Futbol

'Futbolcularımızı istiflemeyi bırakın'

Dünyanın dört bir yanından yüzlerce genç yeteneği toplayan büyük futbol kulüpleri onları başka takımlara kiralayarak 'pişmelerini' bekliyor. Hollanda da büyük kulüplerin radarında. Lig yönetimi bu duruma tepkili.

Konular: Spor, Hollanda
Ajax birçok futbolcu yetiştiriyor. [Getty]

örneğin enes ünal. genç futbolcuyu 17 yaşında bursaspor'dan alan manchester city, tecrübe kazanması için onu ilk önce belçika'ya genk'e, sonra hollanda'da nac ve twente'ye gönderdi. kulüp, enes'in bu liglerde 'pişmesini' bekliyor. yeterli gördüğü zaman kadrosuna alacak ya da elden çıkartacak. 

büyük kulüpler hollandalı futbolcuları da kıskacı altına alıyor. aynı enes gibi genç yaşta ülkesinden alıp yıllarca başka kulüplerde değerlendiriyor. hollanda bu duruma tepkili. ligin direkötrü jacco swart büyük kulüplere 'artık futbolcularımızı istiflemeyi bırakın' diyor. ona göre hollanda kulüpleri hiç değilse 20'li yaşların ortalarına kadar futbolcularını tutabilmeli tıpkı 24 yaşında manchester united'a giden daley blind gibi. 

hollanda'nın en büyük sorunlarından biri futbolcuları liginde tutamaması. kendini ispat eden futbolcu 20'li yaşların başında hemen büyük kulüplere transfer kapısını açıyor. bir dönem ajax'ın 'yıldızlar topluluğu' kadrosu artık birarada toparlanamıyor. ligin direktörü jacco swart'a göre eğer ajax gibi kulüpler futbolcularını ellerinde tutmayı başarırsa yeniden eski günlerine dönüp avrupa'nın üst seviyesinde kendisine yer edinebilir. 

ajax’tan daley blind 24 yaşında manchester united’a transfer oldu. swart’a göre bu transferde sorun yok, çünkü blind hollanda ligi’nde yeteri kadar büyüdü. onunla gurur duyduklarını söyleyen ligin futbol direktörü ondan daha küçük yaşta ülkeden ayrılan futbolcuların büyük zorluklarla karşılaştığını ve en önemlisi forma bulamadıklarını ifade ediyor.

swart “her yıl en iyi genç oyuncularımız büyük ligler için hollanda’dan ayrılıyor. aralarında 16 yaşında olanlar yani profesyonel imza atmayanlar bile var. büyük kulüplerin yüzlerce kontratlı futbolcuları var. onları dünyanın her yerinden yakalıyorlar ve kiralık olarak takımlara dağıtıyorlar. bunlardan sadece birkaçı a takıma girebiliyor. bu bir iş modeli’ ifadesini kullanıyor.

futbol direktörüne göre ajax gibi kulüpler ellerindeki genç yetenekleri 20’li yaşların ortalarına kadar tutsalar bile bu onları tekrar avrupa düzeyinde rekabetçi hale getirebilir. ajax’ın 1995’te avrupa’nın en büyüğü olması tekrarlanabilir.

bunun için düşündüğü bir çözüm yolu da var. kulüplerin futbolcuları kiralık olarak göndermelerine bir sınır koyulmalı.

kaynak: al jazeera ve reuters
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;