Kültür-Sanat

Gökmen: TÜSAK yıkım olacaktır

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Rengim Gökmen, "Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) Yasa Tasarısı'nın Türkiye'nin kültür ve sanat yaşantısı için son derece büyük bir yıkım olacağını düşünüyorum" dedi.

Konular: Kültür-Sanat
Prof. Dr. Rengim Gökmen, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni. [AA]

orkestra şefi, devlet opera ve balesi genel müdürü ve genel sanat yönetmeni prof. rengim gökmen, devlete bağlı sanat kurumlarının sayısının azaltılmasını ve kültür sanat etkinliklerinin belirlenecek yeni bir üst kurula bağlanmasını öngören tüsak (türkiye sanat kurumları) yasa tasarısına ilişkin açıklama yaptı.

12. uluslararası bodrum bale festivali öncesi düzenlediği basın toplantısında konuşan gökmen, insanların birbirini anlaması, empati kurabilmesi, hoşgörülü davranması ve birbirlerinin yaşam haklarını tanıyabilmelerinde en önemli olgunun kültür, sanat olduğunu dile getirdi.

rengim gökmen, "şarkıcıların sanatçı, düğün törenlerinin sanat etkinliği, halay çekmelerin de bir dans sanatı olarak algılandığı dönemleri yaşıyoruz. iyi ki bale, opera, evrensel müzik sanatı var. türkiye'yi üçüncü dünya ülkesi olmaktan farklı kılan en önemli unsur bunlardır" ifadesini kullandı.

'devletin kültür ve sanatla ilişkisinin koparılmaması gerekiyor'

devletin kültür ve sanatla ilişkisinin koparılmaması gerektiğini ifade eden gökmen, şöyle devem etti:

devletin sağlık ve eğitimle ilişkisini nasıl koparmamak gerekiyorsa, gerçek kültür ve sanatla ilişkisini düzenlemek ama koparmamak gerekiyor. kültür ve sanatı devletin korumasından, koruyuculuğundan yoksun bırakmamak gerekir. aksi takdirde ticaretin acımasız çarkları arasına tek edilmiş bir kültür sanat etkinliği, şarkıcı sanat, düğün sanat etkinliği karmaşasına yol açar.

gökmen, dünyanın her yerinde sanatın devlet, yerel yönetimler ya da kamunun çeşitli kuruluşları tarafından desteklendiğine işaret ederek, "ama hiçbir zaman güdümlenmezler. bu bakımdan tüsak yasa tasarısı'nın türkiye'nin kültür ve sanat yaşantısı için büyük yıkım olacağını düşünüyorum. kültür ve turizm bakanlığının bunu hiçbir şekilde realize etmeyeceği inancındayım" diye konuştu.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;