Gazze

Gazze'de ateşkes sona erdi

İsrail yönetimi ve Hamas yetkilisi Usame Hamdan'ın 12 saatlik geçici ateşkesin dört saat daha uzatılmasını kabul ettiklerini açıklamasının ardından Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları İsrail'e beş füze saldırısı yapıldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Basın Müşaviri Osman Sert, Twitter'dan Paris'te Davutoğlu ve Kerry arasındaki görüşmeden bu fotoğrafı paylaştı. [Fotoğraf: Twitter-@osmansrt]

paris'te bir araya gelen türkiye, katar, abd, fransa, italya, almanya ve ingiltere dışişleri bakanları gazze'de varılan 12 saat süreli ateşkesin uzatılması çağrısı yapmıştı.

reuters'a konuşan israilli yetkili ateşkesin dört saat daha uzatılmasını kabul ettiklerini açıkladı.

al jazeera'ya konuşan, hamas'ın dış ilişkiler sorumlusu usame hamdan da ateşkesin uzatılmasına onay verdiklerini bildirdi.

ancak bu açıklamadan kısa bir süre sonra hamas'ın silahlı kanadı izzeddin kassam tugayları israil'e beş roket saldırısı düzenlediğini duyurdu.

israil ordusu gazze'den ülkenin güneyine roket saldırıları düzenlendiğini iddia etti.

hamas'tan yapılan açıklamada, 12 saatlik ateşkes boyunca gazze'ye beklenen yardımın gitmediği, bu yüzden bölgedeki farklı gruplar arasında ateşkesin uzatılması konusunda görüş ayrılıkları olduğunu belirtildi.

israil televizyonuna konuşan dışişleri bakanı avigdor lieberman, ateşkesin gece yarısından sonra tekrar uzatılmasının gereksiz olduğunu söyledi.

gazze’de 12 saatlik ateşkes ilanının ardından abd, türkiye, katar, fransa, almanya ve italya dışişleri bakanları bugün fransa’nın başkenti paris’te kapsamlı ateşkesi görüştü. avrupa birliği dış politika yüksek temsilcisi catherine ashton ve ingiltere temsilcisi de görüşmelerde yer aldı. görüşmelere israil ve hamas'tan temsilci katılmadı.

davutoğlu: çabamız artarak sürecek

paris’te gazze’de kalıcı ateşkes anlaşmasına varılması için yoğun çabaları sürdüren dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, yaptığı basın açıklamasında, bölgede kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkes olana kadar çaba sarf edeceklerini belirterek, bundan asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

gazze'deki insani durumun giderek kötüleştiğini dile getiren davutoğlu şu ifadeleri kullandı:

"ramazan bayramı yaklaşırken şiddetini arttıran saldırılara karşın bölgede kalıcı ateşkesin sağlanması için türkiye olarak çabalarımızı daha da arttıracağız. zaten başından beri bunun için çabalıyorduk. hatta son birkaç gündür, sayın kerry ile konuya ilişkin birçok kez görüş alışverişinde bulunduk, telefonla konuştuk. bugün hala devam ediyoruz. aslında ateşkese çok yaklaşmıştık ancak israil tarafı son anda reddetti. hala çok çalışıyoruz. kalıcı ateşkes sağlanana kadar konunun takipçisiyiz. türkiye olarak bu iş sonuçlanana kadar uğraşacağız. tüm müttefiklerimize, tüm taraflara şunu söyleyebilirim ki türkiye çok çalışıyor. türkiye, kalıcı ateşkes için çok çalışıyor"

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, paris'teki toplantının hemen öncesinde twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

"gazze'de süren insanlık dramında ortak çabalarımızla geçici de olsa karşılıklı ateşkes kararına varılmış olmasından memnuniyet duyduk. dün bütün gün katar'da filistinli taraflarla yaptığımız görüşmeler sonucunda ulaştığımız ortak metne israil evet deseydi şu an çok daha sağlam bir ateşkesi konuşuyor olacaktık. israil'in bu tutumu barış çabalarında ne kadar samimiyetsiz olduğunu ortaya koyuyor. şimdi mevcut ateşkesi sürdürülebilir hale getirebilmek için paris'teyim. amerikalı muhatabım john kerry ve diğer meslektaşlarımla gazze'de akan kanı durdurmak için temaslarda bulunacağım. 12 saatlik ateşkes sürecinde gazze halkına insani yardım konusundaki faaliyetlerimizi de hızlandırıyoruz."

al jazeera muhabiri ece göksedef'e konuşan kaynaklar, türkiye ve katar’ın filistin tarafının, özellikle de hamas'ın üzerinde etkili olduğunu, abd’nin de israil ve mısır'ın üzerinde etkili olduğunu söyledi. bu sebeple doha'da dışişleri bakanı ahmet davutoğlu ve katar dışişleri bakanı halit bin muhammed atiyye, hamas lideri halit meşal ile görüşürken, kerry de kahire’de mısırlı ve israilli yetkililerle görüştü. davutoğlu ile kerry de sık sık telefonla görüştü.

Kerry'nin ateşkes önerisi

- 5-7 gün süreyle insani ateşkesin ilan edilmesi. bu süre içerisinde israil ordusu gazze'deki tünelleri yıkmak amacıyla işgal ettiği yerlerde kalacak.

- insani yardımların geçişini sağlamak için insani koridorun oluşturulması

- gazze'nin silahsızlaştırılması karşılığında kentin yeniden imarı için 50 milyar dolarlık yardım tahsis edilmesi

- ateşkes anlaşmasının uygulamaya girmesinden 48 saat önce kahire'ye israil, hamas ve filistin yönetimi taraflarının yanı sıra abd delegasyonunun gitmesi ve görüşmeleri sürdürmesi 

abd dışişleri bakanı john kerry, gazze'ye insani yardım girişinin sağlanması için yedi günlük ateşkes sağlanmasını önerdi.

iki taraf da kerry'nin önerisini kabul etmedi.

israil, füze saldırılarının durdurulmasını, gazze'deki tünellerin kapatılmasını ve filistin'deki silahlı grupların silahsızlandırılmasını istiyor. hamas ise silahlarını teslim edemeyeceğini ve gazze'ye yapılan ambargonun kabul edilemez olduğunu vurguluyor.

ancak bm genel sekreteri ban ki-moon’un 12 saatlik ateşkes önerisi kabul gördü. ateşkes cumartesi günü saat 08.00'den itibaren geçerli olacak.

ateşkesle filistinli sivillere yiyecek, su ve ilaç gönderilecek.

reuters haber ajansına konuşan israil askeri sözcüsü, 12 saatlik ateşkes boyunca tünelleri aramaya devam edeceklerini ve olası saldırılara karşılık vereceklerini söyledi.

israil daha önce ilan ettiği ateşkeslerin süresi bitmeden gazze'ye saldırmıştı.

‘silahlarımızı alamazsınız’

al jazeera’ye konuşan hamas sözcüsü sami ebu zuhri, müzakerelerin aralıksız sürdüğünü belirtti. herhangi bir ateşkes anlaşması için gazze'ye yapılan tüm israil saldırılarının ve ambargonun durdurulması gerektiğini söyledi.

silahlarını teslim etmeyeceklerini vurgulayan ebu zuhri, “kerry'nin söylediği gibi gazze'yi imar etmek için 50 milyar dolar verilmesi karşılığında bizim silahlarımızın elimizden alınmasını kabul etmiyoruz. biz bir direniş hareketiyiz. halkımızı korumak için silah tutuyoruz” diye konuştu.

ebu zuhri, gazze’ye yapılan ambargonun kaldırılmasının en doğal hakları olduğunu belirtti. “bu ablukanın kalkması için silahı bırakmamız isteniyor. bu ambargo aynı zamanda tüm uluslararası kanunlara aykırıdır” dedi.

kaynak: al jazeera, aa ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;