Türkiye

Göcek koylarının ihalesi başladı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın kiralığa çıkardığı Göcek’teki dört koydan ikisinin ihalesi başladı. Yerli halk ve çevreciler ihaleyi protesto etti.

Konular: Çevre
Koyları 29 yıllığına kiralayacak ihale, Dalaman Orman İşletme Şefliği önünde toplanan köylüler ve çevreciler tarafından protesto edildi. [Fotoğraf: Alp Alper]

orman ve su işleri bakanlığı, muğla'da "göcek koyları" olarak bilinen bedri rahmi (taşyaka), akbük, göbün ve küçük sarsala koylarını kiralamak için ihale açtı. koylardaki ormanlık alan 1,04 ile 1,93 hektar arasında değişiyor.

internetten yapılan duyuruya göre, ihale 29 yıllığına kiralanacak koylardan akbük için 110 bin, bedri rahmi için 90 bin, göbün için 120 bin ve küçük sarsala için 80 bin liradan başlayacak. 

söz konusu koylardan bedri rahmi ve akbük'ün ihalesi, dalaman orman işletme müdürlüğü'nde saat 10.00'da başladı. kapalı zarf ve açık arttırma yöntemiyle yapılan ihaleye toplam 10 kişi ve firma teklif verdi. teklif zarfının ağzı açık olduğu belirtilen bir firma ihaleye alınmadı. bugünkü ihaleye koylardaki mevcut işletmeci köylülerden katılan olmadı.

ihale protesto edildi

daha önceden 2-3 yıllığına işletmeye verilen koyların şimdi 29 yıllığına kiralanmak istenmesi ve iskele yapılma ihtimali olmasına 200 kadar köylü ve çevreci, ihalenin yapıldığı dalaman orman işletme şefliği önünde toplanarak tepki gösterdi. gruba bazı sivil toplum kuruluşları ile chp ve mhp'nin dalaman, ortaca ve köyceğiz ilçe başkanları ile milletvekili aday adayları destek verdi.

muğla'dan 100 kadar çevik kuvvet polisinin de katılımıyla geniş güvenlik önlemi alınırken, "koylar halkındır", "uyuma dalaman, bu son talan", "biz koruduk, biz koruyacağız", "ihale değil, hile", "yeter artık beyler", "ekmeğimizle oynama" yazılı dövizler taşıyan grup, ihalenin yapıldığı binanın önünden geçip, dalaman havalimanı'na giden gazi bulvarı'ını trafiğe kapattı.

10 dakika kadar trafiğe kapalı kalan yolun tek şeridi, polisin uyarısı üzerine grup tarafından tekrar açıldı. islıklı protestoda bulunan ve büyük bölümünü kadınların oluşturduğu grup "susma, sustukça sıra sana gelecek", "orman müdürü dışarı çık", "koyları vermeyeceğiz" sloganları attı.

‘biz işlettik, şimdi elimizden alıyorlar’

eylem katılanlardan küçük sarsala koyu'nda restoran işletmeciliği yapan 37 yaşındaki hasan kaba, "13 yaşından bu yana işletmeciliğe başladık. ilkel koşullar altında, güçlükle turistlere hizmet verdik. yıllardır buraya pek çok turist çektik. zamanla işletmelerimizi daha modern hale getirdik. ancak şimdi elimizden almak istiyorlar. bunun mücadelesini sonuna kadar vereceğiz" dedi.

köylülerden 78 yaşındaki zeliha yorulmaz da çocuklarının koylarda işletmecilik yaptığını belirtip, "evde hamur yoğurdum. çocuklarım bunlardan yaptığım börek ve gözlemeleri turistlere sattı. o zaman bu zenginler neredeydi? şimdi bu zenginler çocuklarımızın elinden işletmeleri, ekmek paralarını alacak. çocuklarımla beraber mücadeleye devam edeceğim. cesedim çıkmadan kimse de işletmemizi elimizden alamaz" diye konuştu.

göbün ve küçük sarsala koylarının ihalesi ise cuma günü saat 16.00'da yapılacak. 

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;