Türkiye

Gül'den 'Siyasi ipotek olmamalı' vurgusu

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Ankara'da Türkiye'nin AB sürecine desteğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Gül ise, "Süreç üzerinde siyasi ipotek olmamalı, ahde vefa bekliyoruz" dedi. İki ülke nükleer işbirliği için de anlaşma imzaladı.

Gül-Hollande görüşmesinde Türkiye'nin AB süreci, Suriye, nükleer işbirliği gibi konular gündeme geldi. [AA]

cumhurbaşkanı abdullah gül, 22 yıl sonra türkiye'ye ziyaret eden fransız cumhurbaşkanını, françois hollande'ı ağırladı. ikili ve heyetler arası görüşmelerden sonra, ortak basın toplantısı düzenlendi. 

cumhurbaşkanı gül, ziyareti tarihi olarak niteledi. görüşmelerinde en önemli gündem maddesinin türkiye'nin avrupa birliği (ab) ile müzakere süreci olduğunu söyledi.

gül, "sayın hollande'ın son birkaç yıldır olumlu tavrını memnuniyetle karşılıyoruz. ancak müzakere süreci tam üyelik anlamına gelmemektedir. müzakere süreci bir adaptasyon sürecidir. bu süreçte siyasi bir ipoteğin olmamasını arzu ediyoruz. fransa'nın bu konuya müzahir olmasını ve siyasi bir engelin ortaya çıkmamasını arzu ediyoruz." dedi.

abdullah gül'ün açıklaması şöyle: "umudum, herkesin verdiği söze sadık kalmasıdır. ahde vefa da ab'nin niteliklerinden biridir. o dönemde herkes uygun gördüğü için türkiye ile üyelik müzakereleri sürecine başlandı. dolayısıyla bizim beklediğimiz bu konuda ahde vefa sergilenmesi. devletler arası ilişkilerde herhalde kandırmaca olmaz" diye konuştu.

hollande: müzakereler sürmeli

fransız cumhurbaşkanı ise, müzakerelerin 2004'te başladığını hatırlattı. "bu müzakereler şeffaflık ve iyi niyet, saygı çerçevesinde devam etmelidir. müzakereler tam üyelik demek değildir, bu işin sonunda görülecektir. fransa açısından tam üyeliğe, sürecin sonuna gelindiğinde referandumla karar verilecektir." açıklamasını yaptı.

35 fasıldan şimdiye kadar sadece 14'ünün görüşülebildiğini hatırlatan hollande, özellikle hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı gibi başlıkların açılması gerektiğini söyledi.

hollande, bu konularda ilerleme kaydedilmesinin, son zamanlarda türkiye'nin gündemine gelen tartışmalarla ilgili de yararlı olacağını söyledi. 

cumhurbaşkanı abdullah gül ise, "türkiye'de siyasi istikrarda herhangi bir tereddüt yoktur. bugün karşılaştığımız çeşitli tartışmalar var. bunlar bazen sert olabilir ama türkiye'nin siyasi istikrarında veya türk ekonomisinin herhangi bir şekilde güveninde bunların etkisi ve izi yoktur" dedi. 

1915 olayları

ortak toplantıda, fransa cumhurbaşkanı hollande'a, fransa'da bir süre önce gündeme gelen ermeni tasarısı da hatırlatıldı. kendi döneminde, 1915 olaylarlarıyla ilgili nasıl bir politika izleneceği soruldu. hollande, "tarihle ilgili çalışmalar acılı olabilir ama yapılmalıdır. doğru olanı, hakkı hukuku arayacağız. fransa'da bir kanun oylandı. bu noktadan sonra hem hukuki, hem avrupa birliği'nin çerçeve kararı var. soykırımın inkârını cezai müeyyideye tabi tutan çerçeve kararı var. bunun da en iyi şekilde uygulanması gerekecek" ifadelerini kullandı.  

cumhurbaşkanı abdullah gül ise, bu konudaki sorulara "o yılların acılarını biz nesilden nesile taşıyacak olursak, bu doğru bir hareket değildir. bu işi tarihçilerle çözmek gerek." yanıtını verdi. 

nükleer anlaşma imzalandı

iki ülke cumhurbaşkanının ikili ve heyetler arası görüşmelerinde bazı anlaşmalar da imzalandı. bunlardan biri stratejik diğeri ise nükleer işbirliği anlaşmasıydı.

holande, stratejik işbirliği anlaşması gereği iki ülkenin bakanlarının düzenli olarak görüşeceğini söyledi. 

abdullah gül de, türkiye'de yaklaşık 7 milyar dolarlık fransız yatırımı olduğunu söyledi. fransa'daki türk yatırımlarının da 1.5 milyar dolar civarında olduğunu belirtti. "özellikle nükleer enerji alanında işbirliği yapmamız çok sevindirici bir haber. türkiye enerji konusunda maalesef dışa bağımlı bir ülke. enerji konusunda alternatiflerimizi çoğaltmalıyız, bunlardan birinin de nükleer olduğunu biliyoruz." dedi. 

hollande'dan cenevre-2'ye mesaj

fransa cumhurbaşkanı suriye iç savaşı ve cenevre'deki uzlaşma arayışlarını da değerlendirdi. hollande, suriye rejimine 'iktidarda kalabilirsiniz' mesajının verilmemesi gerektiğini vurguladı. toplantıdan siyasi geçişi sağlayacak bir güçlü geçiş hükümeti kararı çıkmasını istedi. 

hollande, gül ile, suriye'deki savaşa katılmak üzere avrupa'dan gelen yabancı gençleri de konuştuğunu anlattı. sorular üzerine, türkiye'den suriye'ye geçerken yakalanan bir fransız gencin durumuna da değindi. "15 yaşındaki bir çocuğun izini kaybetmiştik. burada bulundu. babası geldi, bir takım şebekeler tarafından etki altına alan gençlerimizi korumalıyız" dedi. 

cumhurbaşkanı gül de, bu gibi durumlarda türkiye'nin işbirliğine hazır olduğunu söyledi.  

erdoğan ve kılıçdaroğlu ile görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Başbakan Erdoğan ile de görüştü. [AA]

fransa cumhurbaşkanı françois hollande, daha sonra, başbakanlık merkez binada, başbakan erdoğan ile bir araya geldi. erdoğan ve hollande'ın 50 dakikalık ikili görüşmesinin ardındandan heyetler arası görüşmeye geçildi. 

fransa cumhurbaşkanı başbakanlıktan sonra fransa'nın ankara büyükelçiliği'ne geçti. hollande, büyükelçilikte cumhuriyet halk partisi genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'nu kabul etti. görüşme yarım saat kadar sürdü. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;