Gezi Parkı eylemleri

'Gezi' davasında tüm sanıklara beraat

Gezi Parkı davasında aralarında 'Taksim Dayanışması' üyelerinin de olduğu 26 sanık beraat etti. Hakim, "Düşünce ve fikir özgürlüğü kapsamında değerlendiriyoruz. Tek bir şartla; şiddet olmasın, dikkat edin" dedi.

Mücella Yapıcı ve diğer sanıklar 8 Temmuz'da gözaltına alınmıştı. [Fotoğraf: DHA]

hakim, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçudan 13 yıla kadar hapisleri istenen ayşe mücella yapıcı, ender imrek, ali çerkezoğlu, haluk ağabeyoğlu ve beyza metin'in eylemlerinin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle beraatlarına hükmetti. hakim onur özsaraç, 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu'na muhalefet suçundan 3 yıla kadar hapisleri istenen tüm sanıklar hakkında da aynı gerekçeyle beraat kararı verdi.

hakim özsaraç kararını açıkladıktan sonra, "düşünce ve fikir özgürlüğü kapsamında değerlendiriyoruz. tek bir şartla şiddet olmasın, dikkat edin" uyarısında bulundu.

karar; taksim gezi parkı'nın istanbul valisi hüseyin avni mutlu tarafından açıldığı 8 temmuz 2013'te meydana gelen olaylarda gözaltına alınan 26 kişinin yargılandığı davanın 7. duruşmasında verildi. 

istanbul 33. asliye ceza mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar ayşe mücella yapıcı, ali çerkezoğlu ile birlikte toplam 16 sanık katıldı. esasa ilişkin savunmalarını yapan sanık mücelle yapıcı'nın avukatı fikret ilkiz, "bu davanın iddianamesi, iddianame niteliğinde değildir. kendiliğinden bir araya gelen topluluklar örgüt olarak değerlendirilemez. bir kent, bir meydan biz kullanalım diye vardır" dedi. sanık ali çerkezoğlu, "8 temmuz'da parka giderken bu ülkenin en büyük demokrasi şöleninin bir parçasıydık. bu destansı masalı yargılayacak gücünüz varsa buradayız" diyerek beraatını talep etti.

tüm sanıklar beraat talebinde bulundu

sanık ayşe mücella yapıcı da "ben itü'den yüksek mühendis olarak mezun olduğumda herhangi bir etik boşluğuna düşmeyeceğime söz verdim. ölene kadar bu yeminime sadık kalacağım. bu suçsa bunu kabul ederim" dedi. yapıcı, daha sonra taksim dayanışması bildirisini okudu. sanık beyza metin ise "bu davada bir örgüt yöneticisi olmak benim için onurdur. taksim dayanışması, sendikaların, değişik sivil toplum kuruluşlarının, derneklerin bir arada olduğu bir örgüttür. mesleki bir örgüt olarak dayanışmaya devam edeceğiz. taksim dayanışması'nın eylemlerinde hiçbir şiddet yoktur" diyerek beraatını talep etti. sanıklardan sabiha sezi toprakçı, "her yer taksim, her yer direniş. bu daha başlangıç mücadeleye devam. beraatımı talep ediyorum" dedi. diğer sanıklar da beraatlarını talep ettiler.

iddianamede, yapıcı ve çerkezoğlu'nun da aralarında yer aldığı 5 şüpheli hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" ve "halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" suçlarından 5'er yıldan 13'er yıla kadar hapis cezası isteniyordu. diğer 21 şüphelinin de "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu'na muhalefet ettikleri" iddiasıyla 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis talep ediliyordu.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;