Türkiye

Gül'e göre yakışıksız

Cumhurbaşkanı, görev süresiyle ilgili "Bir şey söylemem. Karar neyse bir an önce netleşmesini çok arzu ederim çünkü yakışık almayan bir durum ortaya çıkıyor" dedi.

Haberin Öne Çıkanları

Gül netlik bekliyor

Süre yanıtı vermedi

Fransa'ya tepkili

Gül, Dışişleri Bakanlığı'ndan sonra çıktığı Çankaya Köşkü'nde 2007 yılından bu yana görev yapıyor. [Reuters]
türkiye cumhurbaşkanı abdullah gül, kanal 24 televizyonunda katıldığı programda gündeme ilişkin sorulara yanıt verdi. görev süresinin beş ya da yedi yıl olduğu yönünde devam eden tartışmaların hiçbirine girmediğini aktaran gül, "cumhurbaşkanı olarak görev süremle ilgili bir şey söylemem" ifadesini kullandı.
 
yapılan tartışmalarda bazen kendisini siyasetin bir parçası gibi görüp konuşanların bulunduğunu belirten gül, "halbuki ben cumhurbaşkanı olduktan sonra siyasetin içinden gelmiş, başbakanlık, dışişleri bakanlığı yapmış, parti kurucusu olmuş bir kişi olmama rağmen cumhurbaşkanlığını, siyasetin dışında tutmak için olağanüstü bir çaba gösterdim. bu konuyla ilgili karar neyse bunun da bir an önce netleşmesini çok arzu ederim çünkü yakışık almayan bir durum ortaya çıkıyor" dedi.
 
görevini hakkıyla yapmayı prensip edindiğini vurgulayan gül, "daha da açık söyleyeyim, siyasetle ilgili herhangi bir beklenti ve hesabım da yok. bunun da bilinmesini isterim" diye konuştu.
 
cumhurbaşkanı gül, ''5 yıl olsa devam etmek ister misiniz, 7 yıl olsa yeterlilik görür müsünüz?'' sorusunu, ''buna birazcık girmeye başlarsam arkası çok gelir'' diye yanıtladı. 
 
milletvekili maaşlarını soracak
 
gül'e milletvekillerinin emeklilik maaşlarına yapılan gece yarısı zammı da soruldu. abdullah gül, artışla ilgili türkiye büyük millet meclisi (tbmm) başkanı cemil çiçek ve maliye bakanı mehmet şimşek'ten bilgi alabileceğini söyledi.
 
'ben de sarkozy'yi görmem'
 
fransa'da 1915 'ermeni soykırım'ını inkar edenlere ceza getiren yasayı da değerlendiren gül, "çok acı gerçekten. akıl almaz bir şey ve bütün bunlar çok küçük hesaplar için yapılıyor. yasa fransa demokrasisini gölgeliyor, en çok ülkenin entelektüelleri ve yazarlarının feryat etmesi gerekir" dedi.
 
fransa cumhurbaşkanı nicholas sarkozy'nin telefonuna çıkmadığı hatırlatılarak "mesela bir devlet ve hükümet başkanları zirvesinde sarkozy yanınıza geliyor; tepkiniz, yaklaşımınız nasıl olur?" diye sorulması üzerine gül, "beni görmezlikten geldi, ben de onu görmem" yanıtını verdi.
 
ergenekon, balyoz ve uzun tutukluluk süreleri
 
uzun tutukluluk sürelerine de değinen gül, "gördüğüm kadarıyla süreler gerçekten artık kamuoyu vicdanını zedelemeye başlıyor. bunun bir yolunu bulup bu süreyi muhakkak kısaltmamız lazım" ifadesini kullandı.
 
ergenekon ve balyoz davalarının nasıl ilerlediği yönündeki soruya gül "yakın siyasi tarihi hep beraber yaşadık. ne tür olağanüstü durumların olduğunu hepimiz biliyoruz. 'türkiye'de her şey dört dörtlük' diyecek halimiz yok herhalde. kimseye 'suçlu' da diyemem, 'suçsuz' da diyemem. bu haksızlık olur. kimsenin haksız yere yarım saat bile hapiste kalmasına hiçbirimizin de gönlü razı olamaz. yanlış yapanlar da hesabını tabii ki vermek zorunda. önemli olan şey, süreci süratli bir şekilde bitirmek" sözleriyle yanıt verdi.
 
'asker-sivil ilişkileri çarpıktı'
 
bir soru üzerine asker-sivil ilişkilerine de vurgu yapan gül, "asker-sivil ilişkisinde çarpık bir yapı vardı açıkçası. türkiye'de bir tarafta hükümet vardı, bir tarafta da gölge hükümet var gibi yapılar vardı. bunlar hepimizin gerçekleridir" diye konuştu.
 
cumhurbaşkanı, bugün gelinen noktada silahlı kuvvetlerin kendi sorumluluk alanına çekildiğini, sivillerin de daha büyük sorumluluk üstlenmeye başladığını söyledi.

twitter mesajları
 
sosyal paylaşım sitesi twitter'ı daha çok insani ve sosyal konularda kullandığını dile getiren gül, sosyal medyayı milyonlarca insanın kendisine ulaşması açısından önemsediğini ve mesajları kendisinin yazdığını belirtti.
kaynak: ajanslar
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;