Gazze

Gazze'de 8'i çocuk 23 ölü

İsrail'in, kalıcı ateşkes müzakereleri sürerken Gazze’den roket fırlatıldığını iddia ederek yeniden başlattığı saldırılarda 24 saatte 23 kişi öldü. Ölenlerden 8'i çocuk. BMGK taraflara acilen yeniden görüşme çağrısı yaptı.

Konular: Ortadoğu
İsrail'in altı haftalık saldırılarında BM'ye göre 425 bin Gazzeli evinden oldu. [Fotoğraf: REUTERS]

israilli bakan gazetecilere yaptığı açıklamada hamas liderlerini hedef almaya devam edeceklerini açıklarken, israil füzeleri yine sivilleri vurdu.

gazze sağlık bakanlığı son 24 saatte israil hava bombardımanlarında 8 çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi. ölü sayısı 23'e ulaşırken, 120 filistinli de yaralandı. 

israil savaş uçakları, 21 ağustos perşembe sabahı gazze şeridi'ndeki nuseyrat mülteci kampı'na da saldırı düzenledi.

israil ordusu çocuk ölümlerine değinmeyip sadece silahlı 4 kişiyi öldürdüğünü iddia etti. ordudan yapılan açıklamada, filistinli direniş gruplarının önceki günden bu yana israil'in çeşitli kentlerine 213 roket attığı, sadece gün içinde atılan roket sayısının 163 olduğu ifade edildi.

israil ordusu ayrıca, hedef alınan mekanlara ilişkin detay vermeden gazze'de dünden bu yana 110 hedefin vurulduğunu duyurdu.

hamas, ilk kez israil’in doğalgaz ana tesislerini vurduğunu açıklarken, israil bunu yalanladı.

hamas komutanına beşinci suikast girişimi

israil 10 günlük ateşkesin ardından yeni saldırılarında hamas’ın askeri kanadı kassamtugayları’nın önemli komutanlarından muhammed deyf’i hedef aldı.

kassam tugayları, beşinci kez israil’in suikast girişimine hedef olan deyf’in saldırıdan kurtulduğunu açıkladı. gazze’deki hamas liderliğinden yapılan açıklamada “düşmanın liderleri ofislerindeki ekranların arkasında oturup, istihbaratçılarının kendilerini zafer kutlamalarının yakın olduğuna inandırmasını bekliyor. ama beceremediniz ve ıskaladınız” ifadeleri kullanıldı

ancak saldırıda deyf’in eşiyle 7 aylık çocuğu hayatın kaybetti. aynı saldırıda üç kişi daha öldü.

Muhammed Deyf kimdir?

  • gerçek adı muhammed diyab el  masri
  • israil’de ‘yedi ruhlu’ ‘kabus’ ‘hayalet’ gibi ona birçok lakap takıldı. filistin içindeyse ‘filistin savunma bakanı’ olarak tanınıyor.
  • hamas askeri kanadının izzettin kassam tugaylarının genel komutanı.
  • 1989 yılında hamas’a yapılan ilk operasyonda 16 aylık süre içinde yargılanmadan hapiste yattı. 
  • kassam tugaylarında liderlik vasfı 1993 yılında imad akıl’ın öldürülmesinden sonra başladı
  • israil kendisine 5 kez suikast düzenledi.
  • bundan önceki suikast girişiminde bacağını kaybettiğine dair iddialar var.
  • 2000 yılında filistin yönetim tarafından tutuklandı. fakat ikinci intifada sırasında hapisten çıktı.

israil, daha önce sürpriz karşı saldırılarla israil ordusuna büyük kayıplar verdiren deyf’i 'gazze’deki en büyük tehditlerden biri' olarak görürken, geçen hafta açıkça hamaslı komutanı ölümle tehdit etmişti. 30 yıldır israil’e silahlı direnişin en önemli liderlerinden biri olarak görülen deyf, şimdiye kadar tüm siyasi görevleri reddedip, varlığını kabul etmediği israil devletine karşı direnişi tercih etti.

deyf, israil’in 2006'dan beri ambargoyla nefes aldırmadığı gazze’de tüneller yoluyla ablukayı delme fikrinin de mimarı olarak görülüyor. 50'li yaşlarda olduğu tahmin edilirken, en son görüntüleri 2002’de ortaya çıktı. israil daha önce de kendisini hedef almış, deyf füzeyle vurulan arabasından yaralı olarak çıkarılırken görüntülenmişti.

netanyahu: türkiye, iran ve katar, hamas'la beraber

israil başbakanı binyamin netanyahu da yeni saldırıların ardına basın toplantısı düzenleyip, gazze'yi 'yedi misliyle' vurmakla tehdit etti.

kahire'deki müzakerelere geri dönüş olup olmayacağına dair bir soruya, "kim bizim bir bedel ödeyerek ateşkes sağlanması için çabaladığımızı söylüyor? biz ister ateşle, isterse siyasetle olsun halkımızın güvenliğini sağlayacak bir zemin üzerinde çalışıyoruz. mısır'ın gösterdiği büyük çabayı takdir ediyoruz. biz mısır'ın girişimini kabul ettik. israil parlamentosu knesset'teki tüm bakanlar da bunu kabul etti. kim savaşı durdurmak istiyorsa hamas'ın yaptıklarını durdurmalıdır. arap dünyası hamas'a karşı, kim onlarla beraber; katar, türkiye ve iran" yanıtını verdi.

filistin sağlık bakanlığı da israil’in 7 temmuz’da başlayan saldırılarında şimdiye kadar 2049 kişinin öldüğünü açıkladı.

birleşmiş milletler’e göreyse tonlarca bombanın harabeye çevirdiğ gazze’de 425 bin sivil evlerini terketmek zorunda kaldı.

birleşmiş milletler güvenlik konseyi üyesi 15 ülke adına konuşan ingiltere bm elçisi mark grant, taraflara kalıcı bir ateşkes için acilen yeniden görüşmelere başlama çağısında bulundu.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;