Bilim-Teknoloji

Google'dan Avrupa medyasına yardım teklifi

Google, Avrupa merkezli medya kuruluşları ve gazetecilik odaklı girişimlere önümüzdeki üç yıl içinde 163 milyon dolar yardım teklifinde bulundu.

Konular: Bilim-Teknoloji
Google, Avrupalı medya kuruluşlarına büyük yardım teklifinde bulundu. [Fotoğraf: Shutterstock]

facebook'un önde gelen batılı haber sitelerini kendi sayfasına taşımaya yönelik teklifinin ardından, google avrupalı medya kuruluşlarına para yardımı önerisi götürdü.

bbc'nin haberine göre, google daha büyük bir yardım paketinin parçası olacak parayı, haber sitelerinin çevrimiçi faaliyetlerinden elde ettiği geliri artırmaları için sunmak istiyor.

ingiliz financial times, guardian'ın yanı sıra ispanya'nın el pais ve almanya'nın die zeit sitelerinin google yardımına sıcak baktığı belirtildi. guardian, facebook'un haber sitelerini sosyal ağa taşıma fikrine de sıcak bakan medya kuruluşlarından biri olmuştu.

facebook, geçtiğimiz ay new york times aracılığıyla yaptığı duyuruda, birçok haber sitesinin sayfalarını doğrudan sosyal ağa entegre etmeleri teklifinde bulunmuştu. kullanıcı sayısı 1,44 milyara ulaşan facebook, böylece haber açılma süresinin ortalama sekiz saniyeden birkaç saliselere ineceğini öne sürmüştü. 

soğuk bakan kuruluşlar da var

google'ın 'kapılarının açık olduğunu' belirttiği rupert murdoch'ın news corp ve berlin merkezli axel springer teklife sıcak bakmıyor. her iki medya kuruluşunun, google'ın sektörde edinmek istediği konuma olumsuz yaklaştığı biliniyor.

google, 2013'te fransa'daki bazı medya kuruluşlarına da benzer bir yardım teklifinde bulunmuştu. google haber içeriği hizmeti sunan google news üzerinde istediği başlık ve içerikleri seçmek istemesinden doğan tartışmayı sonlandırmak için bu teklifi yapmıştı.

avrupa birliği'nin (ab) de geçmişte başlatmış olduğu antitröst soruşturmaları, google'ın yeni yardım teklifinde başarı elde etme olasılığını düşük kılıyor.

ab arama motorlarında google'ın iş ortaklarını öne çıkardığını belirtmişti. android uygulamalarının rekabet önleyici şekilde kullanılıp kullanılmadığını da soruşturan ab'nin, kullanıcı bilgileri elde edilmesi aşamasındaki kısıtlama ve yasakları artırması bekleniyor.

google'ın vaatleri

google teklif ettiği yardım kapsamında haber siteleriyle gelirlerini artırmak için ortak çalışmayı önerdi. abd ve ingiltere'de bulvar gazetesi konseptli haber siteleri dışındaki sitelerin reklam gelirinde büyük sıkıntı çektiği biliniyor.

google yardım kapsamında reklamlar, uygulamalar, analitik veri desteği sunmayı; paris, hamburg ve lonra'da dijital yetenekler ve gazetecilik eğitimi vermeyi; haber oluşturma ve kitle kaynak bilgiye ulaşmada yeni yöntemler geliştirilmesi önerisi sundu.

google'ın avrupa stratejik ilişkiler birimi başkanı carlo d'asaro biondo, "bu henüz başlangıç, diğer kuruluşları da bize katılmaya davet ediyoruz" ifadesini kullandı.

kaynak: bbc ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;