Göç

'Geri kabul' başladı

AB ile Türkiye arasındaki sığınmacılara ilişkin geri kabul anlaşma kapsamında, çoğunluğu Pakistanlı 131 göçmen iki tekneyle Türkiye'ye gönderildi. Alman polisi de Türkiye'den Almanya'ya ilk Suriyeli göçmen grubunun da ulaştığını belirtti. AB, Türkiye'nin ilk sığınmacı grubunu alırken bütün gereklilikleri yerine getirdiğini açıkladı.

[Fotoğraf: AA]

türkiye ile ab arasında imzalanan ve 20 mart'tan itibaren yunan adalarına geçen göçmenlerin iadesini kapsayan anlaşma çerçevesinde ilk kafile bugün yunanistan'dan türkiye'ye geldi. sabah erken saatlerde midilli adası'ndaki moria kampından, ab sınır güvenlik ajansı frontex'e bağlı güvenlik güçleri eşliğinde limana getirilen 131 göçmen, kiralanan teknelerle izmir'in dikili ilçesine gönderildi.

frontex, 5 otobüsle limana getirilen göçmenlerin çoğunluğunun pakistan ve bangladeş uyruklu olduğunu açıkladı. ab sınır güvenlik ajansının sözcüsü ewa moncure, bütün işlemlerin sakin ve düzenli bir şekilde yürütüldüğünü söyledi.

frontex tarafından kiralanan "nazlı jale" ve "lesvos" adlı teknelerle taşınan göçmenlerin her birisine, bir frontex polisi de yolculukta eşlik ediyor.

afp, sakız adası’ndan da bir teknenin geldiğini bildirdi. ancak teknede kaç kişinin olduğu konusunda net bir bilgi yok.

[Fotoğraf: Reuters]

dikili’den girdiler

anlaşma uyarınca yunanistan'dan gönderilecek göçmenlerin türkiye'ye giriş yapacakları dikili limanı'nda hazırlıklar tamamlandı. limanda göç idaresi ekiplerince kurulan çadırlara alınan göçmenler, işlemlerin ardından sağlık taramasından geçirilecek.

güvenlik önlemlerinin artırıldığı bölgeye izmir'den çevik kuvvet ekipleri, toma ve zırhlı araçlar ile 112 acil servis ekipleri gönderildi.

"almanya'ya ilk suriyeli göçmen grubu gitti"

reuters'e göre alman polisi, geri kabul anlaşması gereği türkiye'den almanya'ya ilk suriyeli göçmen grubunun da ulaştığını duyurdu. gün içerisinde daha fazla göçmenin gelmesini beklediklerini belirten polis sözcüsü, 16 kişinin hanover kentine 140 kilometre uzaklıktaki mülteci merkezine götürüldüğünü açıkladı.

almanya'nın ankara büyükelçisi martin erdmann cuma günü bir grup gazeteciye verdiği brifingde, ülkesinin, 4 nisan’da 1’e 1 uygulaması çerçevesinde ilk 40 kişilik suriyeli göçmen grubunu istanbul atatürk havalimanı’ndan hannover’e götüreceği bilgisini vermişti.

‘türkiye gereklilikleri yerine getirdi’

avrupa birliği (ab), türkiye'nin yunanistan'dan geri kabul ettiği ilk sığınmacı grubunu alırken bütün yasal gereklilikleri yerine getirdiğini bildirdi.

ab komisyonu baş sözcüsü margaritis schinas, brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, bugün yunanistan'dan türkiye'ye gerçekleştirilen geri kabulün ab-türkiye arasında 18 mart'ta yapılan anlaşmanın en görünür adımı olduğunu söyledi.

türkiye'nin geri kabul sürecinde yasal yükümlülüklerini yerine getirdiğini belirten schinas, 18 mart'ta yapılan ab-türkiye zirvesinde liderlerin, insan kaçakçılığını önleyerek yasal sığınmacı yerleştirme sistemini başlatmaya karar verdiğini anımsattı.

ab'nin yunanistan ve türkiye ile yakın işbirliği yaptığını belirten schinas, "bu sabah itibarıyla yunan adalarından türkiye'ye dönüş ve türkiye'den suriyelilerin ab'ye gelişi başladı." dedi.

schinas, türkiye'den bugün almanya'ya 32 ve finlandiya'ya 11 suriyelinin gönderildiğini, yarın da türkiye'den hollanda'ya sığınmacıların gönderileceğini söyledi.

geri kabul sürecinin ab hukuku ve uluslararası hukuka tam uyumlu bir şeklide gerçekleştiğini vurgulayan schinas, "türkiye ve yunanistan anlaşmayı hukuka uygun gerçekleştiriyorlar. ab'de süreci yakından takip ediyor ve taraflarla deneyimlerini paylaşıyor" ifadelerini kullandı.

Sığınmacıların her birisine, bir Frontex polisi de yolculukta eşlik etti.
[[Fotoğraf: EPA]]

"500 kişiyi istedik"

pazar günü bodrum’da gazetecilere konuşan içişleri bakanı efkan âlâ, “yunanistan'dan kabul ettiğimiz her bir suriyeli için avrupa birliği ülkelerine bir suriyeli yerleştireceğiz. ilk grup olarak biz pazartesi 500 kişiyi istedik. biz de planımızı programımızı yapıyoruz, kapasitemizi ortaya koyuyoruz. yunan makamlarına ilettik, 500 kişi alabileceğimizi onlar şu an itibarıyla 400 kişiyi bildirebildiler, bize 400 kişinin ismini verdiler. yarın belki bu sayı değişebilir. bunlardan pazartesi günü bize gönderilecekler içerisinde suriyeli olanları birebir formülü gereğince avrupa birliği ülkelerine göndereceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

göçmen anlaşması

18 mart’ta brüksel'de varılan anlaşmaya göre, 20 mart ve sonrasında türkiye üzerinden beş yunan adasına (midilli, sakız, sisam, istanköy ve ileryoz) geçmiş olan düzensiz göçmenlerden iltica başvurusu yapmayanlar ya da başvurusu kabul edilmeyenler, deniz yoluyla türkiye’ye geri gönderilecek. ancak hem yunanistan hem türkiye tarafında, geri gönderilme süreçleriyle ilgili hazırlıklar tamamlanmadı.

gönderilen her bir suriyeli için, türkiye’de bulunan ve iltica başvurusu yapmış olan bir suriyeli, avrupa birliği ülkelerinden birine yasal yollarla gönderilecek. türkiye’ye geri gönderilen suriyeliler akrabalarının yanına ya da talep etmeleri halinde kapasitesi mevcut olan kamplara gönderilecek.

suriyeli olmayan göçmenler ise geri kabul merkezlerinde kayıtları alındıktan sonra ülkelerine gönderilecek ya da geçici koruma altına alınacak.

[Fotoğraf: AA]

kaynak: al jazeera, aa ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;