Afrika

G.Sudan'da darbe girişimi sonrası çatışmalar

Cumhurbaşkanı Salva Kiir, eski yardımcısının destekçilerinin isyanını bastırdığını duyurdu. Ancak iki gündür süren çatışmalarda en az 26 asker öldü.

Haberin Öne Çıkanları

Gerginlik sürüyor

Cuba'da sokağa çıkma yasağı

2011'de bağımsız oldu

Kiir, 2005-2011 yılları arasında Sudan Başkan Yardımcısı'ydı. [AFP]

bağımsızlığından sadece iki buçuk yıl sonra darbe girişimine sahne olan güney sudan'da sular durulmuyor. cumhurbaşkanı salva kiir'in 'girişimi engelledikleri' yönündeki açıklamasına karşın, başkent cuba'da çatışmalar sürüyor. 

pazartesi günkü çatışmalarda en az 26 asker ölürken, çok sayıda kişi de yaralandı. 

güney sudan'daki abd büyükelçiliği, twitter hesabından yaptığı açıklamada, tomping bölgesinde silah sesleri duyulduğunu bildirdi. açıklamada halka dışarı çıkmamaları çağrısı yapıldı. 

kiir pazar günü eski yardımcısı riek machar'a sadık askerlerin darbe yapmaya çalıştığını açıklamıştı. güney sudan lideri pazartesi günü ise güvenlik güçlerinin başkent cuba'da kontrolünü sağladığını duyurmuştu. 

cuba sokaklarında sadece askeri araçlar görülüyor. kentte gece sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. 

salva kiir, darbe yapmakla suçladığı riek machar'ı temmuz ayında görevden almıştı. hala iktidardaki sudan halk özgürlük hareketi'nin (splm) başkan yardımcısı olan machar, ülkenin en etkili siyasetçilerinden biri. 

altyapı sorunu

güney sudan 9 temmuz 2011'de sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmişti. sudan'ın petrol rezervlerinin dörtte üçü ise güney sudan'da kalmıştı. ancak ülkenin en büyük sıkıntısı petrolü işleyecek teknolojiye ve altyapıya sahip olmaması.

ekonomik sorunları çözmekte zorlanan güney sudan yönetimi, ayrıca hem yolsuzluk ile mücadele etmeye hem de birçok aşiret üyesini silahsızlandırmaya çalışıyor.  

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;