Fransa

Fransa'da Yahudi kültür merkezini koruyan askerlere saldırı

Nice kentinde, bir kişi Yahudi kültür merkezini koruyan askerlere bıçakla saldırdı, 3 asker yaralandı. Saldırganın geçen hafta Türkiye'yi girmek istediği ancak havalimanından sınır dışı edildiği belirtiliyor.

Konular: Fransa, Avrupa
Nice kentindeki Yahudi kültür merkezini korurken saldırıya uğrayan askerlerin hayati tehlikesi yok. [Fotoğraf: Reuters]

nice'te massena meydanı'nda bulunan yahudi kültür merkezini koruyan 3 asker bıçaklı saldırıya uğradı. askerlerden biri kolundan, bir diğeri ise yüzünden yaralandı. olay yerinden kaçarken tramvayda yakalanan saldırganın isminin moussa coulibaly olduğu açıklandı. ancak ilk bilgiler saldırganın 9 ocak'ta paris'te bir yahudi marketindekileri rehin alan amedy coulibaly ile bir yakınlığı olmadığı yönünde. 

fransız bfm tv televizyonunun internet sitesinde yer alan haberde, geçen hafta istanbul'a tek yönlü uçak bileti alan coulibaly'nin fransa iç istihbarat birimi (dgsi) tarafından fark edildiği ve türk yetkililere durumun bildirildiği belirtildi. haberde, saldırganın türkiye'ye girişinin istanbul'da havalimanında engellendiği bilgisine yer verildi.

al jazeera'ye bilgi veren türk yetkililer de saldırganın isminin fransa istihbaratı tarafından türkiye'ye bildirildiğini belirtti. buna göre coulibaly 29 ocak'ta roma'dan istanbul'a geldi, ismi listede olduğu için güvenlik güçleri tarafından aynı gün roma'ya geri gönderildi.

saldırılardan sonra güvenlik önlemleri artırılmıştı

7 ocak’ta paris’te charlie hebdo dergisine ve 9 ocak’ta yahudi marketine yapılan silahlı saldırılar sonrasında tüm fransa’da güvenlik önlemleri sıkılaştırılmıştı. yahudi kültür merkezleri ve sinagoglardaki korumalar da artırılmıştı.

charlie hebdo saldırısı ve sonrası

7 ocak’ta mizah dergisi charlie hebdo’nun merkezine düzenlenen saldırıda 12 kişi öldürülmüş, cherif ve said kouachi isimli silahlı iki saldırgan paris’in kuzeyine doğru kaçmış ve izlerini kaybettirmişti. 8 ocak’ta paris’in güneyinde bir kadın polis memuru silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. 9 ocak’ta ise charlie hebdo’ya saldırısının zanlılarının nerede oldukları tespit edilmiş ve paris’in kuzeyindeki bir kasabada bulunan matbaa binasında kuşatma altına alınmışlardı.

kuşatma sürerken, paris’in doğusundaki bir yahudi marketine giren silahlı saldırgan amedy coulibaly markettekileri rehin almış ve kouachi kardeşlerin gitmesine izin verilmediği takdirde rehineleri öldürmekle tehdit etmişti. saatler süren pazarlıklar sonrası fransız polisi iki noktada operasyon başlatmıştı. kouachi kardeşler ve coulibaly öldürülmüş, coulibaly’nin saldırdığı markette dört rehine hayatını kaybetmişti.

kaynak: ajanslar, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;