Gazze

Gazze'de ateşkes yürürlükte

Birleşmiş Milletler'in 'insani sebeplerle' önerdiği, Hamas ve İsrail tarafından kabul edilen 5 saatlik ateşkes yürürlüğe girdi. Bu süre içerisinde Gazze halkına insani yardımların ulaştırılması hedefleniyor.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 8 Temmuz'dan bu yana 226 kişi hayatını kaybetti. En az bin 685 kişi yaralandı. [Fotoğraf: Reuters]

taraflar ateşkesin saat 10.00 ve 15.00 saatleri arasında yürürlükte olmasını kabul etmişti. ateşkesin hayata geçmesinin ardından israil saldırıları şimdilik durdu.

birleşmiş milletler, ateşkes devam ettiği süre boyunca, 8 temmuz'dan bu yana yoğun saldırı altında olan gazze halkına insani yardımların ulaştırılmasını hedefliyor.

mısır hükümetinin ateşkes teklifi salı günü başarısızlıkla sonuçlanmıştı. hamas, israil hükümetinin kabul ettiği ateşkes önerisini kendilerine hiç danışılmadığı gerekçesiyle reddetmişti. israil ordusu da altı saat ara verdiği bombardımana akşam saatlerinde devam etmişti.

can kaybı 226

israil'in gazze'ye saldırılarında 8 temmuz'dan bu yana 226 kişi hayatını kaybetti. en az bin 685 kişi yaralandı. israil ticari ürünlerin geçişi için kullanılan sınır kapısını da kapattı. 

anadolu ajansı'na konuşan eski filistin hükümeti sağlık bakanlığı sözcüsü eşref kudra, israil askerlerinin gazze'nin el-atatra bölgesindeki saldırılarında bir filistinlinin öldüğünü söyledi.

kudra'ya göre, israil ordusu gazze'nin güneyindeki refah kentine saldırısında sabah namazına gidenleri hedef aldı. kudra bu saldırıda yaşlı bir filistinlinin öldüğünü, üç kişinin de yaralandığını ifade etti.

eşref kudra ayrıca, çarşamba günü gazze'nin güneyindeki han yunus kentine düzenlenen saldırılarda yaralanan yaşlı bir filistinli kadının da hayatını kaybettiğini söyledi.

batı şeria'nın bazı bölgelerinde israil askerleri ve gazze saldırılarını protesto eden filistinliler arasında çıkan gerginlikteyse 22 filistinli yaralandı.

filistin kızılayı, israil askerlerinin kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gazın yanı sıra gerçek mermi kullandığını belirtti.

israil sınır kapısını kapattı

filistin hükümetine bağlı sınır ve sınır kapıları heyeti başkanı nazmi mihne, israil'in gazze'nin güneyindeki kerm ebu salim sınır kapısı'nı güvenlik gerekçesiyle kapattığını söyledi.

israil'in 2006'dan bu yana ambargo altında tuttuğu gazze'de giriş çıkışların yapıldığı yedi sınır kapısından refah hariç altısı israil'in kontrolünde bulunuyor.

gazze'deki dört ticari sınır kapısı, haziran 2007'de israil tarafından kapatılmıştı. geri kalan kapılardan beyt hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve işadamlarının batı şeria'ya geçişi, kerm ebu salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için zaman zaman kısa süreliğine açılıyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;