Arap Baharı

Gannuşi: Esed ile Sisi’nin geleceği yok

Washington’da temaslarda bulunan Tunus’taki Nahda Hareketi'nin lideri Raşid Gannuşi, “Suriye’deki Esed rejimi ile Mısır’daki Sisi rejiminin kesinlikle geleceği yok" dedi.

Konular: Ortadoğu
Tunus'us İslamcı Nahda Hareketi Partisi'nin lideri Raşid Gannuşi, ABD ve Avrupa'da yoğun lobi faaliyetleri yürütüyor. [Fotoğraf: AA]

tunus'taki nahda hareketi'nin lideri raşid gannuşi, abd’nin başkenti washington’da ‘carnegie endowment for international peace’ adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen panelde konuştu.

tunus’ta demokrasi alanında atılan adımları ve kaydedilen başarıları anlatan gannuşi, ülkedeki islamcı gruplarla lâiklerin başarısının bir model oluşturduğunu, bunun da tüm bölgede dikkat çektiğini vurguladı. 

gannuşi hem lâikleri hem de islamcıları destekleyen grupların oluşturacağı koalisyon hükümetinin tunus’un geleceği için önemli olduğunu, tüm kesimlerin kesinlikle birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

‘esed ile sisi rejimlerinin geleceği yok’

gannuşi, bölge ülkelerinde yaşanan gelişmelerle ilgili soruları da yanıtladı.

arap baharı’nın, bulundukları coğrafya üzerinde birçok olumlu etkisi olduğuna işaret eden gannuşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“suriye’deki esed ile mısır’daki sisi rejiminin kesinlikle geleceği yok. arap baharı çok önemli bir başarı gerçekleştirdi. insanların arasındaki korku bitti. araplar bu devrim sayesinde en basit şekilde diktatörlerin ve despotların yeterince güçlü olmadığını anladı. insanlar kendi kapasitelerini, var olan enerjilerini keşfetti. suriye’de de insanların bunu başarması an meselesidir. arapların bir gün, er ya da geç demokrasiye ulaşacakları konusunda oldukça iyimserim.”

‘demokrasiden korkanlar değişimi durdurmak istedi’

mısır’daki gelişmelerle ilgili bir soru üzerine gannuşi, demokrasilerde yanlışların yapılabileceğini ancak bu yanlışların orduyla değil, sandıkta çözülmesi gerektiğini vurguladı.

mısır’ın kendileri için önemli bir ülke olduğunu vurgulayan gannuşi, “mısır, arapların lider ülkesidir. bugün mısır’daki zorluklar çözümü kolay olan zorluklar değil. demokrasiyi önemsemeyenler, demokrasiden korkanlar mısır’da değişimi durdurmak istedi. bu, çok açık. bu, mursi hükümeti'nin yaptıklarıyla mı alâkalı? evet, mursi hükümeti'nin birçok yanlış yaptığını düşünüyorum. ancak muhammed mursi ülkenin seçilmiş bir cumhurbaşkanı olarak göreve geldi. demokrasilerde yanlışlar yapılabilir. ancak demokrasilerde yapılan yanlışları düzeltmenin yolu seçimlerden geçiyor. demokraside yanlışları orduya sığınarak veya insanları katlederek düzeltemezsiniz” yorumunda bulundu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;