Türkiye-AB ilişkileri

Fransa'dan idam uyarısı

Fransa Cumhurbaşkanlığı, Türkiye'nin idam yasasını geri getirmek üzere referanduma gitmesinin Avrupa değerlerinden kopuş anlamına geleceğini belirtti, Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyeliğini anımsattı.

fransa cumhurbaşkanlığı, 16 nisan referandumunun ardından cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın 'gerekirse idam için de bir referandum yaparız' açıklamasının ardından, böyle bir oylamanın türkiye'nin avrupa değerlerinden ve imzaladığı anlaşmalardan tamamen kopuşu anlamına geleceğini açıkladı.

türkiye'nin avrupa konseyi üyeliğini ve avrupa insan hakları sözleşmesi'ni imzaladığını anımsatan fransa cumhurbaşkanlığı, idamın yeniden yasalaşmasının bu anlaşmaya aykırı olduğunun altını çizdi.

françois hollande'ın ofisi, açıklamada referandum kararı ve sonuçlarının türk halkına ait olduğunu, siyasi kuruluşların nasıl işleyeceğine halkın karar vereceğinin altını çizdi, planlanan köklü değişikliklerin türk toplumunu ayrıştırdığını ifade ederek tarafları siyasi diyaloğa davet etti.

cumhurbaşkanı erdoğan, referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından tarabya'da huber köşkü'nün önünde bekleyenlere hitap ettiği konuşmasında, 'gerekirse bir referandum da idam için yaparız' demişti.

erdoğan, "hemen bu konuyu sayın başbakan'la, sayın bahçeli ile de görüşeceğim. 'meydanlarda hep bununla karşılaştım.' diyeceğim. zaten sayın bahçeli 'ben desteklerim.' dedi. sayın yıldırım aynı şekilde... fakat kılıçdaroğlu da destekleyeceğini söylemişti. eğer gerçekten destekler de önüme gelirse, ben bunu onaylarım. desteklemedi, o zaman yapacağımız şey ne? bir halk oylaması da onun için yaparız" diye konuşmuştu.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;