İsrail - Filistin sorunu

Gazze'de ölü sayısı 200'ü geçti

İsrail'in 7 Temmuz'dan beri sürdürdüğü saldırılarda ölenlerin sayısı 202'ye yükseldi. İsrail gece de Hamas'ın Milletvekili İsmail el-Eşkar ve Hamas kurucularından Mahmud ez-Zehhar'ın evlerini vurdu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik bir haftasını dolduran saldırılarında şimdiye kadar 184 kişi ölmüş, bin 230 kişi yaralanmıştı.

israil hükümeti ateşkesin ardından gazze'ye yönelik saldırılara yeniden başladığını ilan etti. bu açıklamanın ardından gazze'ye 10 ayrı roket saldırısı düzenlendi. 

israil ordusu gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında, hamas milletvekili ismail el-eşkar'ın ve hamas siyasi büro üyesi mahmud ez-zehhar'ın evlerini vurdu. iki ev de tamamen yıkıldı. bu saldırılarda ölen ve yaralanan olmadı. 
ayrıca gazze şeridi'nde bulunan filistin hükümeti içişleri bakanlığı binası da bombalandı. binada ciddi hasar meydana geldi.
gazze'de görevini fiili olarak yürüten eski filistin hükümeti sağlık bakanlığı sözcüsü eşref el-kudra, israil'in gece düzenlediği hava saldırılarında 2 filistinlinin öldüğünü, 20 kişinin de yaralandığını açıkladı.

kudra, israil ordusunun, 7 temmuz'dan bu yana gazze'de 202 kişiyi öldürdüğünü, bin 520 kişiyi de yaraladığını söyledi. 

israil'de ilk kayıp
kassam tugayları da saldırılara israil'in aşdod ve aşkelon kentlerine iki füze fırlatarak karşılık verdi.
israilli güvenlik yetkilileri gazze'den erez sınır kapısı'na fırlatılan füze nedeniyle bir israilli sivilin öldüğünü duyurdu. son bir haftadır süren roket saldırılarında israil ilk kaybını vermiş oldu.
duyurunun ardından israil savaş uçakları gazze'nin doğusuna saldırı düzenledi. 

öte yandan islami cihad hareketi mısır'ın ateş önerisini kabul etmediklerini resmi olarak mısırlı yetkililere ilettiklerini açıkladı. açıklamada, ateşkes önerisinin gazzelilere birşey kazandırmayacağı ifade edildi. kassam tugayları da israil'i füzelerle vurmaya devam edeceğini duyurdu. 

mısır'ın, gazze şeridi'ndeki çatışmaların sona erdirilmesi için sunduğu ateşkes önerisi, sabah saatlerinde israil kabinesi tarafından onaylandı. mısır'ın önerisi, israil ve hamas'a salı sabahı 09.00'dan itibaren ateşkes uygulamaları yönünde çağrıda bulunuyordu.

filistin devlet başkanı mahmud abbas da mısır'ın ateşkes girişimini desteklediğini açıkladı. 

kahire yönetiminin önerdiği ateşkes karadan, denizden ve havadan gerçekleşecek bombardımanın önüne geçmeyi hedefliyor. ateşkes ayrıca sınır kapılarının açılarak sivillerin güvenli geçişinin teminatının sağlanmasını içeriyor. hamas ise israil'in gazze'ye saldırmaması, batı şeria'da filistinlilere yapılan saldırıların durdurulması, israil'in takas sonucu serbest bıraktıktan sonra tekrar gözaltına aldığı tutukuluları serbest bırakması ve gazze ablukasının kaldırılması gibi şartlar yerine getirilmeden ateşkesi kabul etmeyeceğini ilan etti.

'düşmanla savaşımız şiddetlenecek'

hamas'ın silahlı kanadı izzeddin kassam tugayları, "medyada gördüğümüz ateşkes haberleri konusunda hiç kimse bize resmi ya da gayriresmi bir teklifte bulunmadı. fakat teklifin içeriği doğruysa, bu teslim olmak ve diz çökmek anlamına gelir ki biz bunu derhal reddediyoruz" açıklamasını yaptı. tugay "düşmanla savaşımız şiddetlenecektir" diye ekledi.

al jazeera muhabiri bu açıklamadan sonra izzeddin kassam tugayları'nın nakab'ın batısı ve aşkelon'a üç füze fırlattığını söyledi. kassam tugayları, aşdod'a sekiz grad füzesi attığını açıkladı.

hamas sözcüsü fevzi barhum, "kapsamlı bir anlaşma sağlanamadan ateşkes yapmayı reddediyoruz. savaş zamanında önce ateşi kesip sonra müzakere etmezsiniz" dedi. hamas olarak bu konuda resmi bir teklif almadıklarını söyleyen barhum, "direniş silahları kırmızı çizgimizdir" ifadesini kullandı.

'anlaşma bizi ilgilendirmiyor'

hamas sözcüsü sami ebu zuhri mısır’ın sunduğu ve israil’in kabul ettiği ateşkes plan konusunda kendileriyle görüşülmediğini söyledi.

ebu zuhri, al jazeera’ye şöyle konuştu: ‘mısır ateşkes inisiyatifi olarak isimlendirilen şeyi herhangi bir biçimde görmedik. bu ateşkes önerisinden medya yoluyla haberimiz oldu. dolayısıyla biz bu konudaki istişarelerin bir parçası olmadık. belli ki israil dahil tüm taraflar görüşmeler yaptı ve hamas bunun dışında tutuldu. ateşkes anlaşmasında fikrimizi sorulmadığından dolayı anlaşmanın uygulaması bizi ilgilendirmiyor.

hamas sözcüsü direnişin ortaya koyduğu şartlar kabul edilmedikçe ateşkesi kabul etmeyeceklerini de dile getirdi.

zuhri, filistin yönetimi’nin mısır’ın ateşkes planını kabul ettiğini açıklaması konusunda ise, ‘filistin yönetiminin tutumu baştan beri belli.  yönetim direnişe karşı ve direnişin bütün şartlarını reddediyor. dolayısıyla şu anda sadece ateşkesten söz etmek istiyor’ dedi. 

toplantı öncesi roket saldırısı

israil güvenlik kabinesi, ateşkesi görüşmek üzere salı sabahı 7'de bir araya gelmişti. toplantı öncesinde mısır topraklarından, israil'in sahil kenti eilat'a roket saldırısı düzenlendi. saldırıda dört sivil yaralandı. 

arap birliği'nden ateşkese destek

mısır'ın ateşkes önerisi, kahire'de israil'in operasyonlarını tartışmak üzere gerçekleşecek arap birliği dışişleri bakanları toplantısının hemen öncesinde geldi. basına kapalı gerçekleşen toplantı öncesi konuşan arap birliği genel sekreteri nebil arabi, "dünya savaş suçları işleyen israil sömürgeciliğinin gerçek yüzüne şahit oluyor" dedi.

toplantıya katılan liderler mısır'ın her iki tarafa ateşkes çağrısını ve filistin'in 'uluslarası koruma' talebini desteklediklerini açıkladı.

'hamas'ın saldırıları affedilemez'

abd başkanı barack obama, her yıl beyaz saray'da düzenlenen iftar etkinliğinin ardından, mısır'ın gazze'de ateşkes teklifini 'umut verici' olarak değerlendirdi. gazze'de sivillerin ölmesinin ise bir trajedi olduğunu söyledi.

ancak hamas'ın israil'e roket saldırılarının 'affedilemez' olduğunu söyleyen obama, "açıkça söylemek istiyorum ki hiçbir ülke vatandaşlarına rasgele roketler atılmasını kabul edemez. bu bakımdan hamas'ın bu affedilemez saldırılarına karşı israil kendini koruma hakkına sahiptir" dedi.

ateşkes çağrısını değerlendiren abd hükümet sözcüsü jan psaki de, "mısır'ın ateşkes çağrısını memnuniyetle karşılıyor, bu çabanın mümkün olduğunca çabuk bir biçimde tarafları sakinleştirmesini umuyoruz" dedi.

israil'in gazze'ye yönelik bir haftasını dolduran saldırılarında şimdiye kadar 192 kişi öldü, bin 410 kişi yaralandı. saldırılarına başladığı günden bu yana israil tarafında ölen olmadı.

israil ordusu, saldırıların başladığı 8 temmuz’dan bu yana 800'den fazla roketin fırlatıldığını ve bin 300'den fazla hedefin vurulduğunu açıklamıştı. 

hamas gsm frekansına sızdı

hamas’ın askeri kanadı izzeddin kassam tugayları pazartesi günü israil onuncu kanalı ve bir cep telefonu şirketinin sistemlerine sızdığını ve israil halkına mesaj gönderdiğini açıkladı.

kassam tugayları açıklamasında, gsm şirketinin hattını kullanarak yüz binlerce israilliye kısa mesaj gönderdiğini söyledi. kassam’ın açıklamasına göre mesajlarda israil halkına, yaşadıkları korkunun sorumlusunun israil hükümeti olduğu söylendi.

israil 10. kanalı, hamas’ın yayınlarına sızdığını ve kassam tugayları’nın hazırladığı israil halkına yönelik görüntülü bir mesajı yayınladığını bildirdi. mesajda savaşı israil hükümetinin istediği söylendi.

kassam tugayları mesajında israil halkına, hükümetlerinin şartlarını kabul etmemesi durumunda sığınaklarda daha uzun süreli kalabilecekleri uyarısında bulundu.

ekrana yazılı olarak yansıyan mesajda arapça ve ibranice olarak ‘çocuklarınız bizim çocuklarımızdan daha değerli değil’ ifadeleri yer aldı.

'barışa israil engel'

gazze yönetiminin eski başbakanı ismail haniye, "filistin’in kahraman evlatları dik duruşunuz ve sabrınız için sizlere teşekkür ediyorum. halkımızın ve bizim başımızı eğdirmediniz" dedi.

önemli bir süreçten geçildiğini ifade eden haniye, "kassam'ın direnişini görüyorsunuz. kuşatma, filistinlilerin güç ve kudretini yıkamadı. kuşatma bozguna uğradı. hamas ve savaşçılarının gücü bir hareketin, bir kesimin veya grubun gücü değil. tüm filistin halkının gücüdür. kendisi için değil; kudüs için, batı şeria için, gazze için ve tüm filistin için savaşıyor" diye konuştu.

israil'in uygulamalarının barışın önündeki engel olduğuna vurgulayan haniye şu sözleri söyledi: 

"dünya, savaşı bizim başlatmadığımızı anlamalı. bu savaşı biz başlatmadık. her damla kan bizim için çok pahalı ve azizdir. bu dökülen kanlar davamıza daha da sarılmamızı sağlıyor. görüşmeler ve bazı kardeş ülkelerin girişimleri var. halid meşal ve diğer arkadaşlarımız dışarıda çalışmalarını devam ettiriyor. sorun durmakta ve sakinleşmekte değil. sorun gazze’nin mevcut durumunda. kuşatma, bombalama, öldürme, baskı ve tutuklamalar devam ediyor. gazze’de çalışan işçilerin hak edişleri aylardır israil düşmanı tarafından engelleniyor. burada yaşayan insanlar beş kuruş almadan yaşamaya çalışıyor. sorun bu sancının her filistinlinin evine yaydığı acıdadır. bu boğucu kuşatmanın bitmesi gerekiyor. kudüs’te devam eden tutuklamaların bitmesi gerekiyor. israil'in bu uygulamaları barışa engeldir."

mursi krizi sonlandırmıştı

kasım 2012'de gazze'de 167 filistinlinin öldüğü savunma sütunu operasyonu'nunda israil fosforlu gaz kullanmıştı. hamas'ın askeri kanadının lideri ahmed caberi’nin yaşamını yitirmesiyle şiddetlenen çatışmalar sekiz gün sürmüştü.

yaşanan kriz dönemin mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin arabuluculuğunda çözüme kavuşmuştu. mursi'nin ateşkes için yürüttüğü diplomasi türkiye'nin de desteğini almıştı. 

kaynak: aa, reuters ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;