Kürt sorunu

Gaziantep'te ilk tutuklama

Dokuz sivilin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıda aracı getiren çekici şoförü cezaevine gönderildi, gözaltındaki dört kişi serbest bırakıldı.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Öğretmen yakalandı

Gözaltı sayısı 13

Fotoğraftan teşhis

Saldırgana ait fotoğraf, Gaziantep Valisi Ata tarafından salı günü medyaya gösterilmişti. [AA]
türkiye'nin güneyinde, suriye sınırındaki gaziantep'te 20 ağustos akşam saatlerinde düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili başlatılan soruşturma derinleşiyor. dördü çocuk dokuz kişinin can verdiği saldırıda bombalı yüklü aracı olay yerine getiren çekicinin sürücüsü m.ç, çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.
 
sakarya'dan sekiz ay önce çalınan lüks otomobile diyarbakır kırsalında bomba yüklenmiş ve m.ç, çekicisiyle gaziantep şehitkamil ilçe emniyet müdürlüğü yakınlarına aracı bırakmıştı.
 
şoförle birlikte adliyeye sevk edilen üç kişi ise, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. mahkemenin tutuklamaya gerek görmediği bir diğer şüpheli ise, mersin'de gözaltına alınan m.a oldu.
 
soruşturmada gözaltına alınan kişi sayısı 13 ve bunlardan dördü diyarbakır'da polis tarafından yakalandı. gözaltındakilerden biri şanlıurfa'da öğretmen olarak çalışıyordu.
 
gaziantep valisi erdal ata, cuma günü kameraların karşısına geçmiş ve saldırıyı gerçekleştiren murat filiz'in fotoğrafını medyayla paylaşmıştı. 'firaz' kod adlı filiz, pkk'lılara ait fotoğraf albümünden diğer şüpheliler tarafından teşhis edilmişti.
 
resmi açıklamaya göre, saldırgan filiz, 2006 yılında demokratik toplum partisi gençlik örgütünde çalıştı ve ardından pkk'nın amanoslar bölgesi osmaniye grubu içerisinde faaliyet gösterdi.

çevirmeden kaçmak için...
 
murat filiz'in yurt dışına çıkmadığını, aynı bölgede bulunduğunu düşündüklerini de aktaran vali ata, "patlayıcının nereden geldiğini bilmiyoruz. muhtemelen diğer patlayıcıları nereden sokuyorlarsa ülkeye... kuzey irak'tan da olabilir, suriye'den de olabilir, başka ülkeden de olabilir" ifadesini kullanmıştı.
 
tutuklanan çekici sürücüsünün saldırıdan kısmen de olsa haberdar olduğunu sözlerine ekleyen gaziantep valisi, "araçta yapılan tespitlerde, tamirci baktığında hasar tespit edemiyor. bir şey olmadığını görüyor. bizim kanaatimiz buraya kadar rahat getirebilmek için yolda ne bileyim trafik çevirmesi olabilir, kontrol olabilir radara düşer veya bir sebepten dolayı bir olaya karışabilir. dolayısıyla eylemi yapmadan aracın yakalanma ihtimali olabilir düşüncesiyle çekiciyle getirdiklerini zannediyoruz. daha doğrusu zannediyoruz değil öyle olduğu kesin" diye konuşmuştu.

bakanlıktan istihabarat yanıtı
 
öte yandan, türkiye içişleri bakanlığı, iktidardaki akp'nin gaziantep milletvekili şamil tayyar'ın istihbarat eleştirilerine yaptığı bir açıklamayla yanıt verdi. tayyar'ın saldırıda istihbarat zafiyeti bulunduğu yönündeki eleştirilerinin gerçekle ilgisi bulunmadığını vurgulayan bakanlık, iddiaların herhangi bir somut bilgi, belge ve olguya dayanmadığının altını çizdi.
 
soruşturmada polise ifade verenlerin mahkemeye sevk edilmesi bekleniyor.

kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;