Türkiye

Gazze için yoğun çaba

Erdoğan, İsrail'in ateşkeslere riayet etmemesine karşın, Türkiye'nin kalıcı bir ateşkes için 'çok yoğun' çaba sarf ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan, partisinin bayramlaşma programı konuşmasında 'paralel yapı' ve muhalefeti hedef aldı. [Fotoğraf: AA]

erdoğan, partisinin bayramlaşma programında yaptığı konuşmada, "günlerdir bir senaryo sahneye kondu, senaristler belli, paralel yapı. bu senaryolar içerisinde bağımsız olduğu söylenen bağımlı milletvekiller var. sözüm ona, adalet sarayı'nın içerisine girecek kadar hassasiyet kaybetmiş. kendilerine göre orada bazı değerlendirmeler koyuyorlar, kararlar alıyorlar... "bizim o polislerle işimiz yok" diyorlardı. pensilvanya'da demiyorlar mıydı? hepsi çıktı mı meydana? çıktı" dedi.

erdoğan 'paralel yapı'nın türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit etmek için her adımı attığını ve 40 yıllık bir çalışmayla devletin kurumlarına yerleştiğini söyledi. 

"bir dershane konusuyla attığımız reform adımını kabul etmediler. oradan çok büyük rant geliyordu, o rantı kaybettikeleri için çılgına döndüler... milletten kazandıklarını bu ülke için değil, kendi saltanatları için kullandılar."

erdoğan, "'bunların inine gireceğiz' dedik ya. girdik, girmeye de devam edeceğiz" sözleriyle hükümetin 'paralel yapıya' yönelik operasyona devam edeceğini vurguladı.

gazze'de ateşkes çabaları

erdoğan, israil'in ateşkeslere riayet etmemesine karşın, türkiye'nin de gayretleriyle ateşkes konusunda ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, "en azından gazze'ye geçici bir süre insani yardım sağlanabilmesi için ateşkes girişimlerimizi sürdürüyor, ateşkesin kalıcı olması için de çok yoğun çaba sarf ediyoruz" dedi.

israil'in, gazze'ye yönelik operasyonlarının başladığı günden bugüne 3 israilli sivilin, 1100'e yakın ise gazzeli'nin öldüğünü söyleyen erdoğan, "israil bu orantısız, bu insanlık, vicdan dışı saldırılarına hamas'ın attığı füzeleri bahane olarak gösteriyor. israil sözüm ona teröre karşı mücadele verdiğini iddia ederek, yaptığı katliamı, soykırımı dünyaya meşru göstermeye çalışıyor... dünyadaki bazı devletlerin de maalesef buna inanmaları insanlık adına yüz kızartıcı bir durumdur... en azından bizler türkiye olarak bu konuda uyanık olmamız lazım" şeklinde konuştu.

"türkiye büyük ama muhalefet küçük"

cumhurbaşkanı adayı erdoğan konuşmasında muhalefetin kendisine yönelik 'irak türkmenleri yokmuş gibi tutum takınması' eleştirisine de "iddialı konuşuyorum; cumhuriyet tarihinde türkiye dışındaki türkmen kardeşlerinin yanında bizim gibi var olan bir hükümet olmamıştır" yanıtını verdi. 

erdoğan, muhalefetin irak'ta rehine tutulan türkmenlerin hayatını tehlikeye sokacak söylemlerde de bulunduğunu belirterek muhalefetin değişmesi gerektiğini savundu.

"türkiye büyük ama muhalefet hala küçük. inşallah 10 ağustos seçimi sonucuyla bu uygunsuz muhalefet kendisine çekidüzen vermek zorunda kalacak."

ak parti'ye muhalefetten yeni üyeler

erdoğan'ın partililerle bayramlaşma programında, partilerinden ayrılarak ak parti'ye katılan 14 ilçe belediye başkanı için de tören yapıldı. 

chp'den ak parti'ye geçen burdur'un çeltikli ilçesi belediye başkanı recep aydın, chp il yönetimi, başkanı ve milletvekilinin parti tabanına sahip çıkmaması nedeniyle böyle bir karar aldığını belirtti.

kaynak: al jazeera, aa ve dha
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;