Irak

Görevden alınan Zebari, Maliki'yi suçladı

Irak'ta Maliye Bakanlığı görevinden alınan Zebari, eski Başbakan Maliki'yi suçladı. Zebari, "Bu olayın arkasında Kanun Devleti ve şahsen Nuri Maliki var. Maliki'nin büyük bir kini var" dedi.

[Fotoğraf: Reuters]

irak meclisi tarafından çarşamba günü güvenoyunun çekilmesiyle bakanlıktan düşürülen eski maliye bakanı hoşyar zebari, bunun arkasında şahsen eski irak başbakanı nuri maliki'nin olduğunu ileri sürdü.

zebari, irak kürt bölgesel yönetimi'nin (ikby) erbil kentindeki bir otelde düzenlediği basın toplantısında, meclis tarafından güvenoyunun çekilmesi ve bakanlıktan düşürülmesi hakkında açıklamalar yaptı.

irak'ın milli gelirleri üzerinden zenginleştiğine dâir ortaya atılan tüm iddiaları reddettiğini belirten hoşyar zebari, bunun doğru olmadığını, bakanlıkta tüm dosyaların bulunduğunu ve inceleme yapmak isteyenlerin hiçbir şekilde tereddüt etmemesi gerektiğini ifade etti.

bakanlıktan düşürülmesinin yolsuzlukla ilgili bir durum olmadığının altını çizen zebari, "bu olayın arkasında kanun devleti ve şahsen nuri maliki var. maliki'nin büyük bir kini var. sadece kürdistan hükümetine değil, irak başbakanı haydar ibadi'ye de var. amacı hükümeti yıkmak" dedi.

mecliste yapılan güvenoyu oylamasının sıradan bir oturum olmadığına vurgu yapan hoşyar zebari, "siyasi, intikam ve kin içeren bir oylama olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

bakanlıktan düşürülmesine ikby başkanı mesut barzani ve kürdistan demokrat partisi'ne (kdp) vurulmuş bir darbe gibi sevinenlerin de olduğunu dile getiren zebari, "şunu çok iyi bilmeleri lâzım ki barzani ve kdp, hoşyar zebari ile, bir bakanla yenilmez veya darbe almaz"ifadelerini kullandı.

irak'ta hakkında yolsuzluk iddiaları olan hoşyar zebari, çarşamba günü meclis'te yapılan oylama sonucu maliye bakanlığı'ndan alınmıştı.

irak meclisi'nde 249 milletvekilinin katıldığı oylamada 158 milletvekili zebari aleyhine oy kullanmıştı.

hoşyar zebari, irak kürdistan bölgesel yönetimi başkanı barzani'nin lideri olduğu kürdistan demokratik partisi'nin üyesi. 2003'te irak dışişleri bakanı olmuş, 2014'e kadar da bu görevi sürdürmüştü. 

kaynak: reuters, aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;