Dünya

Gizli hesaplar ortaya çıktı

Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 11.5 milyon sayfalık dokümanın sızmasıyla, aralarında 12 lider ve 143 politikacının da olduğu binlerce kişinin offshore hesapları ortaya çıktı. Belgelere göre, şirket, müşterilerinin vergi kaçırmasına ve kara para aklamasına yardımcı oldu.

Konular: Dünya

panama merkezli mossack fonseca isimli hukuk şirketinin kayıtları içerisinde emekli olmuş veya hâlâ görevde bulunan 12 ülke lideri ile 143 politikacı da bulunuyor. dokümanlara göre, şirket, müşterilerinin vergi kaçırmasına, yaptırımları bertaraf etmesine ve kara para aklamasına yardımcı oldu. 

alman "süddeutsche zeitung" gazetesi tarafından elde edilen belgelerin ilk kısmı, uluslararası araştırmacı gazeteciler konsorsiyumu (icij) tarafından, 80 ülkeden gazetecilerle paylaşıldı.

11.5 milyon sayfa ve 2.6 terabyte büyüklüğündeki belgelerin ortaya çıkması, tarihin en büyük sızıntısı olarak kayıtlara geçti. 

belgelerde adı doğrudan geçen liderler, arjantin devlet başkanı mauricio macri, izlanda başbakanı sigmundur davio gunnlaugsson ve ukrayna devlet başkanı petro poroshenko.

belgelerde ayrıca, rusya devlet başkanı putin'in yakın arkadaşları, azerbaycan devlet başkanı aliyev'in ailesi, suriye devlet başkanı esed'in kuzenleri, ingiltere başbakanı david cameron'ın babası, pakistan başbakanı nawaz şerif'in çocukları ve malezya başbakanı necib rizak'ın oğlunun da adı geçiyor.

forbes'ın milyarderler listesinde bulunan 29 kişinin ismi de yine belgelerde yer alıyor. 

dokümanlarda ingiltere’deki lordlar kamarası’ndan altı lordun, iktidardaki muhafazakar parti’den üç eski vekilin, yine ingiltere’deki siyasi partilere bağış yapan çok sayıda kişinin isimlerinin de geçtiği öne sürüldü.

kayıtlarda rusya devlet başkanı vladimir putin’in yakın arkadaşı sergei roldugin’in adı geçiyor. putin’in yakın arkadaşlarının, "kendisinin himayesinde olmaksızın gerçekleştiremeyecekleri çok sayıda anlaşma üzerinden milyonlar kazandığı", ailesinin de bu mali akıştan faydalandığı iddia edildi.

kaynak: al jazeera, reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;