Afrika

Gambiya'ya askeri müdahale

Gambiya'da seçimi kaybetmesine rağmen koltuğu bırakmayan ve ülkede olağanüstü hal ilan eden Devlet Başkanı Yahya Jammeh'e karşı, Batı Afrika ülkeleri harekete geçti. Senegal ordusu, askeri müdahaleye başladı.

yahya jammeh'in 1 aralık'ta yapılan seçim sonuçlarını tanımamasıyla başlayan siyasi kriz gambiya'ya dış askeri müdahale ile sonuçlanabilir.

devlet başkanı jammeh'in seçim sonuçlarını tanımayıp ülkede olağanüstü hal ilan etmesinin ardından batı afrika devletleri ekonomik topluluğu (ecowas) ülkeleri gambiya'ya askeri müdahale etme kararı aldı. birleşmiş milletler güvenlik konseyi de müdahale kararını desteklediğini açıkladı.

komşu ülke senegal, batı ecowas ve bmgk onayıyla askeri müdahale başlattı. ordu sözcüsü albay abdu ndiaye, gece yarısına kadar zaman tanınan jammeh'in görevi bırakmaması üzerine sınırı geçip gambiya'ya girdiklerini açıkladı. 

gambiya'da 1 aralık'ta yapılan devlet başkanlığı seçimini oyların yüzde 45'ini alan adama barrow kazanmıştı. jammeh'ın oy oranı yüzde 36'da kalmıştı. 

seçimi kazanan barrow, senegal'e kaçmak zorunda kalmıştı. barrow, barışçıl seçimlerin galibi olduğunu belirterek devlet başkanlığı yemin törenini gambiya'nın senegal büyükelçiliği'nde düzenleyeceğini açıkladı. barrow, "böylece yemin töreni gambiya topraklarında yapılmış olacak" dedi. 

1994'te askeri darbeyle iktidara gelen jammeh, 1996, 2001, 2006, 2011'deki başkanlık seçimlerini kazanmıştı.

jammeh'in olağanüstü hal ilan etmesinin ardından çok sayıda gambiyalı ülkeyi terk etmeye başladı. turistler de ülkeden kaçıyor. 

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;