ABD

'Freddie Gray için adalet' yürüyüşleri

ABD’nin Baltimore kentinde, siyah genç Freddie Gray’in gözaltındayken hayatını kaybetmesi nedeniyle Baltimore başta olmak üzere birçok kentte protesto yürüyüşleri düzenlendi. Göstericiler "Freddie Gray için adalet" istedi.

Konular: Amerika
Baltimore’da tren istasyonunda toplanan protestocular belediye binasına doğru yürüyüşe geçti. [Fotoğraf-AFP]

baltimore’da tren istasyonunda toplanan protestocular, güvenliğini abd ordusundan ulusal muhafızların sağladığı belediye binasına doğru yürümeye başladı. protestocular giderek kalabalıklaşırken, daha çok üniversite öğrencilerinden oluştuğu görülen göstericiler, "siyahların hayatı da değerlidir" tişörtleri giydi, gray için adalet istedi. 

eyleme katılan johns hopkins üniversitesi'nde öğrenci olan jonathan brown, "biz polisin siyahlar üzerindeki süregelen adaletsizliklerini protesto ediyoruz. polis vahşetinin durdurulması gerekiyor” dedi.

kentteki protestolar bu kez şiddete dönüşmedi. ancak 16 civarındaki kişinin gözaltına alındığı belirtildi. yerel saatle 22.00’den 05.00’e kadar sokağa çıkma yasağı tekrar başlatıldı. kent sakinlerinin yasağa uyduğu görüldü.

baltimore’da gözler cuma gününe de çevrilmiş durumda.

gözaltındayken omiriliğinden ciddi biçimde yaralanıp hastaneye kaldırılan ve burada hayatını kaybeden gray’in ölüm nedeniyle ilgili polis soruşturmasının sonucu veya ilk tespitler cuma günü eyalet savcılarına sunulacak. savcılar polisler hakkında dava açılıp açılmamasına karar verecek.

bu nedenle hafta sonu baltimore’da büyük bir protestonun planlandığı belirtildi. 

gece sokağa çıkma yasağı hafta boyunca yürürlükte kalacak

kentte dün 22.00-05.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından, polis araçlarının tahrip edildiği, mağazaların yağmalandığı pazartesi gecesinin aksine daha sakin bir gece yaşanmıştı. baltimore polisi de yaptığı açıklamada 35 kişinin gözaltına alındığını ve yasağı başarıyla uyguladıklarını bildirdi. sokağa çıkma yasağı hafta boyunca yürürlükte kalacak.

gergin geçen iki günün ardından baltimore'da gün içinde de daha sakin bir hava vardı. baltimore'da öğleden itibaren gruplar toplansa da küçük çapta barışçıl gösteriler yapıldı. baltimore senfoni orkestrası ücretsiz sokak konseri verdi.

şehirdeki yoğun güvenlik önlemleri de devam ediyor. polis güçlerinin yanı sıra abd ordusundan 2 bin ulusal muhafızın baltimore caddelerindeki bekleyişi sürüyor.

gerginliğin devam ettiği kentte güvenlik kaygıları nedeniyle beyzbol takımı baltimore orioles'ın chicago ile maçı seyircisiz oynandı. 

dayanışma gösterileri

Polis şiddetini protesto edenler New York'ta Union Meydanı'nda toplandı. [Fotoğraf-AFP]

new york, boston ve başkent washington’da da sokağa çıkan binlerce kişi, baltimore’la dayanışma ve polis şiddetini protesto yürüyüşleri düzenledi.

new york'ta union meydanı'nda toplanan yüzlerce kişinin eylemi, polisin yoğun güvenlik önlem altında başladı. polis şiddetini hedef alan gösteride, "freddie gray için adalet", "her yer ferguson, her yer baltimore" sloganları atıldı, "siyah hayatlar da önemlidir" pankartları açıldı. 

eylemciler, polis şiddeti mağdurlarının yaptığı konuşmaların ardından gösteriyi demir barikatla çevrelenen meydanın dışına taşımak istedi.

polis brooklyn caddesi'nin 17. sokak ile kesiştiği noktadan başlayarak 5. cadde istikametine gitmek isteyen bir grup göstericiye uyarıda bulunarak, müdahalede etti. diğer bir gösterici grubun ise kargaşadan yararlanarak başka istikamette yürüyüş gerçekleştirdikleri öğrenildi.

new york'ta yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen ''baltimore'' gösterisinde 60’dan fazla eylemci gözaltına alındı. 

washington'da protesto

abd’nin başkenti washington’da da gray’in ölümü ve polis şiddeti protesto edildi.

kent merkezindeki chinatown’da toplanan bine yakın kişi beyaz saray’a kadar yürüdü. 

islam ulusu, dcferguson ve ulusal siyahi birlik cephesi tarafından düzenlenen yürüyüşte, her kesimden katılımcılar yer alsa da çoğunluğunu siyahiler ve gençler oluşturdu.

protestocular, “siyahların yaşamı değerlidir”, “baltimore’dan washington’a özgür olana kadar mücadele vereceğiz”, “medya kırık camlar yerine kırık kemiklerin peşine düş” sloganları attı.

beyaz saray’ın önünde de bir süre gösteriye devam eden protestocular daha sonra olaysız dağıldı.

kaynak: afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;