Avrupa

Fransa'dan karikatür önlemleri

Mizah dergisi Charlie Hebdo'da yayımlanan ve Hz. Muhammed'i resmeden karikatürler nedeniyle Paris, 20 ülkede büyükelçiliklerini geçici olarak kapatacağını açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

Okullar kapanacak

Polis nöbette

'Dava açabilirsiniz'

Polis, karikatürlerin yayımlandığı çarşamba gününden bu yana derginin ofisleri önünde nöbet tutuyor. [Reuters]

fransa’nın ünlü karikatür dergisi charlie hebdo’da yayımlanan hz. muhammed karikatürleri paris yönetiminde endişe yarattı. hükümet, 20 ülkede büyükelçiliklerin ve okulların cumadan itibaren geçici olarak kapatılacağını açıkladı.

dışişleri bakanı laurent fabius, karikatürlerin sorun oluşturabileceği tüm ülkelerde güvenlik önlemleri aldıklarını belirtti. dışişleri bakanlığı sözcüsü ise bu amaçla büyükelçilikleri, konsoloslukları, kültürel merkezleri ve okulları kapatacaklarını duyurdu.

bakan fabius, 'müslümanların masumiyeti' adlı filmin ardından yaşananların tekrarlanmasına neden olabileceği için charlie hebdo’nun yayımladığı karikatürlerinin kendisinde endişe yarattığını itiraf etti.

derginin kapağında tekerlekli iskemlede bir müslüman ve onu iten ortodoks bir yahudi yer alıyor. karikatürün başlığı ‘dokunulmazlar 2’. konuşma bulutunda ise ‘dalga geçersen ölürsün’ yazıyor. karikatürlerden birinde ise hz. muhammed çıplak çizilmiş.

‘isteyen dava açsın’

fransa başbakanı jean-marc ayrault ise halkı "sorumluluk bilinciyle hareket etmeye" davet etti ve karikatürler nedeniyle kendini kötü hisseden çevrelerin dava açabileceklerini hatırlattı. ayrault, hükümetin ise dergiyle ilgili yasal önlem almayacağını söyledi.

“ifade özgürlüğü olan bir ülkede yaşıyoruz, buna karikatür çizme özgürlüğü de dahil” diyen ayrault, “insanlar gerçekten hakarete uğramış hissederler ve kanunların ihlal edildiğini düşünürlerse mahkemeye gidebilirler” ifadelerini kullandı. ayrault, paris’te bir protesto gösteri yapılması talebini ise reddedeceğini belirtti.

fransa içişleri bakanlığı da, birçok ülkede protesto gösterilerine neden olan filme yönelik protesto gösterilerine izin vermemişti.

çarşamba günü karikatürlerin yayımlanmasının ardından fransa, güvenlik önlemlerini artırmış ve itidal çağrısı yapmıştı. polis, çarşamba günü boyunca derginin paris bürolarında nöbet tutmuştu.

müslüman liderlerden itidal çağrısı

fransa’daki müslüman cemaatin liderleri ise cuma günü ülke genelinde camilerden itidal çağrısı yapılacağını duyurdu. müslüman liderler derginin yayımladığı karikatürleri ‘hakaret içeren resimler’ olarak değerlendirerek kınadı.

islam dünyasında batı karşıtı protestoların genellikle cuma namazının ardından yaşandığını göz önünde bulunduran paris, güvenlik önlemlerinin bu günde yoğunlaştırıyor.  

editör savundu

charlie hebdo’nun editörü stephane charbonnier ise karikatürleri savundu. charbonnier, “katı müslümanlara charlie hebdo’yu okuyun demiyorum, tıpkı benim de bir camiye gidip inandığım her şeye karşı olan konuşmaları dinlemeyeceğim gibi” diye konuştu. charbonnier, derginin internet sitesinin bilgisayar korsanları tarafından hacklendiğini aktardı.

amaç filme destek

fransız dergisi, karikatürleri, ‘müslümanların masumiyeti’ adlı filme destek olmak için yayımladı.

hz. muhammed’le dalga geçen film, dünya çapında müslümanlardan büyük tepki görmüş, libya ve mısır gibi birçok ülkede abd karşıtı gösteriler düzenlenmişti. libya’nın bingazi kentinde bulunan abd konsolosluğu'na silahlı bir grubun düzenlediği saldırıda, washington'un libya büyükelçisi chris stevens ve üç konsolosluk çalışanı hayatını kaybetmişti.

bir grup saldırgan binaya ateş açmış, daha sonra roketatarlarla binayı ateşe vermişti.

geçen yıl sadırıya uğramıştı

solcu liberal dergi islam peygamberi hz. muhammed’i ilk kez sayfalarına taşımıyor. derginin ofisleri, geçen yıl hz. muhammed’i konu aldığı sayısı nedeniyle saldırıya uğramıştı

dergi, tunus'ta devrimden sonraki ilk seçimleri islamcı en nahda partisinin kazanmasını sayfalarına taşımıştı. o sayının editörlüğünü hz. muhammed'e verdiğini duyuran dergiye molotofkokteylli saldırı düzenlenmişti.

derginin kapağında "gülmekten ölmezseniz 100 kırbaç" diyen hazreti muhammed'i tasvir eden karikatür ile "helal aperatif" başlıklı bir köşe yazısı ve "madam şeriat" adlı bir kadın ekinin yer alması tepki çekmişti.

son sayfada "evet, islam mizah ile bağdaşıyor" diyen hz. muhammed'in palyaço şeklinde tasvir edilmesi de müslümanları rahatsız etmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;