Türkiye

Görmez'den Alevilik açıklaması

Tartışılan meselelerin özgürlüklerin genişletilmesiyle çözüleceğini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı, statü arayışını doğru bulmadığını açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

'Ortak sorun'

'Üslüp önemli'

'Diyanet kilise değil'

Diyanet İşleri Başkanı Görmez Fransa'daki saldırıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. [AA]

diyanet işleri başkanı mehmet görmez, alevilik meselesinin yasal engellerin kaldırılması ve özgürlüklerin genişletilmesiyle çözülebileceğini vurguladı.

görmez, pazartesi günü ankara'nın gölbaşı ilçesinde basın mensuplarıyla bir araya geldiği iftarda, alevi meselesi ve son dönemdeki tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

özellikle islam'ın, herhangi bir inanç grubunun dinin doğuşundan 14 asır sonra yeni bir teolojik statü aramasını doğru bulmadığını ifade eden görmez, 'teolojik statüyü' de diyanet üzerinden aramanın yanlış olacağını kaydetti.

alevilik meselesinin sadece aleviler ve sünnilerin değil herkesin sorunu olduğunu belirten görmez, konunun diyanet üzerinden tartışılmasının sorunu çözmek yerine, sorunun derinleşmesine psikolojik katkı yaptığını belirtti.

'diyanet tartışmaya girmeyecek'

görmez, “bu bağlamda yapılan tartışmanın içinde biz diyanet'i bundan böyle görmek mümkün olmayacaktır. bu yapıcı bir tartışma değildir. aksine alevilik üzerinde konuşarak farklı siyasi mühendislik hesaplarına katkı yapıldığı izlenimi doğurmaktadır. sorunlar çözüme kavuşturulmak için konuşulur. yoksa sorunları konuşarak toplumsal bir yara oluşturularak derinleştirilmez” ifadesini kullandı.

alevilik sorunuyla ilgili geçmişte yapılan hatalar olduğunu da dile getiren görmez, “tarih boyunca bir ve birlikte yaşamış olan ve gündelik hayatlarında herhangi bir çatışmanın yaşanmadığı toplum kesimleri, modernleşmeyle birlikte toplumun bir forma göre düzenlenmesinden kaynaklı uygulamalar sonucunda tepeden inmeci bir yaklaşımla tüm inanç gruplarını yok sayarak hareket etmesinden kaynaklı olduğu bir durum tespiti olarak ortaya konulmalıdır” şeklinde konuştu.

görmez, diyanet'in kilise gibi dini kutsal bir otoritesi olmadığını ifade ederek, “hiçbir kişiyi ve toplumu dinin dışına itme hakkı da yoktur. islam dini teolojik statü belirleme yetkisini de ne bir şahsa, ne bir kuruma vermiştir” dedi.

'üslup önemli'

görmez, türkiye’de herkesin başta diyanet’in öz eleştiri yapması gerektiğini ifade ederek, “alevilik konusu bu açıdan hepimizin ortak konusu, ortak sorunudur. türkiye'de yaşayan herkes bu konuda çok daha özenli. çok daha dikkatli bir dil ve üslup kullanmak durumundadır” dedi.

türkiye’de yıllardır tartışılan alevi hakları meselesi, yargıtay’ın ‘cemevi kararı’ ile yeniden gündeme taşınmıştı.

yargıtay 7. hukuk dairesi, ankara’daki çankaya cemevi yaptırma derneği hakkındaki kapatma davasını reddeden yerel mahkeme kararını bozmuştu.

kapatma kararıyla ilgili, cumhuriyet savcısı ali özdemir, esas hakkındaki görüşünde, “alevilik bir din değildir, cemevi de bir ibadethane değildir, toplantının adıdır” değerlendirmesinde bulunmuştu.

'derneğin amacında kamu yararı olmadığı, aksine kamuoyunu kaos ortamına sürükleme çabası ve amacı görüldüğünü' iddia eden özdemir, davanın kabul edilerek derneğin kapatılmasını istemişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;