Türkiye - İsrail ilişkileri

Furkan Doğan'ın ABD'deki davası düştü

İHH, İsrail'in 2010'da Gazze'ye giden Mavi Marmara gemisine yaptığı baskında hayatını kaybeden Furkan Doğan'ın ailesinin ABD'de açtığı davanın düştüğünü açıkladı.

Türkiye-İsrail ilişkileri 10 Türk'ün öldüğü Mavi Marmara olayından sonra gerilemişti. [Fotoğraf: Al Jazzera]

gazze'ye ambargoyu kırmak için yola çıkan filoya, saldırıya uğrayan mavi marmara ile katılan insan hak ve hürriyetleri (ihh) insani yardım vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, mavi marmara saldırısında hayatını kaybeden abd vatandaşı furkan doğan'ın ailesinin abd'de açtığı dava düştü.

açıklama şöyle:

"31 mayıs 2010'da mavi marmara gemisine ve filonun diğer gemilerine yapılan saldırı nedeniyle, saldırıda şehit olanlardan abd vatandaşı şehit furkan doğan’ın ailesi abd’de dava açmıştı. eski israil başbakanı ehud barak davalardan köşe bucak kaçıyordu. ancak bir konferans için abd’de bulunduğu sırada dedektifler tarafından yakalanarak dava kendisine tebliğ edilerek yargılanmaya başlamıştı. gazze ablukasının kararını veren ve bu uygulamayı başlatan eski israil başbakanı ehud barak’ı bu yargılamadan kurtarmak için israil devleti ve abd devlet olarak davaya müdâhil olmuştu.

furkan doğan’ın ailesi adına açılan dava los angeles, california merkez federal mahkemesi’nde görülüyordu. davada, ehud barak hukuksuzca sivillere uluslararası sularda saldırarak abd vatandaşı furkan doğan’ı kasten öldürmekten ve aynı zamanda uluslararası terörizm suçu, işkence, kötü muamele, zalimane muamele, haksız gözaltı gibi suçlardan dolayı yargılanacak ve bütün bu suçları planlayan ve emreden olarak mahkemeye çıkacaktı.

dava süreci devam ederken, bu arada türkiye ve israil’in israillileri affeden anlaşması gerçekleşti ve 9.9.2016 tarihinde onaylandı. bu anlaşmayı gerekçe gösteren israil tarafı, mahkemede türkiye’nin 20 milyon dolar aldığını ve israilliler hakkındaki tüm suçlamalardan muaf tutulacağının kabul edildiğini beyan etti. bu gelişmeyle beraber mahkeme ehud barak’ın dokunulmaz olduğunu da kabul ederek şehit furkan doğan’ın davasını kapattı.

furkan doğan 19 yaşındaydı. yardım gönüllüsü olarak gazze için yola çıktığında uluslararası sularda mavi marmara gemisinde ehud barak’ın emrindeki askerler tarafından vurulmuştu. önce yaralanıp yere düşmüş sonra israil askerleri tarafından sürüklenmiş yerde yaralı yatarken yakın mesafeden bitişik atışla yüzüne de gelen dört kurşun daha sıkılarak katledilmişti."

normalleşme adımları atılmıştı

israil'in, 2010'da gazze'ye yardım götüren mavi marmara gemisine uluslararası sularda müdahale etmesi sonucu 10 kişi hayatını kaybetmişti. ardından krize giren türkiye-israil ilişkilerinde normalleşme adımları atılmıştı.

israil eylül ayında, mavi marmara gemisinde hayatını kaybedenlerin aileleri için vermeyi kabul ettiği 20 milyon dolarlık tazminatı da adalet bakanlığı'nın hesabına yatırmıştı.

normalleşme adımlarının atılmasının ardından türkiye ile israil arasında bakanlar düzeyinde ilk temas da sağlanmıştı. enerji bakanı berat albayrak, istanbul’a gelen israil enerji bakanı yuval steinitz ile bir araya gelmişti. görüşmede israil gazının türkiye üzerinden avrupa’ya taşınması ele alınmıştı. türkiye’nin gazze ve cenin’de inşa edeceği iki elektrik santrali de görüşme gündemindeydi.

son olarak cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın, israil'le normalleşme süreci kapsamında, büyükelçilerin bir hafta, 10 gün içerisinde karşılıklı olarak atanabileceğini söylemişti.

kaynak: ihh, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;