Gazze

Gazze'de kalıcı ateşkes henüz yok

İsrail'in 2 bine yakın Filistinli'yi öldürdüğü Gazze saldırılarının ardından kalıcı ateşkes görüşmeleri sürüyor. Hamas, İsrail’in Mısır’ın önerisini reddettiğini açıkladı.

Konular: Ortadoğu
İsrail'in bir aydan fazla süren saldırılarında Gazze'de binlerce ev kullanılamaz hale geldi. Bazıları ağır hasar gördü. [Fotoğraf: REUTERS]

hamas siyasi büro üyesi musa ebu merzuk, facebook hesabından yaptığı açıklamada, “netanyahu, mısır'ın önerisini reddetti. israil heyeti durumun başladığı noktaya dönmesine sebep olacak değişiklikler sundu” ifadesini kullandı.

filistin heyetindeki filistin demokratik kurtuluş cephesi (fdkc) genel sekreter yardımcısı kays abdulkerim de, gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması için mısır'da yürütülen müzakerelerde herhangi bir sonuca varılamadığını belirtti.

abdulkerim, israil'in filistin’deki direnişçilerin silahsızlandırılması konusu başta olmak üzere anlaşma metninde bazı değişiklikler talep etmesinin anlaşmazlığa neden olduğunu söyledi. "mısır tarafıyla toplantımız her zaman olumlu geçerdi ancak bugün öyle olmadı. israil, filistin tarafının kabul edemeyeceği taleplerde bulunuyor. direnişin silahsızlandırılmasından bahsetmeleri değişikliklerin kabul edilememesi için yeterli bir sebep" dedi.

abdulkerim, filistin heyetinin mısır tarafıyla yapılan görüşmeleri ele aldığı toplantının devam ettiğini bildirdi.

'israil'in güvenliği ablukaya bağlı'

israil başbakanı binyamin netanyahu'nun "hamas'ın askeri darbe aldığı" yönündeki sözlerine yazılı bir açıklamayla yanıt veren hamas sözcüsü sami ebu zuhri, israil liderinin sözlerini 'gülünç' bulduğunu ifade ederek, "bunlar, israillilerin lanetinden kaçmak ve başarısızlığın üzerini örtmek amacıyla basın için üretilen iddialardır" dedi. 

"netanyahu'ya askerlerinin ölmesi, yaralanması ve esir alınması yeter" diyen zuhri, "direniş grupları füzeleriyle israil'in derinliklerini vurmayı başardı. israillilerin güvenliğini sağlamanın tek yolu, filistinlilerin kendilerini güvende hissetmesi ve gazze şeridi'nden ablukanın kaldırılmasıdır" şartını yineledi.

netanyahu: güvenlik taleplerimize net cevap verilirse anlaşma olur

filistin ve israil heyetleri kalıcı ateşkes görüşmeleri için tekrar mısır'ın başkenti kahire'nin yolunu tutarken, israil'in sağcı başbakanı netanyahu "güvenlik taleplerimize net bir şekilde cevap verilmesi halinde anlaşmaya varılacaktır" demişti. 

israil, 2006'dan beri kara ve denizden nefes aldırmadığı gazze'ye 7 temmuz'da havadan, 17 temmuz'da ise karadan saldırıya geçti. 

bir aydan fazla süren saldırıların ardından geçen hafta filistinli gruplar ile israil arasında geçici ateşkes kararı alındı. 

filistin tarafının gazze'de ateşkes sağlanması için ortaya koyduğu talepler arasında şunlar bulunuyor:

  • liman ve havaalanı inşaası
  • ablukanın kaldırılması
  • israil ordusunun 7 temmuz öncesindeki konumuna geri çekilmesi
  • gazzeli balıkçıların serbestçe avlanabilmesi
  • 1993'teki oslo deklarasyonu öncesi tutukluların da aralarında bulunduğu dördüncü grubun yanında yeni tutuklanan milletvekillerinin serbest bırakılması
  • israil'in bu anlaşmalara bağlı kalması

israil heyeti ise iki temel isteğinin üzerinde duruyor. bunlar, gazze'nin yeniden imarına karşılık hamas tarafından düzenli ateşkesin sağlanması ve silahsızlandırılması olarak sıralanıyor. israil'in "silahsızlandırma" talebine filistin tarafı tamamen karşı çıkıyor.

kaynak: reuters, aa, afp 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;