Türkiye-Yunanistan ilişkileri

Göçmenler için işbirliği kararı

Ege ve Akdeniz'deki göçmen sorunun en mağdur iki ülkesinin liderleri Ankara'da buluştu. Türkiye ve Yunanistan Başbakanları, göçmen kriziyle ilgili birlikte ve hızlı hareket etme kararı aldı. Türk-Yunan İşbirliği Konseyi de şubat ayında Türkiye’de toplanacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ile Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde görüştü. [Fotoğraf: AA]

başbakan ahmet davutoğlu ile yunan mevkidaşı alexis tsipras ortak basın toplantısında açıklamalar yaptı. iki lider de mülteci kriziyle ilgili birlikte hareket etme kararı aldıklarını söyledi. davutoğlu, bütün sorumluluğun iki ülkenin omuzlarına atılmaması gerektiğini söyledi. tsipras da, "illegal göç yollarının ortadan kaldırılması için onlara (mültecilere) yasal bir yerleşim teminatı verilmeli" dedi.

davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"4 ana sütun üzerinde ilişkilerimizi geleceğe doğru taşıyabileceğimizi konuştuk.

1- iki komşu ülkeler olarak ilişkilerimizin yeniden inşası; enerji, turizm, ulaşım vs. konularında.  istanbul’dan selanik’e hızlı trenle gidilebilir ya da izmir’den selanik’e feribotla seyahat edebiliriz. mültecilerle anılan denizler karşılıklı taşımacılıkla bizim sayemizde gündeme gelebilir.

2- türk-yunan işbirliği konseyi şubat ayında türkiye’de toplanacak.

ortak çıkarları, çıkar çatışmalarından daha fazla olan iki ülke olarak sorunları karşılıklı diyalogla çözebiliriz.

kıbrıs'ta bir fırsat penceresi var, görüşmeler yoğun şekilde devam ediyor. türkiye ve yunanistan olarak kıbrıs'taki müzakerelere pozitif katkıda bulunma noktasında ortak bir yaklaşımımız var. artık sorunları çözmek için orta sahada top çevirmeyeceğiz.

3- avrupa birliği sürecimize yunanistan’ın bakışı… yunanistan hep destekledi ve birçok konuda öncülük etti. katkıyı artıracağına inanıyoruz. avrupa hepimizin ortak kıtası ve türkiye’nin üyeliği avrupa’nın gücünü artıracaktır. işbirliği konusunda bir yaklaşımımız var.

4- ve bölgesel sorunlar… kimse sorumluluklarını unutarak meseleyi akdeniz’de, ege’de cereyan ettiği için yunanistan ve türkiye’nin omuzlarına atmamalıdır. mülteciler konusu söz konusu olduğunda bu avrupa’yı da bağlar. türkiye ile yunanistan aynen suriyeli mülteciler gibi suriye sorununun mağdurlarıdırlar, müsebbipleri değildirler. biz de bir mağdur olarak yani bütün bu sorunlardan etkilenmiş taraf olarak bugün aldığımız kararlar çerçevesinde ikili bir teknik çalışma yürüteceğiz. yunanistan sahil güvenlik komutanı türkiye'de. ege'de alınabilecek tedbirleri ele alıyor muhataplarıyla. bu konuda daha düzenli bir istişare olacak. ayrıca ilgili bakanlıklarımızın katılımı ile bir ikili mekanizma, bir çalışma grubu da oluşturacağız. böylece yapılabilecek ve atılabilecek adımları önceden görüp, insani trajediyi engellemek konusunda da büyük bir gayret içinde olacağız.

ab-türkiye arasında bir zirve organize edilerek, sadece mülteci değil tüm konuları konuşmak da iyi olacak. sayın çipras da bunun öncüsüdür.

ihtiyaç olması halinde ben de bir yunanistan seyahati gerçekleştirebilirim. sayın alexis bizi simi adası’na davet etti, teşekkür ediyoruz."

"işbirliğimiz dengeleri değiştirebilir"

ziyaretinin kritik bir dönemde gerçekleştiğini söyleyen tsipras ise, “işbirliğimiz avrupa’daki dengeleri değiştirebilir” dedi. açıklamaları özetle şöyle:

"göçmen sorunu, denizimizde, ege’de meydana gelen insanlık krizleri, terörizm maalesef olumsuz bir atmosfer doğuruyor ve bu konuda işbirliği yapmamız gerekiyor.

türkiye suriye’deki krizden kaynaklı göçmen akımlarından dolayı çok ciddi bir sorumluluk altına girmiştir."

"avrupa da sorumluluğunu üstlenmeli"

"yunanistan son 8 ayda mülteci akımına maruz kaldı. burada insan tacirleriyle mücadele için ortak mücadele de lâzım. ege denizi’ndeki bu insanlık dramının sonlandırılması gerekiyor. somut bir eylem planıyla avrupa birliği ve türkiye arasında işbirliği gerekiyor. türkiye’den geçip kıyılara gelinceye ve göçmenlerin avrupa’ya güvenli bir şekilde geçişine kadar işbirliği gerekiyor. avrupa da bu konuda sorumluluğunu üstlenmeli. illegal göç yollarının ortadan kaldırılması için onlara yasal bir yerleşim teminatı verilmeli. işbirliğinin acilen başlatılması kararını verdik.

geri kabul anlaşmasıyla ilgili de konuştuk.

ihlâller ve savaş gemileri de gündemdeydi

ahmet’in kısa süre önce tekrar seçilmiş olması, bizim de tekrar seçilmiş olmamız önümüzdeki 4 yıl boyunca birlikte çalışma imkânını bize sağlıyor. bu nedenle de bir an önce harekete geçme kararı aldık.

son iki yıl içerisinde yunan hava sahası ihlâllerini ve türk savaş gemilerinin ege'deki hareketlerini de görüştük. samimi bir diyalog sonucunda bunların hepsine çözüm bulunabilir."

kıbrıs için federasyon çözümü

"kıbrıs’ta iki toplum için adil bir çözüm adına da iki toplumu cesaretlendirmek gerekiyor. 41 yaşındayım, haberlerde sürekli adil ve kalıcı bir çözüm lafını duydum. tedbirli olmak istiyorum ama artık bunu cesaretlendirmemiz gerekiyor. bm ve ab kararları çerçevesinde, kıbrıs’ta her iki toplumun birleşik bir çatı altında, federasyon altında yaşayabileceği bir çözümü desteklememiz gerekiyor. tabii bunun kıbrıs halkı tarafından da kabul görmesi gerekiyor."

yunanistan başbakanı, türkiye’nin ab sürecinde açılmasını istediği bazı fasıllarla ilgili soruya ise, fasılların ön koşullarının tamamlanması gerektiğini söyleyerek yanıt verdi. tsipras ayrıca, türkiye’ye ab sürecinde her zaman destek verdiklerini ve desteği sürdüreceklerini de ifade etti.

bm'ye sert tepki

başbakan davutoğlu gazetecilerin soru sorduğu bölümde ayrıca, suriye'deki savaş ve bundan kaynaklı mülteci kriziyle ilgili bm'yi eleştiren şu açıklamayı yaptı:

"bm güvenlik konseyi gereğini yapmadığı için 4 yıldır milyonlarca insan, aç ve susuz şekilde yollara dökülüp bir an önce güvenli yerlere ulaşmak istiyor. dolayısıyla türkiye'ye dönüp 'bu mültecileri türkiye'de nasıl muhafaza edeceksiniz?' sorusundan daha çok, türkiye ile yunanistan olarak biz birlikte dünyaya dönüp, 'başımıza bu sorunu niye açtınız veya açılmasına niye göz yumdunuz?' diye bm güvenlik konseyi'ne sormamız lâzım. alamadıkları kararların bedellerini bugün hem suriyeli mağdur mülteciler hem de türkiye ve yunanistan gibi mülteci sorunundan etkilenen ülkeler ödüyor."

tatile davet etti

tsipras, tatil için zaman bulabilirse, davutoğlu’nu yunanistan’da istediği bir yere tatile de davet etti.

davutoğlu da konuşmasını yunan lidere yunanca "hoşgeldin" diyerek bitirdi ve yunanistan'da buluşma sözü verdi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;