Türkiye

Gül'e "Alman"ca sorular

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, AK Parti'yi tatlı sert eleştirdi. Gauck, "Dost acı söyler" dedi ve "Twitter ve YouTube yasaklanmak zorunda mı?" diye sordu. Alman basınının 'Böyle bir Türkiye'yi AB'de görmek istiyor musunuz?' sorusu da dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Alman mevkidaşı Gauck gazetecilerin sorularını yanıtladı. [Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı abdullah gül, almanya cumhurbaşkanı joachim gauck'la çankaya köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

açıklamadan sonra iki ülke cumhurbaşkanı gazetecilerin sorularını yanıtladı. hem almanya cumhurbaşkanı'nın sözleri hem de alman gazetecilerin soruları, son dönemde türkiye'de yaşanan tartışmalara avrupa penceresinden bakışın izlerini taşıyordu. 

almanya cumhurbaşkanı, görüşmenin içeriğini aktarırken yumuşak tonda söze girdi. önce "dostlar biraraya geldiğinde diğerinin duymaktan hoşlanmayacağı şeyleri de söyleyebilmeli" dedi. ve daha sonra sözü türkiye'de sosyal medya alanındaki engellemelere getirdi; "örneğin twitter ve youtube yasaklanmak zorunda mı? anayasa mahkemesi başkanı neden bu kadar eleştirel konuştu? şimdiki hükümet önemli bir seçim zaferiyle bu kadar büyük bir güce sahipken neden yargıya müdahale etmeli? bu gerçekten demokrasiyi güçlendirecek mi? bu soruları birbirimize soruyoruz…" dedi. 
basın toplantısında, alman bir gazetecinin de, 'böyle bir türkiye'yi avrupa birliği'nden görmek istiyor musunuz?' şeklindeki sorusu dikkat çekti. 
joachim gauck bu soruya "türkiye ile çok uzun süre önce başlamış bir süreçteyiz avrupa birliği olarak. açılan fasıllar var, açılmakta olan fasıllar var. türkiye’nin bu konuda ab üyesi olup olmayacağı sorgulanmıyor. yargı, hukuk devleti ve insan hakları fasılları açıldığında zaten mevcut olan dinamizm daha da ivme kazanacak. şu anda gözlemlediğimiz kutuplaşma daha yapıcı bir hale gelmeyecek mi? demokrasi sürekli bir diyalog halidir. hükümet neden yargıya karşı girişimde bulunuyor ya da medyaya müdahale ediyor? biz bu soruları soruyoruz" yanıtını verdi. 
cumhurbaşkanı abdullah gül'e, alman mevkidaşının sözleri hatırlatıldı, "alman bir konuğun sadece bir tavsiyesi olarak mı, yoksa haraket olarak mı algılıyorsunuz" diye soruldu. gül eleştirileri yanıtlarken almanya'daki ırkçı cinayetleri hatırlattı:  
"türkiye son 10 yılda olağanüstü siyasi, demokratik hukuk reformları yapmış ve birçok problemleri ortadan kaldırmış, birçok tabuları yok etmiş bir ülke. hiçbir ülke kendisinin mükemmel olduğunu söyleyemez. almanya'da aşırı sağcı cinayetler işlendi. nasıl ki bunlar bir gerçekse ve avrupa’ya yakışmıyorsa bizde de bazı olumsuzluklar var. önemli olan noksanlıkların farkında olmak ve düzeltmek için azimli olmak. 10 yıl önceki türkiye ile mukayese ederseniz standartları ne kadar yukarı taşıdığı ortadadır."
gül: akıl almaz, inanılmaz
iki cumhurbaşkanı mısır'da müslüman kardeşler lideri muhammed bedii'nin de aralarında olduğu 683 kişinin daha idama mahkûm edilmesiyle ilgili soruları da şöyle yanıtladı:

abdullah gül: böyle olağanüstü, demokrasinin askıya alındığı bir dönemde bu tip siyasi mahkemelerin verdiği akıl almaz, inanılmaz kararlar. bu tip cezaları kabullenmek mümkün değil. bu kadar ağır cezalar ve bu kadar yüzlerce ölüm cezası bugünkü çağda olacak şeyler değil. mısır'ın geleceğine aslında çok büyük bir kötülük olarak görüyorum bu tip büyük cezaları. siyasi anlayış çerçevesinde umarım uygulanmaz ve bütün mahkûmlar serbest bırakılır. mısır'da tekrar demokrasinin ve özgür seçimlerin önü açılır.

joachim gauck: almanya'da idam cezası yok. avrupalılar için anlaşılır bir ceza değil bu. çok endişeliyiz. geçici bir hükümetin, dönüşümde olan bir toplumda böylesine baskı için yargıyı kullanmasını anlamıyoruz. toplumda sadece öç alma duygusunun önüne geçilmemeli, aynı zamanda öncekinden üstün olan bir yargı anlayışı tesis edilmeli. mısır’daki yönetimle temasa geçip, daha ölçülü bir yargıya geçilmesi için girişimde bulunmalıyız.

gül: yerinde ve doğru bir açıklama

1915 olaylarının 99. yıldönümü vesilesiyle hükümetin ermenilere yönelik taziye mesajı da gündemde. abdullah gül'e göre, açıklama "yerinde ve doğru". konuk cumhurbaşkanı da hem kendi ülkesi açısından özeleştiri yaptı hem de açıklamayı "yeni bir sayfa" olarak nitelendirdi.

abdullah gül: daha önce çeşitli vesilelerle o dönemin acılarının ortak olduğunu söylemişti. sayın başbakan’ın açıklaması da gayet yerinde ve doğru bir açıklama oldu.

joachim gauck: benim bir şeyin değişeceği konusunda beklentim yoktu. almanya’da gurur anlamında büyük bir bilincimiz yok. zamanla özeleştiri uygulamaya başladık. burada güçlü bir devletin bu mesajları kabul etmesi, güçlü bir devletin belki de eleştirel sorulara maruz kalması zor olabiliyor. ama özgüveni olan sivil bir toplumun göstergesi. sayın başbakan gibi muhafazakâr bir politikacının yeni bir tarz göstermesi olumlu ve yeni bir sayfa. aydınlar belki ifade ediyordu ama başbakan açısından yeni bir ifade.

gauck: güçlü bir hükümet, rahat olmalı

ve twitter tartışmaları... abdullah gül'e göre, başbakan erdoğan twitter’ın türkiye’de ofis açmasını ve türkiye’de en çok kullanılan sosyal platformlardan birisi olarak vergi ödemesi gerektiğini söylüyor. gül, "zannedersem böyle bir beklenti yanlış değil" dedi.

gauck ise, hükümetin tehdit altında olmadığını ve "güçlü bir hükümet" olarak rahat davranması gerektiğini söyledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;