Dünya

‘Geçen yıl 778 kişi idam edildi’

Uluslararası Af Örgütü'ne göre geçen yıl 22 ülkede en az 778 kişi idam edildi. Örgütün 2013 raporuna göre, en çok idamın gerçekleştirildiği ülkeler Çin, İran, Irak, Suudi Arabistan, ABD ve Somali.

Konular: Dünya
Uluslararası Af Örgütü BM Temsilcisi Jose Luis Diaz 2013 yılında en az 778 kişinin idam edildiğini açıkladı. [AA]

uluslararası af örgütü’nün yayımladığı bu yılki raporda, idam cezasıyla ilgili tam verilere ulaşılamayan çin'de tek başına 21 ülkeden daha fazla idam kararının infaz edildiği belirtildi.

uluslararası af örgütü bm temsilcisi jose luis diaz, 2013 yılında dünya genelinde en çok idamın gerçekleştirildiği ülkelerin sırasıyla çin, iran, irak, suudi arabistan, abd ve somali olduğu bildirildi. 

dünya genelinde 2013 yılında 22 ülkede en az 778 kişinin idam cezasının infaz edildiğini kaydeden diaz, 57 ülkede bin 925 idam cezasının karara bağlandığını belirtti. diaz, 2013 yılının son günü itibarıyla haklarında idam kararı verilip, infazını bekleyen idam mahkumu sayısının ise 23 bin 392 kişi olduğunu ifade etti.

‘en fazla infaz çin’de’

diaz, idam cezasının en fazla gerçekleştirildiği ülkelerin tamamından daha fazla idam cezasının uygulandığı çin'de, bu konudaki rakamların devlet sırrı kapsamında olduğu için tam verilere ulaşılamadığını bildirdi.

çin'de binden fazla idam kararının infaz edildiğini dile getiren diaz, kuzey kore'deki infaz rakamları hakkında ise hiçbir veriye ulaşılamadığını da söyledi.

diaz ayrıca, idam cezalarının en fazla görüldüğü ülkeler arasında yer alan iran'da idam edilenlerin sayısının, bir önceki yıla göre artış gösterdiğini bildirdi. 

rapora göre, abd'deki idam cezalarında geçen seneye göre düşüş var. diaz’a göre, bu ülkedeki idam kararlarının yüzde 41’i teksas eyaletinde gerçekleşiyor.

raporda, idam cezasının yerine getirildiği ilk 10 ülke şu şekilde sıralandı:

çin, iran, irak, suudi arabistan, abd, somali, sudan, yemen, japonya ve vietnam.

‘mısır'daki idam kararları’

toplantının ardından mısır'da 529 ihvan üyesinin idam cezasına çarptırılmasıyla ilgili  soruları yanıtlayan uluslararası af örgütü bm temsilcisi diaz, adil olmayan bir yargılama sürecinden sonra gülünç bir idam kararı verildiğini belirtti. diaz, “kararın geri alınacağını umuyoruz” dedi. 

mısır'daki idam kararlarının önemli bir çoğunluğunun siyasi nedenli olduğunu ifade eden diaz, "dava sonucu, tarihin en büyük toplu idam kararlarından biridir. 2012'de 100 kişi, 2013 yılında ise 109 kişi hakkında idam kararı verildi ancak bunların infaz edildiğini teyit edemedik" değerlendirmesinde bulundu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;