Türkiye

Genelkurmay'da operasyon tamamlandı

Türkiye genelinde darbe girişiminde bulunan 2 bin 839 asker gözaltına alındı. 161 kişi şehit olurken, bin 440 yaralı var. Darbe girişimine karşı halk sokağa çıktı. Darbeciler püskürtüldü. Genelkurmay Başkanlığı'nda darbe girişiminde bulunan askerlere yönelik gözaltı operasyonu tamamlandı.

Konular: Türkiye
[Fotoğraf: Reuters]

türkiye genelinde darbe girişiminde bulunan 2 bin 839 tsk personeli gözaltına alındı. 161 kişi hayatını kaybederken, bin 440 kişi de yaralandı.

genelkurmay başkanlığı'nda darbe girişiminde bulunan askerlere yönelik gözaltı operasyonu tamamlandı. terörle mücadele şube müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin karargahta detaylı arama yapacağı bildirildi.

cuntacılardan tuğamiral nejat atilla demirhan mersin emniyet müdürlüğü’ne götürüldü. ege ordu komutanlığı kurmay başkanı tümgeneral memduh hakbilen, izmir'de gözaltına alındı. 29 albay ve 5 general, içişleri bakanı efkan âlâ tarafından görevden uzaklaştırıldı. içişleri bakanı efkan âlâ, sahil güvenlik komutanı tümamiral hakan üstem'i de görevden aldı. 

emniyet genel müdürü celalettin lekesiz, şu açıklamayı yaptı:

"ankara'da beştepe'deki jandarma genel komutanlığı bu asilerin, isyancıların kontrolüne geçmişti. buradan türkiye'deki 81 ilin jandarmasını sevk ve idare edip darbe çabası içindeydiler. etrafları sarıldı. akşamdan beri orada çatışma devam ediyor. hemen hemen sonuçlanmak üzere. şu ana kadar orada darbe girişiminde bulunan âsi askerlerin 16 tanesi ölü ele geçirildi. 250'ye yakını gözaltına alındı. çatışma devam ediyor, sonuçlanmak üzere."

havadaki unsurların vurulacağını söyleyen başbakan binali yıldırım, "eskişehir'den uçaklar yüklü olarak havalandı" dedi. yıldırım, darbeciler tarafında general düzeyinde bir ismin öldürüldüğü yönünde bilgiler olduğunu söyledi.

gölbaşı başsavcılığı, ankara'daki saldırılarda 42 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

gözaltındaki bazı askerler

  • hakkâri'nin şemdinli ilçesinde bulunan bolu 2. komando tugay komutanı tuğgeneral ismail güneşer
  • balıkesir garnizon komutanı tümgeneral mehmet akyürek
  • şırnak'ta çakırsöğüt jandarma komando tugay komutanı tuğgeneral ali osman gürcan ile 2'si binbaşı 3'ü yüzbaşı 309 asker
  • sivas'ta, hâkim ve savcı oldukları öğrenilen 6 üsteğmen ve bir teğmen
  • manisa garnizon komutanı tuğgeneral yavuz ekrem arslan ile merkez komutanı albay murat yıldız
  • bitlis'in tatvan ilçesinde bir tuğgeneral ile bir yarbay; van, hakkâri ve muş'ta 4 albay
  • 57'nci topçu tugay komutanı tuğgeneral mehmed nuri başol
  • çanakkale boğaz ve garnizon komutanı tuğamiral serdar ahmet gündoğdu
  • konya bölge jandarma komutanı kurmay albay mustafa sakaoğlu'nun da olduğu 2'si polis 7 kişi
  • amasya'da 15. piyade eğitim tugay komutanı tuğgeneral mustafa yılmaz
  • yalova hava meydan komutanı kurmay albay metin yıldırım
  • mardin 70. mekanize piyade tugay komutanı ve garnizon komutanı tuğgeneral salih kırhan
  • aksaz deniz üs komutanı tuğamiral namık alper
  • amfibi deniz piyade tugay komutanı tuğamiral halil ibrahim yıldız
  • iğdır il jandarma alay komutanı albay mustafa ulus
  • tümgeneral özkan aydoğdu
  • 65. mekanize piyade tugay komutanı tuğgeneral doğan ile 130 kişi

Ankara'da Kızılay Meydanı'nda halk tanklara karşı koydu. [Fotoğraf: AA]
erdoğan istanbul'da: bedelini ödeyecekler

cumhurbaşkanı erdoğan, istanbul atatürk havalimanı'nda konuştu. 

erdoğan, "paralel devlet yapılanması devletin kurumlarında kendine yer bulmuş, her türlü kılığa girmiş ve bugüne gelmiştir" dedi, şu ifadeleri kullandı:

"bu bir ayaklanma hareketidir. bunun bedelini ödeyecekler. 

yaş öncesinde böyle bir şey olması manidar. ne olacağını çok iyi biliyorlardı ve böyle bir adımı attılar. 

türkiye eski türkiye değil...

atatürk havalimanı üzerinde f16'lar uçuyor, şu anda bu f16'ları uçuranlar şu anda cumhurbaşkanını da tecrit ediyorlar.

marmaris'teydim ve ayrıldığım yeri de bombalamışlar. herhalde bizim de orada olduğumuzu tahmin ediyorlardı.

genelkurmay başkanımızı ve benim genel sekreterimi alıp götürdüler. 

bakın şu anda yargı tutuklamalara başladı. ordumuz temizdir, leke getirilmemesi lazım.

şu anda türkiye genelinde milyonlarca vatandaş sokaklarda. niye bu millet sokaklarda? bu bir şeyi gösteriyor. bir olacağız, hep birlikte türkiye olacağız."

[Fotoğraf: AA]

meclis'e bomba

bir helikopter, meclis'e bomba attı. milletvekilleri sığınaklara girdi.

cnn türk'e giren cuntaya bağlı bir grup yayını kesti, çalışanları dışarı çıkardı. çok sayıda vatandaş kanala destek için cnn türk binasına gitti. cnn türk cuntadan geri alındı.

anadolu ajansı, genelkurmay başkanı hulusi akar'ın askeri kalkışmada bulunan bir grup tarafından rehin alındığını yazdı. trt'de darbe bildirisi okutuldu.

saat 2 sularında trt cuntacılardan geri alındı.

özel kuvvetler komutanı zeki aksakallı, "cuntacılar paralel ihanet şebekesi, eşkıyalar başarılı olamayacak" diye konuştu. 

aksakallı ayrıca, "şehidimiz var, az miktarda yaralımız var" dedi.

mit basın danışmanı nuh yılmaz, "darbe püskürtüldü" açıklaması yaptı. yılmaz, "bu darbe girişimi yaş toplantısı öncesi paralel yapının hava kuvvetleri ve jandarma'daki küçük bir grubunun girişimidir" dedi.

16 Temmuz sabah erken saatlerde İstanbul Atatürk Havalimanı önü. [Fotoğraf: Reuters]

cumhurbaşkanı erdoğan, yaptığı ilk açıklamada "bu, silahlı kuvvetlerin içindeki bir azınlığın girişimidir. milletimi meydanlara davet ediyorum" dedi. 

erdoğan'ın sözleri şu şekilde:

"bugünkü bu gelişme silahlı kuvvetlerimiz içindeki azınlığın bir hareketidir.

paralel yapının teşvik ettiği, üst akıl olarak onların kullandığı bir harekettir. milletçe vereceğimiz güzel bir cevapla bunlar gerekli olan cevabı alacaklardır.

milletin tankını topunu kullanarak milletin üzerine gelmenin bedelini bunlar ağır bir şekilde ödeyecektir.

meydanı onlara bırakamayız. yapmış oldukları işgali kısa sürede kaldıracağız.

milletime çağrı yapıyorum, milletimi meydanlara davet ediyorum.

havalimanında toplanalım, bunların azınlık grubu gelsin ne yapacaksa orada yapsın. milletimin üzerinde başka bir güç tanımadım.

tarih boyunca darbeciler başarılı olamamışlardır."

Rize [Fotoğraf: AA]

kılıçdaroğlu: demokrasimize sahip çıkıyoruz

chp lideri kemal kılıçdaroğlu, "bu ülke darbelerden çok çekmiştir. aynı sıkıntıların yeniden yaşanmasını istemiyoruz. cumhuriyete ve demokrasimize sahip çıkıyor, inancımızı eksiksiz bir şekilde koruyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

bahçeli: hükümetin yanındayız

mhp genel başkanı bahçeli başbakan yıldırım'ı aradı ve "kalkışma kabul edilemez, türkiye cumhuriyeti hükümeti'nin yanındayız" dedi.

yaşananları asker içerisindeki bir grubun kalkışması olarak nitelendiren başbakan binali yıldırım, ntv yayınında şunları söyledi:

“doğrusu bir kalkışma ihtimali üzerinde duruyoruz. belli ki emir komuta zinciri olmadan asker içerisindeki bazı kişilerin kanunsuz bir eylemi söz konusu. vatandaşlar şunu bilsin ki demokrasiye zarar getirecek hiçbir faaliyete izin verilmeyecek. türkiye cumhuriyeti hükümeti, vatandaşın milletin seçtiği, milletin iradesi ile iş başındadır. bunun işbaşından gitmesi ancak milletin kararı ile olur bu bilinmelidir. bu kalkışmayı yapanlar, bu çılgınlığı yapanlar, en ağır şekilde bedelini ödeyecektir. asla bu tip kalkışmalara pabuç bırakmayacağız. asla bu ve buna benzer çılgınlıklara müsaade etmeyeceğimizi bilsinler” 

bakan yıldırım, “buna bir darbe girişimi diyebilir miyiz” şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

“bunun adına henüz bir darbe demek doğru olmaz. bir kalkışmanın olduğu doğrudur. belirli bölgelerde sorumsuzca devletin emaneti silahları alıp vatandaşların üzerine gidip onları yere yatırıp onları etkisiz hale getirmeye çalışan bir takım gruplar var. bunların kim olduğunu, hangi amaçla hareket ettiğini kısa sürede anlayacağız ve gereğini yapacağız. asla ve asla yasadışı, demokrasiyi kesintiye uğratacak faaliyetlere müsamaha göstermeyeceğiz.”

başbakan yıldırım, güvenlik güçlerinin harekete geçtiğini de vurguladı.

boğaziçi köprüsü'nde anadolu'dan avrupa'ya istikametinde trafik tamemen duruduruldu. sosyal medya'dan paylaşılan görüntülerde güvenlik önlemlerine askeri unsurlarında katıldığı görülüyor.

ankara'da da genel kurmay başkanlığı çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınıyor. jetler alçaktan uçuyor. 

kaynak: aa, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;