Fransa

Fransa'da iki başörtülü kadına yemek verilmedi

Fransa’nın başkenti Paris yakınlarındaki bir restoranda iki başörtülü kadına servis yapılmadı. İşyeri sahibi gerekçesini şöyle açıkladı: Teröristler Müslümandır ve bütün Müslümanlar teröristtir.

Konular: Fransa, Avrupa

fransa'nın başkenti paris'in kuzeydoğusunda bulunan bobigny banliyösünde bir restoran sahibi, iki başörtülü kadına servis yapmayı reddetti.

video paylaşım sitesi youtube üzerinden paylaşılan ve ülkede büyük tepki çeken görüntülerde iş yeri sahibinin, "teröristler müslümandır ve bütün müslümanlar teröristtir. bunu analiz edin" diyerek başörtülü müşterilere servis yapmayı kabul etmediği görülüyor. müşteriler de "bu saçmalıkları analiz etmeye ihtiyacımız yok" diyerek restoran sahibine cevap veriyor. bunun üzerine laik bir ülkede olduklarını hatırlatan iş yeri sahibi, müşterilerin çıkmasını istiyor.

sosyal paylaşım sitelerinde çok sayıda kullanıcı, müslümanlara yönelik ayrımcılığı kabul edilemez bulurken bazı kullanıcılar alternatif videolar yayımladı. bu videolardan birinde restoranda bulunan bir müşteri, "irkçıların bize servis yapmasını istemiyoruz" ifadelerini kullanarak tepkisini dile getirdi.

le parisien gazetesinin haberine göre, konuya ilişkin tepkilerin artması üzerine restoran sahibi bölgedeki müslümanlarla bir araya gelerek özür dilemek zorunda kaldı. olayla ilgili bobigny savcılığı da "ırkçı ayrımcılık" suçlamasıyla soruşturma başlattı.

islamofobi ile mücadele derneğinden yapılan yazılı açıklamada, ayrımcılığa uğrayan müşterilerin konuyu adli makamlara şikâyet ettiği duyuruldu. açıklamada, restorana yönelik protesto çağrısı yer aldı.

fransa’da tesettür mayosu tartışmaları sürüyor

diğer yandan fransa’da tesettür mayosu tartışmaları sürüyor. fransa içişleri bakanı bernard cazeneuve, tesettür mayosunu yasaklayan bir kanunun anayasaya aykırı olacağını söyledi.

la croix gazetesine konuşan cazeneuve, eski cumhurbaşkanı nicolas sarkozy'nin gündeme getirdiği tesettür mayosunun yasaklanmasını öngören bir yasaya ilişkin, "hükümet böyle bir yasağın kanunlaşması için adım atmayacaktır. bu yasa anayasaya aykırı olur ve etkisiz kalacaktır. ayrıca tamiri imkânsız gerginliklere ve anlaşmazlıklara sebep olacaktır" dedi.

cazeneuve ayrıca müslümanların kadın erkek eşitliği, cumhuriyet değerlerinin korunması, hoşgörü ve birlikte yaşam konularında toplumla beraber hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

fransa'nın güneyindeki bazı belediyeler, ay başından itibaren sahillerde tesettür mayosu giyilmesini, "toplumsal huzursuzluğa neden olabileceği" gerekçesiyle yasaklamıştı. uygulama çerçevesinde nice kentindeki plajda müslüman bir kadının tesettür mayosunun silahlı polis tarafından zorla çıkartılmasına ilişkin görüntüler uluslararası boyutta tepki çekmişti.

nice idare mahkemesinin uygulamaya koyduğu tesettür mayosu yasağı kararına insan hakları ligi ve fransa islamofobi ile mücadele derneği (ccif) tarafından yapılan itirazı değerlendiren danıştay, geçen cuma günü kararı durdurmuştu.

danıştay'ın durdurma kararında, villeneuve-loubet'deki bazı kişilerin tercih ettiği yüzme kıyafetlerinin kamu düzenini bozduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmadığının altı çizilirken, bir risk olmaksızın belediyenin plajlarda böyle bir yasağı uygulayamayacağı vurgulanmıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;