuşu üzerinde yaptığı çalışmalar olarak gösteriliyor. darwin, söz konusu çalışmalarında ispinoz kuşlarının gagalarında, farklı yiyecek kaynaklarına uyum sağlamalarına bağlı olarak değişiklikler meydana geldiğini delilleriyle ortaya koşmuştu.
texas üniversitesi’nden yoel stuart başkanlığındaki araştırmacılar tarafından yapılan çalışma, texas üniversitesi’nin internet sitesinde yer aldı.
araştırmacılar, kahverengi ve yeşil anol türleri arasında, aynı çeşit besin kaynakları ve sahaları elde etmek için yaşanan rekabetin yeşil anol türünde görülen adaptasyonu açıklayabileceğini belirtti.
yeşil  anol türünde gözlenen evrimleşmenin beklenmesine karşın bu kadar hızlı olmasının şaşırtıcı olduğunu ifade eden stuart, yerli türlerin birkaç ay içinde daha yüksek tüneklere yerleşmeleriyle başlayan sürecin sonunda, kertenkeleler için 15 yıl olan 20 nesillik bir evrede ayak parmakları daha büyük hale gelen yeşil anol türünün, ayaklarındaki yapışkan pulların sayısında da artış görüldüğüne dikkati çekti. stuart, bunun boy ortalamasının 1,62 metre olduğu bir bölgede boy ortalamasının 20 nesil sonra artarak 1,93 metreye ulaşmasına benzer bir değişiklik olduğuna işaret etti.
her iki türün de erişkinlerinin diğer kertenkele türlerinin yavrularını yiyerek beslenmesinin, söz konusu evrimleşmenin nedeni olabileceğini belirten stuart, “yani, eğer bir yavruysanız diğer türün erişkinine yem olmamak için hızla ağaçların tepesine tırmanmaya ihtiyaç duyarsınız. daha büyük bir ayak başparmağınızın olması durumunda bunu, bu özelliğe sahip olmayan türe göre daha iyi yapabilmeniz belki de mümkündür” dedi.
kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;