Türkiye

Gaziantep'te saldırı

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü binası önünde bugün saat 09.30 sıralarında bombalı araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda 2 polis şehit oldu, 19'u polis 23 kişi de yaralandı. Cesedi parçalanan saldırganın örgüt bağlantısı araştırılıyor.

Konular: Türkiye

gaziantep emniyet müdürlüğü binası önünde bugün saat 09.30 sıralarında bombalı araçla saldırı düzenlendi. gaziantep valisi ali yerlikaya, saldırıda 2 polisin şehit olduğunu açıkladı.

valilikten yapılan açıklamada  "il emniyet müdürlüğü binasının da bulunduğu 36004 nolu cadde üzerinde bomba yüklü bir araç infilak ettirilmiştir. saldırıda 2 polis memurumuz şehit olurken, 19 polis ve 4 sivil vatandaşımız yaralanmıştır" denildi. 

beyaz renkli bir araç aranıyor

olayın ardından camları kırık beyaz renkli bir hafif ticari aracın arandığı belirtildi. bölgeye giden tüm yollar güvenlik amacıyla kapatıldı.

gaziantep emniyet müdürlüğü önünde panelvan tipi minibüs ile gerçekleştirilen bombalı saldırının ardından polisin detaylı araştırması sürüyor. polis, patlamada parçalanan saldırganın cesedi üzerinde başlattığı inceleme ile kimliğine ve hangi örgüte mensup olduğuna dair iz bulmaya çalışıyor.

dha'ya konuşan yetkililer, saldırıyı gerçekleştiren örgütün işid veya pkk olacağını söyledi. yetkililer,  ölen saldırganın kimliğinin belirlenmesi ve istihbarat birimlerinin çalışmasıyla kısa sürede örgütün netlik kazanacağını kaydetti. ancak, yetkililer 2012 yılı ramazan bayramında kentte 10 kişinin öldüğü bomba yüklü araçla pkk saldırısının yapıldığını hatırlatarak, bugünkü saldırının da benzer özellik taşıdığını; ancak bugünkü eylemi kimin gerçekleştirdiğinin henüz kesinleşmediğini belirtti.

işid operasyonu

saldırının ardından polis ekipleri cumhuriyet mahallesi'ndeki bir eve operasyon düzenledi. baskında; saldırıyı gerçekleştiren ve patlamada parçalanarak ölen saldırganla bağlantılı olabilecek bazı kişiler gözaltına alındı. yetkililer, saldırganının kimliğinin yakınlarının dna tetkikiyle belirlenmesinden sonra kesinlik kazanacağını kaydetti.

yayın yasağı

saldırıyla ilgili olarak gaziantep cumhuriyet başsavcılığı yayın yasağı getirdi. başsavcılık yasak kararının 3'üncü sulh ceza hakimliği tarafından alındığı belirtilerek şöyle denildi:

"01.05.2016 tarihinde ilimiz şehitkamil ilçesi incilipınar mahallesi 4 nolu cadde üzerinde gerçekleştirilen bomba yüklü aracın infilak ettirilmesi olayı hakkında gaziantep 3. sulh ceza hakimliğinin 01.05.2016 tarih ve 2016/2926 d.iş. sayılı kararı ile 5187 sayılı yasanın 3/2 maddesi uyarınca “yazılı, görsel ve internet medyasında, sosyal medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve buna benzer yayın yapılmasının yasaklanmasına" karar verilmiştir."

tnt kullanıldı

gaziantep emniyet müdürlüğü terör ve istihbarat birimleri bir süre önce, kentte güvenlik güçlerine yönelik terör saldırısı olabileceği bilgisine ulaştı. istihbarat birimleri, bomba yüklü araçla özellikle polislerin yoğun olduğu bölgede saldırı gerçekleştireceğini saptayınca, alarm durumuna geçildi. polis, kentte güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardı, personeli uyardı.

günler öncesinden alarm durumuna geçen emniyet müdürlüğü, polislerin kullandığı servis araçlarının saatlerini ve güzergahlarını günlük olarak değiştirerek olası saldırıları önlemeyi hedefledi. bugün de 1 mayıs nedeniyle polislerin emniyet müdürlüğü önünde toplanıp, midibüs ve otobüslerle görev alacakları eylem bölgelerine gitmesi planlanıyordu. ancak, saldırı istihbaratı nedeniyle dün gece bu uygulama iptal edildi ve polislerden evlerinden görevlendirildikleri alana gitmeleri istendi.

kuvvetli istihbarat nedeniyle polis, emniyet müdürlüğü önünden geçen vergi dairesi ile emniyet müdürlüğü ek hizmet binası önünden geçerek muammer aksoy bulvarı'na bağlanan yaklaşık 200 metrelik yolu da bariyerlerle trafiğe kapattı.

ancak, sabah saatlerinde muammer aksoy bulvarı üzerinden bariyerleri geçen ve bu sırada emniyet müdürlüğü önündeki kulübede görevli olan polislerin ateş açarak durdurmaya çalıştığı bomba yüklü araç tam emniyet müdürlüğü giriş kapısının bulunduğu bölgede patlatıldı. patlamada bu sırada nöbetçi kulübesinde görevli polis memuru şehit oldu.

güvenlik kaynakları, saldırıda 1 mayıs tarihinin ve patlama saatinin özellikle seçildiğini söyledi. kaynaklar, saldırıyı gerçekleştiren terör örgütü mensubunun 1 mayıs nedeniyle görev alacak personelin emniyet müdürlüğü önünde toplanarak dağılacağını tahmin ederek saldırıyı bu noktada gerçekleştirdiğini kaydetti.

önceden alınan önlemler ile daha büyük facianın önlendiğini kaydeden güvenlik kaynakları, parçalanan minibüste yapılan ilk incelemede patlamada kullanılan patlayıcının cinsinin tnt olduğunun belirlendiğini bildirdi.

patlamada kullanılan patlayıcının miktarının henüz netleşmediğini ama çevreye verdiği zarar göz önünde tutulduğunda en az 300 kilo olduğunu kaydeden güvenlik kaynakları, patlayıcıya ayrıca daha fazla can alması için demir parçacıklar, şiddetini de artırması için gübre ile güçlendirildiğini belirtti.

kaynak: dha, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;