Bilim-Teknoloji

Grafen üretiminde yeni yöntem

Güney Koreli araştırmacılar, dünyanın en ince ve aynı zamanda en sağlam maddesi olan grafeni elektronik ürünlerde vazgeçilmez kılacak yeni bir yöntem geliştirdiklerini duyurdu.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Samsung'dan önemli keşif

Grafen için yeni yöntem

Yeni nesil transistor üretilebilir

Grafen sahip olduğu özelliklerle teknoloji dünyası için büyük potansiyel saklıyor. [Shutterstock]

sungkyunkwan üniversitesi araştırmacıları, yeni bir keşfe imza attı. samsung’un gelişmiş teknoloji enstitüsü (sait) ile çalışan araştırmacılar, silikon plakaların üzerini kaplayacak yüksek kalite tek kristal grafen geliştirdiklerini açıkladı. elde edilen başarı, grafen bazlı transistorlerin kapısını araladı.

samsung'un açıklamasında, “yeni yöntem, geniş alandaki grafeni yarı iletken üzerinde tek bir kristal haline getiriyor. aynı zamanda maddenin elektrik ve mekanik özelliklerini korumaya devam ediyor” ifadesi kullanıldı. samsung, geçmişte maddenin birçok temel özelliğini ortadan kaldırdığı için geniş ölçekli grafen geliştirme çabalarının sonuç vermediğine dikkat çekti.

dünyadaki en etkin maddelerden biri olan grafen, sadece atom kalınlığında olmasına rağmen elmastan bile sert. iletkenlik özelliği çok yüksek olan ve iletişim teknolojileri için büyük potansiyel saklayan grafen, bir gün silikonun yerini alabilir.

giyilebilir teknolojilerde samsung öne geçebilir

geliştirilen yöntem, grafen alan etkili transistör (gfet) geliştirilmesini sağlayacağı gibi, grafen çıkarıldıktan sonra silikon plakaların tekrar kullanılmasına olanak verecek. samsung’un, kendisine saklayacağı tahmin edilen teknolojiyle giyilebilir bilgisayarlardan akıllı saatlere ve esnek ekranlı telefonlara kadar birçok ürün geliştirilebileceği belirtiliyor. yine de grafenin henüz 'kontrol altına alınamaması' bu alandaki araştırmalarda bir engel teşkil ediyor.

grafen kullanarak son derece ince merkezi işlemci birimleri (cpu) geliştirmeye çalışan ibm, grafen transistorlerin tamamen kapatılamaması nedeniyle bu maddenin henüz silikon yerine kullanılamayacağını açıklamıştı. silikon bazlı transistörler, saniyede belki de milyonlarca kez açılıp kapanarak elektronik cihazlardaki işlemcilerin çalışmasını sağlıyor. ibm, 2011'de 100 ghz işlemci hızındaki grafen cpu'ların yakın gelecekte üretilebileceğini belirtmişti. 

grafen, samsung’un yanı sıra birçok teknoloji şirketinin üzerinde çalıştığı bir madde. nokia, 2004 yılında keşfedilen grafen üzerinde araştırmalara 2006’da başlamıştı. microsoft’un eylül 2013’te satın aldığı nokia, grafen bazlı teknolojik çözümler geliştirmesi için geçtiğimiz yıl avrupa birliği’nden (ab) 2.3 milyar dolar bütçe aldı. grafen araştırmalarına nokia ile aynı zamanda başlayan samsung’u güney kore bilim bakanlığı destekliyor. 

üretimi zor ve maliyetli

grafen ilgi çeken bir malzeme olsa da üretimi zor ve üretim maliyetleri çok yüksek. bu yüzden kolay ve büyük ölçekte üretimi yapılamıyor. geliştirilen yeni yöntemin grafen üretiminde çığır açması bekleniyor.

kaynak: extreme tech ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;