Rusya

Greenpeace eylemcileri afla serbest

Kuzey Buz Denizi’nde yaptıkları eylem nedeniyle yargılanan Greenpeace üyelerinin davaları, Rusya’da çıkarılan af kapsamında düşmeye başladı.

Konular: Türkiye
Putin affıyla davaları düşen Greenpeace eylemcileri evlerine dönmeyi bekliyor. [AFP]

aftan yararlanan ilk sanık ingiliz anthony perrett oldu. perret hakkında daha önce tutuksuz yargılama kararı çıkmış, rusya’dan ayrılmasına izin verilmemişti. ingiliz aktivist, işlemler tamamlanmasıyla beş gün içerisinde evinde dönebilecek.

karar sonrası açıklama yapan perret, “suçlu olduğumu düşünmüyorum, asıl suç kuzey buz denizi'ne karşı işleniyor” dedi.

greenpeace yetkilileri ise, aralarında türkiye vatandaşı gizem akhan’ın da bulunduğu 30 örgüt üyesinin kısa sürede özgür kalmasını beklediklerini söyledi. ayrıca yapılan açıklamada el konulan greenpeace gemisini ve üyelerin kişisel eşyalarını da geri almak istedikleri belirtildi. yetkililer, avrupa insan hakları mahkemesi’ne başvuracaklarını da sözlerine ekledi.

greenpeace’in “arctic sunrise” gemisi, aralarında 28 aktivist ve 2 gazetecinin olduğu 30 kişilik ekiple rus gazprom şirketini protesto etmek amacıyla kuzey buz denizi'ne gitmişti. 18 eylül'de mürettebattan iki kişi şirketin petrol arama platformuna tırmanmaya çalışmış, gemideki tüm ekip göz altına alınmıştı. haklarında “holiganlık” suçuyla dava açılan eylemciler tutuklu olarak yargılandı. ancak bir süre sonra greenpeace üyelerinin tutuksuz yargılanmalarına karar verildi.

putin affı

devlet başkanı vladimir putin'in, rus anayasası’nın 20'inci yıl dönümü sebebiyle sunduğu genel af tasarısı 17 aralık’ta kabul edildi. aftan.yararlanacakların sayısının 20 bini aşması bekleniyor.

af kapsamında putin'i protesto etmek amacıyla moskova’nın en büyük ortodoks kilisesi'nde klip çeken ünlü punk-rock grubu pussy riot'ın hapisteki iki üyesi de serbest kaldı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;