Yeni Anayasa

'Gelinen süreç umut verici'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin, "Gelinen süreç umut verici. Sonuç çıkacak görülüyor. Bunu hızla tamamlarsak, sanıyorum ilk defa uzun zamandan bu yana ittifakla yargıya ilişkin bir mini anayasa paketini yapmış olacağız" dedi.

Konular: Yeni Anayasa
[Fotoğraf: AA]

ak parti genel sekreteri abdulhamit gül, chp genel başkan yardımcısı bülent tezcan ve mhp afyonkarahisar milletvekili mehmet parsak'ın, anayasa değişikliği çalışmaları çerçevesinde gerçekleştirdikleri üçüncü toplantı sona erdi.

toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan tezcan, bugün yargıyla ilgili bölümü bitirdiklerini söyledi.

tezcan, "bitirmekten kasıt, 'hepsinin metnini yazdık, metinler hazır oldu' anlamına gelmiyor. yargıyla ilgili 23 maddeden oluşan bölümün tamamını gözden geçirdik. düşüncelerimizi paylaştık, temel ilkelerde anlaştık." dedi.

gelinen tabloda olumlu bir çalışma süreci geçirdiklerini aktaran tezcan, sağlıklı bir sonuç çıkacağı kanaatinin oluştuğunu vurguladı.

bülent tezcan, şunları kaydetti:

"doğal olarak önemli kurumlar var burada, yüksek yargı organları var. yargının organizasyonuyla ilgili temel meseleler var. her arkadaşımız kendi siyasi parti yetkili organlarıyla bunları görüşecek. oradan çıkan sonuçları bir daha değerlendirmemiz gerekecek. bizim belirlediğimiz esaslar temelinde ilgili kurumların işleyişten kaynaklanan sorunları nelerdir; onları bir test etmemiz, onların da görüşlerini almamız gerekecek. önümüzdeki günlerde bunları da tamamlayacağız. sanıyorum hızlı bir şekilde bunu metne döküp bir ortak metinle yargı bölümüne ilişkin değişiklikleri yapacağız. mevcut anayasadaki sistematiği, sıralamayı takip ederek çalışmayı sürdürüyoruz. bu noktada 138'den 161. maddeye kadar geldik."

kurumları tartıştıklarını, genel bir mutabakat oluştuğunu, bunu sevindirici bulduklarını ifade eden tezcan, "kurumlarla ilgili bir mutabakat var. tabii partilerin de farklı görüşleri var. ama farklı görüşleri, uzlaşamayacağımız noktaları ön plana çıkararak görüşmeleri tıkamıyoruz. böyle bir çalışma yöntemi belirlendi." şeklinde konuştu.

tezcan, önemli noktalarda buluşup sorunları çözmeye çalıştıklarını kaydederek, "gelinen süreç umut verici. sonuç çıkacak görülüyor. bunu hızla tamamlarsak, sanıyorum ilk defa uzun zamandan bu yana ittifakla yargıya ilişkin bir mini anayasa paketini yapmış olacağız" ifadelerini kullandı.

bundan sonraki toplantılarda neler yapacaklarına ilişkin bilgi veren tezcan, her üyenin bugünkü toplantıdaki esaslar çerçevesinde konuyu tekrar değerlendireceğini, yargı dışında da ortaklaşabilecekleri başka konular olup olmadığına bakacaklarını söyledi.

 "metin yazmak kolay"

"bu hafta sanıyorum işin esaslı biçimi bitmiş olur" diyen tezcan, metnin yazım aşamasına ilişkin sorular üzerine şunları söyledi:

"metin yazmak kolay, ilkelerde anlaştığınız zaman. iki yöntem var. herkes kendi metnini yazar getirir. o zaman süreci uzlaştırmak çok daha zor olur. bir başka yöntem de ilkeleri belirlersiniz, kurumları düzenlerken hangi esaslara dayanacağınızı belirlersiniz, o zaman o esasların etrafında metni birlikte yazmak daha kolaydır. metin yazma işin en son noktası. metin yazmakta zorlanacağımızı zannetmiyoruz. çünkü çalışma yöntemimiz verimli bir yöntem. 'bunda anlaşabiliriz, bunda anlaşamayız' diye ayırıyoruz."

tezcan, hsyk'nın yapısı ve adalet bakanının kurulda olmasına ilişkin nasıl bir düzenleme öngörüldüğünün sorulması üzerine, "bunlar tek bir cevabı olan sorular değil. mesela hepsine ilişkin sistemler var. avrupa'daki örneklerine, dünyadaki örneklerine bakıyoruz. mesela somut sorunuzdan söyleyeyim, adalet bakanı kurulun üyesi olsun mu olmasın mı sorusu. 'kurulun üyesi olsun' derseniz, kurulun yapısını farklı bir şekilde düzenlemeniz gerekecek. 'olmasın' derseniz farklı bir biçimde düzenlemeniz gerekecek. bu konuda kesin rezervler yok. ama şu var; bir şekilde, en uygun yargı bağımsızlığını sağlayacak sistemi geliştireceğiz. hepsi masada, hepsini konuşuyoruz. bir şey çıkacak buradan" karşılığını verdi.

 "yargı eksenini aşacak çok geniş alana yayılma niyetimiz yok"

hsyk'nın ikili kurul şeklinde düzenlenmesinde dört parti arasında daha önce bir uzlaşma sağlandığının ifade edilmesi ve bu çalışmada nasıl bir yapının öngörüldüğünün sorulması üzerine tezcan, "o çerçeveye uzak değil. ikili de olabilir, tek kurul da olabilir. burada kurumların kendi işleyişi ile ilgili görüş de almamız gerekiyor. ama bizim çalışmamız her iki türlü de olabilir." dedi. 

maddelerle ilgili soruları, ayrıntı içerdiği ve çalışmanın hala sürmesi nedeniyle yanıtsız bırakan bülent tezcan, bir uzlaşmanın yakalanacağına inandığını belirtti.

başka bir soruyu yanıtlarken ilgili kurumlardan görüş alacakları, bu kurumların çalışmalarından kaynaklı ihtiyaçları olabileceğine işaret eden tezcan, "madem bir düzenleme yapıyoruz o kurumların ihtiyaçlarını da bilmemizde yarar var." dedi.

bülent tezcan, "yarınki çalışmada herkes kendi istediği maddeleri liste halinde masaya koyacak mı yoksa yine ortak bir çalışma mı yapılacak?" sorusunu yanıtlarken, "ortak çalışma. hangi başlıklar olabilir diye bakacağız. yargı ile ilgili konunun tamamı bugün prensip olarak görüşüldü. yargıyla ilgili çalışmanın birinci evresi bitti. bundan sonra partiler kendi içerisinde bunları değerlendirecekler. tekrar gelecek tabii ki masaya. 'bitti, geri dönmeyeceğiz' şeklinde bir çalışma değil. bu çalışmanın verimi de oradan geliyor. tam mutabakat sağlayacağız." şeklinde konuştu.

tezcan, yarınki çalışmanın temel haklar, ekonomi, yürütme gibi başlıklar halinde mi olacağı sorusuna, "bakacağız. bu şimdi mini anayasa paketi. yargı ekseninde şekillenen bir paket. dolayısıyla yargı eksenini aşacak, çok geniş alana yayılma niyetimiz yok. ama çalışmanın verimi bizi bir noktaya götürür.  bu, yapmamız gereken çalışmayı geciktirmeyecekse onların tamamını konuşabiliriz. şu ana kadar hızlı gidiyoruz. bu sevindirici. yapabileceğimiz azami çalışmayı yaparız." yanıtını verdi.  

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;