Enerji jeopolitiği

Gazprom sattığı gazın fiyatını açıkladı

Şirketten yapılan açıklamaya göre Gazprom, Avrupa ve Türkiye müşterilerine bin metreküp gazı ortalama 387 dolardan satıyor. Sektör yetkililerine göre Türkiye fiyatı, bu ortalamanın üzerinde.

Konular: Rusya, Türkiye
Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 12.5'u Batı Hattı'ndan sağlanıyor. [Fotoğraf: Reuters]

gazprom, avrupa ve türkiye’ye 2014 yılında 158.4 milyar metreküp doğalgaz satacak. şirketten yapılan açıklamada geçtiğimiz yıl 161.5 milyar metreküp ihracat yapıldığı ifade edildi. rusya bu yıl avrupa’ya gönderdiği gazı yüzde 2 azaltmış olacak.

gazprom, avrupa'nın ihtiyacının yüzde 31'ini karşılıyor. her ülke farklı oranlarda rus doğalgazına bağımlı. bu da avrupa'nın enerjide bir politika ortaya koyup, tek ses olmasını engelliyor. 

gazprom fiyatı:  bin metreküp 387 dolar

gazprom türkiye dahil avrupa’ya sattığı doğalgazın fiyatını da açıkladı. gazprom avrupalı müşterilerinden bin metreküp için ortalama 387 dolar aldı.

türkiye, gazprom’un almanya’dan sonra ikinci büyük müşterisi.

"türkiye fiyatı ortalamanın üzerinde"

al jazeera’ye bilgi veren bir sektör yetkilisi türkiye fiyatının bu ortalamanın üzerinde olduğunu söyledi. botaş ve özel sektör fiyatının ortalaması alındığında türkiye fiyatının bin metreküp için 393 dolar olduğunu söyledi. aynı yetkili iran doğalgazına 492 dolar, azeri doğalgazına da 332 dolar ödendiğini ifade etti.

türkiye 2013’te toplam 45,2 milyar metreküp doğalgaz ithal etti. ithalatın yaklaşık yüzde 60’ı rusya’dan yapılıyor. rusya’yı yüzde 18 payla iran, yüzde 9 ile cezayir ve yüzde 7 ile de azerbaycan izliyor. nijerya’nın payı ise yüzde 3. türkiye’nin bu yıl 46,5 milyar metreküp gaz tüketmesi bekleniyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;