Bundesliga

Futbolun Sarı Duvar’ı

Borussia Dortmund evindeki her maçı ortalama 80 bin taraftara oynuyor. Bunların 25 bini ise sadece bir tarafta toplanıyor: Sarı Duvar.

Konular: Spor, Futbol

buranın resmi adı güney tribünü. fakat sarı duvar olarak biliniyor. doluluk oranlarının bir hayli yüksek olduğu almanya tribünlerinde, borussia dortmund’un stadında, özellikle bu sarı duvar diye adlandırılan tribünde boş koltuk bile bulmak zor.

pankartları, enerjileri, koreografileriyle son yıllarda büyük bir üne kavuşan bu tribün, avrupa’nın da lider tribünlerinden. dortmundlu futbolcular için maçta büyük bir özgüven, rakipler için de heyecan.

sarı duvar isminin 2005 yılında ilk kez ortaya çıktığı belirtiliyor. o dönemde bu tribünde asılı olan bir dortmund’un sarı duvarı pankartının ardından burası ‘sarı duvar’ diye anılmaya başlanmış.

eskiden adı westfalen olan signal iduna park, 2006 yılında yenilendi. stat 81 bin 259 kişillik. 25 bini ise sarı duvar’da. burası avrupa’nın en büyük tribünlerinden biri.

takımın yıldızlarından pierre-emerick aubameyang “sadece bakıyorsunuz ve sadece muhteşem diyebiliyorsunuz. ne zaman enerjiye ihtiyaç duyduğunuzu biliyorlar ve o anda sanki düğmeye basıyorlar. bunu hissediyorsunuz” diyor.

kevin grosskreutz, 2009-15 yılları arasında dortmund’da forma giydi. bu kentte doğan alman futbolcu, 4 yaşından beri güney tribününde:

“babamı babası götürmüş tribüne. beni de babam götürdü. annemden büyükanneme hepsi tribündeydi. tüm ailemiz tribünde. dortmundlu olup, tribünlerden gelip o sahaya sarı siyah formayla çıkmak çok önemliydi. arkadaşlarımın önünde oynamak bana çok mutluluk verdi"

almanya'nın batısında yer alan şehirin nüfusu 500 bin. neredeyse 15 günde bir şehrin yüzde 14’ü bu statta buluşuyor. tribünler koltuklu olmasına karşın herkes saatlerce ayakta bekleyip, tezahürat ediyor. 

dortmund evindeki her maçını 80 bin ortalamayla oynuyor. bu rakamla bayern münih, barcelona, real madrid ve manchester united gibi kulüpleri geçiyorlar.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;