İsrail - Filistin sorunu

Gazze'ye saldırılar sürüyor

İsrail savaş uçakları, Gazze’de Hamas’ın silahlı kanadına ait askeri alanın da dahil olduğu farklı bölgelere beş hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı.

İsrail savaş uçaklarının cuma günü Gazze’deki Şati mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında iki Filistinli hayatını kaybetmişti. [Fotoğraf: AA]

anadolu ajansı’na göre, israil savaş uçakları, gazze'nin orta kesimindeki nuseyrat mülteci kampında bulunan hamas'ın silahlı kanadı izzeddin el-kassam tugayı'na ait bir askeri sahaya ve "ebracu ayn calut" bölgesine saldırı düzenledi.

görgü tanıkları israil savaş uçaklarının gazze'nin güneyinde yer alan han yunus kentinin beni sehile mahallesi'nde ekili araziye düzenlediği saldırıda, bazı evlerde hasar meydana geldiğini belirtti.

israil hava kuvvetleri'ne bağlı helikopterlerden gazze şeriti'nin sahil bölgesindeki zaveyda bölgesinde deniz polisine ait bir sahaya füze saldırıları yapıldı.

çevrede bulunan ev ve dükkanlarda hasar meydana geldi.

öte yandan, israil ordu sözcüsü avihai aderaa sosyal paylaşım sitesi twitter'daki hesabından, gazze'den israil'in güneyine beş roket atıldığını, bunlardan ikisinin "demir kubbe" füze savunma sistemi tarafından imha edildiğini aktardı.

israil savaş uçaklarının, 27 haziran cuma günü gazze’deki şati mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında iki filistinli hayatını kaybetmişti.

israil yönetimi, 12 haziran'da batı şeria'daki gush etzion yerleşim biriminde kaybolan üç yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bu konuda filistin yönetimini sorumlu tutmuştu.

bu kişilerin bulunması için israil parlamentosu, orduya operasyon düzenlemeyi de içeren geniş yetkiler vermişti.

müzakere çöktü istifa geldi

bu arada abd'nin israil-filistin barış görüşmeleri için görevlendirdiği ortadoğu özel temsilcisi martin indyk müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından görevinden ayrıldı.

reuters haber ajansına konuşan bir amerikalı yetkili, istifa eden indyk’in washington merkezli düşünce kuruluşu brookings enstitüsü’ndeki görevine geri döneceğini belirtti.

israil - filistin barış müzakereleri üç yıllık aradan sonra abd’nin arabuluculuğuyla temmuz 2013’te yeniden başladı. barış müzakereleri için dokuz aylık bir takvim belirlendi.

iki taraf arasındaki kriz israil tarafının filistinli tutukluları serbest bırakmayı ertelemesiyle başladı.

DOSYA: İSRAİL-FİLİSTİN SORUNU

filistin yönetimi, israil'in, filistinli tutukluları 29 mart günü serbest bırakacağına ilişkin 2013 temmuz ayında verdiği sözden cayması karşısında abd dışişleri bakanı kerry'den devreye girmesini talep etmişti.

filistin yönetimi tutukluların bırakılmaması üzerine mahmud abbas filistin’in 15 birleşmiş milletler (bm) sözleşmesine taraf olma başvurusunu imzalamış ve bunun üzerine de israil tutukluların bırakılma kararını iptal etmişti.

geçen yılın temmuz ayında abd'nin arabuluculuğunda varılan anlaşma gereği israil 103 filistinli tutukluyu bırakacaktı. barış görüşmeleri için karşılıklı jest olması nedeniyle filistin de daha önce bm genel kurulu'nda oylamayla kazandığı 'devlet' statüsü gereği bm kurumlarına üyelik başvurusunu ertelemeyi vaat etti.

israil, nisan ayında hamas ile fetih hareketi arasında ortak hükümet kurulmasına yönelik anlaşmayı bahane ederek müzakereleri askıya aldı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;