Gezi Parkı eylemleri

Gezi iddianamesi yeniden yazılacak

Taksim Dayanışma Platformu üyeleri hakkındaki iddianameyi hazırlayan savcının, üst mahkemeye yaptığı itiraz reddedildi. Savcı, mahkemenin istediği doğrultuda iddianameyi yeniden yazacak.

Konular: Türkiye
Protestolar sırasında Taksim Platformu üyeleri Başbakan Erdoğan'la da Ankara'da görüşmüştü. [Hüseyin Narin- Al Jazeera]

gezi parkı olaylarına ilişkin aralarında taksim dayanışma platformu üyesi mücella yapıcı’nın da bulunduğu 26 kişi hakkında hazırlanan iddianame mahkeme tarafından savcılığa iade edilmişti. istanbul 33. asliye ceza mahkemesi'nin iade gerekçeleri arasında, bazı şüphelilerin ‘suç örgütü kurmak’ ile suçlandığını ama hangi suç veya suçları işlemek için örgüt kurduklarının anlaşılamadığı belirtilmişti. mahkeme, şüphelilerin savunmasının alınabilmesi için hangi kanundaki, hangi suç veya suçları işlemek için örgüt kurduklarının iddianamede açıklanması gerektiğini ifade etmişti. mahkeme, şüphelilerin memura mukavemet ile suçlandığını ancak iddianamede cebir veya tehdit edilen kamu görevlisinin şikayetçi olarak yer almadığını da belirtmişti.

‘neden örgüt kurdukları belli’ diye itiraz etti

bu yönde eksiklikleri tespit eden mahkeme, iddianameyi savcı nazmi okumuş’a iade etti. savcı okumuş, iddianameyi yeniden düzenlemeyerek, üst mahkeme olan istanbul 21. ağır ceza mahkemesi’ne itiraz etti. itiraz dilekçesinde savcı okumuş, türk ceza kanunu'nun 220. maddesinde örgüt suçlamasının yer aldığını, bazı şüphelilerinde eylemlerinin bu suçlama kapsamına girdiğini belirtti. şüphelilerin hangi amaçla örgüt kurduğunun iddianamede anlatıldığını belirten okumuş, iddianamenin gönderildiği haliyle kabul edilmesini talep etti.

üst mahkeme itiraz etti

savcı nazmi okumuş’un itiraz dilekçesini inceleyen mahkeme talebi reddetti. istanbul 33. asliye ceza mahkemesi’nce verilen ‘iddianamenin eksik olduğu yönündeki’ kararın doğru olduğunu belirten ağır ceza mahkemesi, savcının iddianamesini  mahkemenin istediği doğrultuda hazırlaması gerektiğine hükmetti.

iddianame yeniden yazılacak

önümüzdeki günlerde dosya yeniden savcı nazmi okumuş’a gönderilecek. okumuş, bu sefer mahkemenin tamamlanmasını istediği eksikleri yazdıktan sonra iddianameyi yeniden gönderecek.

iddianamede, aralarında mimarlar odası istanbul şubesi genel sekreteri mücella yapıcı ve istanbul tabip odası genel sekreteri ali çerkezoğlu, hdp genel başkan yardımcısı ender irmek, elektrik mühendisleri odası istanbul şube başkanaı beyza metin ve halkların demokratik kongresi üyesi haluk ağabeyoğlu'nun da bulunduğu 5 şüpheli hakkında ''örgüt kurma, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve görevi yaptırmamak için direnme'' suçlarından 7 yıl 6 aydan, 29'ar yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. diğer 21 şüpheli hakkında ise ''toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve görevi yaptırmamak için direnme'' suçlarından 1 yıl 3'er aydan 10'ar yıla kadar hapis cezası istendi.

daha önce de iddianamesi iade edilmişti

savcı nazmi okumuş’un, geçen kasım ayında hazırladığı bir gezi iddianamesi daha iade edilmişti.

gezi eylemleri esnasında gözaltına alınan 23 kişi hakkında savcı okumuş tarafından hazırlanan iddianame istanbul 50. asliye ceza mahkemesi’ne gönderilmiş, mahkeme, iddianame yer alan bazı ifadelere itiraz etmiş ve “deniz gözlüğü ve gaz maskesi silah değil" diyerek iddianameyi iade etmişti. iade üzerine savcı yeniden düzenlediği iddianamesinde “eylemciler taksim’de havuza yüzmeye gitmedi" diye yazmıştı. iddianameyi kabul eden mahkeme, duruşma yapmadan sanıklar hakkında beraat kararı vermişti.

kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;