Fransa

Fransa'da yüzde 42 karikatürlere karşı

Paris saldırıları sonrası Fransa'da yapılan bir anket, Fransız halkının yüzde 42'sinin Hazreti Muhammed'i temsil eden karikatürlerin basılmasına karşı olduğunu ortaya koydu. Katılımcıların yarısı, internette ifade özgürlüğünün sınırlanması gerektiğini düşünüyor.

Konular: Fransa, Avrupa
Charlie Hebdo saldırısının ardından Fransa ve birçok ülkede ifade özgürlüğünü savunan protestolar düzenlendi. [Fotoğraf: Reuters]

fransız kamuoyu enstitüsü (ifop) tarafından düzenlenen bir ankete göre, fransa halkının yüzde 42’si hazreti muhammed’i temsil eden karikatürlerin basılmasına karşı çıkıyor.

paris’deki charlie hebdo saldırısı sonrası medyadaki ifade özgürlüğünün sınırları üzerine yoğun tartışmaların yaşandığı fransa’da, ankete katılanların yarısı “internette ve sosyal medyada ifade özgürlüğünün sınırlarının çizilmesi gerektiğini” düşünüyor.

fransa’da haftalık basılan le journal du dimanche gazetesinde yayımlanan araştırma, ankete katılanların yüzde 57’sinin, “basılacak karikatürlerin müslümanlar tarafından engellemesi fikrine karşı olduklarını” ortaya koydu.

'terör şüphesi vatandaşlık kaybettirmeli'

ankette en fazla destek gören sorulardan biri, yüzde 81 evet oyuyla, “fransa topraklarında terör suçu işleyen çifte vatandaşların, vatandaşlık haklarının geri alınmaları” oldu.

katılımcıların yüzde 68’i, “suriye gibi terörist grupların kontrolündeki bölge veya ülkelerde savaşmaya gittiğinden şüphelenilen fransız vatandaşlarının ülkeye dönmelerinin engellenmesini” onayladı.

aynı oranda katılımcı, silahlı gruplara katılmak için ülkeden ayrılmak isteyen kişilerin de engellenmesi gerektiğini düşünüyor. öte yandan, ankete girenlerin yüzde 57’si fransız ordusunun libya, suriye ve yemen’de savaşmaması gerektiğini düşünüyor. anket, paris saldırılarının hemen ardından, geçtiğimiz hafta düzenlendi.

eski fransız sömürgesi nijer’de charlie hebdo’nun yeni sayısının kapağında hazreti muhammed karikatürüne yer verilmesini protesto eden göstericiler, hafta sonu polisle çatıştı. iki günde 10 kişi yaşamını yitirdi.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;