İsrail - Filistin sorunu

Gazze'de İçişleri Bakanlığı da vuruldu

İsrail savaş uçakları Gazze'deki İçişleri Bakanlığı'na ait binalara da saldırdı. İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 77'ye yükseldi. BMGK bugün acil olarak toplanacak. Netanyahu ise saldırıları yoğunlaştıracaklarını söyledi.

 
gazze'deki filistin içişleri bakanı'nın ofisine üç füze fırlatıldı. yıkılan üç katlı binanın çevresindeki evler de zarar gördü. 

israil savaş uçakları, gazze'nin rimal semtinde ve deyr el-belah kentinde içişleri bakanlığı'na bağlı iç güvenlik biriminin merkezlerini de bombaladı.

anadolu ajansı'nın sağlık kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, hükümet binalarının hedef alındığı saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı.

filistin sağlık bakanlığı sözcüsü eşref kudra, israil'in gazze'ye saldırılarında ölen filistinlilerin sayısının 77'ye yükseldiğini, en az 550 kişinin de yaralı olduğunu açıkladı. 

27 yaşındaki salim kandil ve 30 yaşındaki amir fayyumi, israil'in gazze merkezinde sivil bir araca yönelik saldırısında öldü. 

kudra, israil'in, gazze'nin güneyindeki han yunus kentine düzenlediği son saldırılarda da 14 filistinlinin hayatını kaybettiğini söyledi. kudra, ölenlerden üçünün kadın, dördününse çocuk olduğunu belirtti. 

bmgk acil toplanıyor

birleşmiş milletler güvenlik konseyi (bmgk), israil ile hamas arasında tırmanan şiddeti görüşmek üzere bugün acil olarak toplanacak. toplanma çağrısını, arap ülkelerinin temsilcilerinden gelen talep üzerine bm genel sekreteri ban ki-moon yaptı. 

genel sekreter ban, filistin devlet başkanı mahmud abbas ile de görüştüğünü ve kendisinden israilli yetkililerle görüşmeyi sürdürmesini istediğini belirtti. iki tarafın da ateşkes uygulamalarına bir an önce geri dönmesi gerektiğini belirten ban, bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşların liderlerine ateşkesin sağlanması için israil ve filistin üzerindeki etkilerini kullanmaya çağırdı. 

'saldırılar yoğunlaşacak'

israil'in sağcı başbakanı binyamin netanyahu ise saldırıları yoğunlaştıracaklarını söyledi.

yazılı açıklama yapan israil lideri, "israil savunma güçleri her seçeneğe hazırlıklı. hamas, israil halkına ateş etmenin bedelini ağır ödeyecek" diyerek gazze'ye bombardımanların süreceğinin işaretini verdi. 

uluslararası toplum da şu ana kadar netanyahu'nun gazze'ye bombardımanlarına arka çıkmış görünüyor. 

almanya ve fransa hamas'ı kınadı

gazze'den fırlatılan roketler israil'de her hangi bir can kaybına yol açmasa da almanya ve fransa hamas'ı kınadı.

gazze'den fırlatılan yedi roketten ikisi israil'i koruyan abd yapımı 'demir kubbe hava savunma sistemi'ni aşarak gazze'ye 80 km uzaklıktaki dimona nükleer reaktörünün yakınlarına düştü.

israil ordu radyosu, hava ve deniz kuvvetlerinin gazze şeridinde 710'dan fazla hedefi vurduğunu duyurdu.

israil'in yerleşim birimlerine de füze saldırısı gerçekleşti. birçok yerde siren sesleri duyuldu.

bir gazeteci öldü

israil gazetecileri taşıyan bir aracı da vurdu. 

bir gazeteci hayatını kaybetti. 

gazzeli kaynaklara göre israil bombardımanlarında 500'ün üzerinde hedef vuruldu, 60 ev yerle bir oldu. 

al jazeera'ye konuşan gazzeli bir sağlık yetkilisi "gazze şu an yaşadığı sağlık sıkıntısını daha önce hiç yaşamadı. ilaçlar bitmek üzere. bu büyük bir felaket ve şimdiye kadar yaşadığımuız en büyük sağlık felaketi" diye konuştu. 

öğleden sonra israil’den atılan bir füze deyr el beleh’teki el megazi’deki mülteci kampına isabet ederken, aynı evdeki anneyle dört çocuğu hayatını kaybetti.

öncesinde de gazze’nin kuzeyine ve doğusuna düzenlenen israil bombardımanında iki anne ve dört çocuğu hedef oldu.
gazze’nin doğusundaki şeceiye’yde vurulan evde 13 yaşındaki muhammed arif ile 12 yaşındaki kardeşi amir ölürken, zeytun’da isabet alan evde de 27 yaşındaki amina meleke ile 18 aylık bebeği muhammed hayatını kaybetti.

 

Halit Meşal'den açıklama

Meşal “Ambargo bitmeli. Biz başka bir şeyi kabul etmiyoruz. Yedi yıldır halkımız ambargo altında inliyor” dedi.
[[Fotoğraf: Reuters]]

gazze'deki hamas'ın siyasi büro şefi halit meşal, israil'in gazze'yi bombardımanında israil'i değil gazze'deki silahlı grupları kınayan batı'ya tepki gösterdi: 

"bütün dünyanın büyük ülkelerine, bm'ye ve arap kardeşlerimize sesleniyorum, filistin halkı yavaş yavaş ölümünü beklemek zorunda mıydı? sonrasında 3 israilli'yi kaçırma olayı geldi. bütün bu zulme karşı bir tepki olarak. netanyahu ve tüm dünyaya filistinlilerin zulme karşı suskun durmayacağını ileten bir mesajdı.sanki bu operasyonlar gazze'den füze atıldığı için yapıldı. öyle diyorlar. abd açıklaması bir suç bir cinayet. az önce israil'in filistinlilere yaptığı zülmün meşrutiyetini savunuyorlardı. abd ve uluslararası toplumu bizim halkımıza karşı gazzelilere karşı bir suç bir cinayet işliyor şu an."

 

israil’in fırlattığı füzelerden biri beyt hanun’da 4 yaşındaki seher masri ve 14 yaşındaki oğlunun canını aldı.

mısır yaralıların tahliyesi ve tedavisi için refah sınır kapısı'nı açtı. 

israil’in saldırıları sonucunda yaralananların mısır hastanelerinde tedavi altına alınacağı, mısır sağlık bakanı muhammed sultan'ın beraberindeki heyetle refah sınır kapısı'na giderek gazze şeridi'nden gelecek ilk yaralı kafilesini karşılayacak.

filistinli yaralıların ambulanslarla sina'daki el-ariş ve refah hastanelerinde tedavi altına alınacağı, özel tedavi gerektiren hastalarınsa başkent kahire’ye nakledileceği bildirildi.

'gazze roketleri israil nükleer reaktörü yakınlarına düştü'

geceyarısından itibaren gazze’de israil’in hava sahasına 48 roket fırlatıldı. bu roketlerden biri başkent tel aviv’e düştü. israil ordu sözcüsü, 16 roketin abd’nin israil’e verdiği 'demir kubbe hava savunma sistemi' tarafından yok edildiğini söyledi.

al jazeera kaynaklarına göre izzettin kassam tugayları ilk defa gazze sınırına 70 kilometre uzaklıkta bulunan niyfatim askeri havaalanı'nı füzelerle vurdu.

israil ordusu akşam saatlerinde gazze'den fırlatılan iki roketin israil'in nükleer reaktörü dimona yakınlarına düştüğünü açıkladı. 

islami cihad'ın komutanı öldü

islami cihad hareketinin silahlı kanadı olan kudüs tugaylarının önde gelen komutanlarından olan hafız hamad’ın gazze’nin kuzeyindeki evi israil ordusu tarafından füze ile vuruldu.

bombalanan evde bulunan hamad ve ailesinden kurtulan olmadı. hafız hamad ile ikisi kadın biri çocuk altı kişi öldü.

hamad ve diğer aile fertleri için tören düzenlendi.

bir süre omuzlarda taşınarak gazze caddelerinde sloganlar ve filistin bayrakları eşliğinde gezdirilen cenazeler daha sonra toprağa verildi.

hafiz hamad, islami cihad hareketi'nin beyt hanun bölgesi komutanlığını yapıyordu.

üç günde 400 ton bomba

israilli askeri yetkililer üç gündür devam eden saldırının bilançosunu açıkladı.

israil devlet radyosu'nun bir askeri yetkiliye dayandırdığı haberine göre, gazze’ye yönelik saldırıda üç günde 400 ton bomba atıldı.

bunların bir kısmı savaş uçaklarından fırlatılırken, saldırıların büyük bölümü karadan karaya fırlatılan füzelerle gerçekleşti.

israil'e tepkiler

israil’in gazze’ye yönelik saldırılarına bölge ülkelerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

türk dışişleri, israil'i gazze'ye saldırıları 'derhal' durdurmaya çağırdı.

'israil'in gazze'ye yönelik toplu cezalandırma yöntemini durdurması için uluslararası toplumu da göreve çağıran türkiye, "israil’in gazze’ye yönelik başlattığı askeri operasyon, gazze’de yıllardır abluka altında zor şartlar altında yaşamını idame ettirmeye çalışan mazlum gazze halkının acılarını daha da arttırmanın yanı sıra, israil’e yönelik haklı infiale sebebiyet verecektir" uyarısında bulundu.

iran dışişleri bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “tüm müslüman ülkeleri siyonist rejimin insanlık dışı tutumu ve cinayetleri karşısında ivedilikle etkili bir tepki göstermeli ve bu cinayetleri uluslararası ceza mahkemesi gibi uluslararası hukuk platformlarına taşımaya karar veren filistin halkını desteklemelidir” ifadeleri kullanıldı.

ürdün hükümeti de, israil'den gazze saldırılarını durdurmasını istedi.

ürdün hükümetinin sözcüsü ve iletişim ve medyadan sorumlu devlet bakanı muhammed momeni, israil'in gazze'ye yönelik saldırılarının kabul edilemez olduğunu belirterek, uluslararası kamuoyuna israil'in saldırıları durdurması için baskı yapmaya çağırdı.

momeni, israil'in saldırılarını durdurmamasının "barbarca" ve negatif etkilerinin olabileceğini belirtti.

filistin’de gerilim, haziran ayında kaçırılan üç yahudi yerleşimcinin cesedinin bulunması ve ardından 16 yaşındaki bir filistinli gencin öldürülmesi sonrasında yeniden tırmanmaya başlamıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;