Gezi Parkı eylemleri

'Gezi olaylarında orantısız güç kullanıldı'

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun hazırladığı raporda polisin Haziran ayındaki gösterilere müdahale sırasında makul ölçüyü aştığı belirtildi. Raporda polis şiddetinin engellenmesi için çeşitli tavsiyelere de yer verildi.

Konular: Türkiye
Gezi Parkı'ndaki eylemcilere müdahale üzerine İstanbul'da polisle göstericiler arasında günlerce çatışmalar yaşanmıştı. [AJT-Gökhan Yivciger]
kamu denetçiliği kurumu'nun gezi parkı eylemlerini mercek altına alan raporu tamamlandı. raporda polisin göstericilere karşı 'orantısız güç kullandığı' görüşüne yer verildi. 
 
31 mayıs'ta başlayan ve kısa sürede türkiye genelinde hükümet karşıtı gösterilere dönüşen olayları inceleyen kurumun 176 sayfalık raporunda, polisin hak ihlalinde bulunduğu ve şiddet kullandığına dair 17 kişinin şikayeti kabul edildi. 
 
raporda, gezi parkı başta olmak üzere değişik kentlerde yer yer gerçekleştirilen gösterilere müdahalede makul ölçünün aşıldığı tespiti yapıldı.
 
toplumsal olaylar sırasında kolluk görevlilerinin, ancak zaruri olduğunda kademeli ve orantılı olarak güç kullanmaları gerektiğinin altı çizilirken, hatalı davranan güvenlik güçlerinin tespit edilmesini ve hesap verebilirliklerini sağlayacak bir izleme mekanizmasının oluşturulması istendi. bununla ilgili yürütülen yasa çalışmalarının hızla tamamlanması gerektiği vurgulandı. 
 
ilgili kurumlara tavsiyeler yapıldı
 
görgü tanıkları, farklı bireyler, sivil toplum kuruluşları, istanbul valisi, ve istanbul büyükşehir belediye başkanı ile görüşülerek  hazırlanan rapordan sekiz maddelik tavsiye kararı çıktı. 
 
kolluk görevlilerinin bireylerin hak ve özgürlüklerine saygılı ve hoşgörülü yetiştirilmeleri için uzun süreli ve meslek hayatları boyunca sürekli eğitime tabi tutulmaları başlıca tavsiyeler arasında. 
 
ifade açıklaması ve toplanma özgürlüklerinin kullanımınının avrupa birliği (ab) normlarında, demokratik talepleri gözetecek şekilde değiştirilmesi de tavsiye edildi. 
 
kurumun bir başka tavsiyesi ise biber gazı kullanımı konusunda. bu tür kimyasal içerikli polis müdahaleleri için özel bir tutanak ve raporlama sisteminin geliştirilmesi istendi. 
 
toplumsal olaylarda müdahalede görevli kolluk personelinin sosyal ve ekonomik haklarının, yeterli dinlenme süresi başta olmak üzere çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve gerektiğinde psikolojik destek sağlanması konusuna daha fazla önem verilmesi gerektiği vurgulandı. 
 
raporda, gelecekte bu tür olayların kitlesel gösterilere dönüşmesini engellemek ve protestoları yatıştırmak için karar vericilerin öngörülü olması gerektiği belirtildi.
 
ağaçların kesilmesiyle başladı
 
istanbul taksim meydanı'nda bulunan gezi parkı'na topçu kışlası yapılmasına karşı çıkan göstericiler, 28 mayıs sabahı parktaki bazı ağaçların kesilmesi üzerine kepçeleri durdurmuştu.
 
takvimler 31 mayıs'ı gösterdiğinde ise, gezi parkı'na gitmek isteyen yüzbinlerce gösterici polis barikatlarıyla karşılaştı. gece boyu süren çatışmalarda istanbul sokakları savaş alanına dönerken, 1 haziran cumartesi öğle saatlerinde polis gezi parkı ve taksim meydanı'ndan çekildi.
 
eylemciler gezi parkı'na tekrar yerleşti, gösteriler türkiye geneline yayıldı. iki haftalık sürecin ardından polis önce taksim meydanı'na girdi, başbakan erdoğan'ın ankara sincan'da yaptığı mitingin ardından da 15 haziran'da gezi parkı'na biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.
 
gezi parkı ve meydanda o tarihten bu yana, polis ekipleri nöbet tutuyor. 15 haziran'dan beri taksim meydanı'na birkaç kez çıkan eylemciler, polis müdahalesiyle karşılaştı. 
 
olaylar sırasında beş gösterici öldü. 
 
kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;