Gülen örgütü soruşturmaları

Gülen şüpheli, Erdoğan müşteki

17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten polisler hakkında iddianame tamamlandı. Fethullah Gülen'in darbe suçlamasıyla bir numaralı şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘müşteki’, Başbakan Davutoğlu ise 'mağdur' sıfatıyla yer aldı.

Fethullah Gülen 1999 yılından beri ABD'de yaşıyor. [Fotoğraf: EPA-Arşiv]

17-25 aralık soruşturmaları kapsamında, şüphelilere kumpas kurduğu iddia edilen polisler hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. istanbul cumhuriyet başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında fethullah gülen ve eski emniyet müdürü yakup saygılı'nın da bulunduğu 69 şüpheli hakkında iddianame düzenlendi.

yaklaşık 1500 sayfadan oluşan iddianamede bir numaralı şüpheli olarak gülen cemaati lideri fethullah gülen yer aldı.

iddianamede gülen'in "cebir ve şiddet kullanarak türkiye cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek", "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ve "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.

'erdoğan müşteki, davutoğlu mağdur'

iddianamede cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan müşteki olarak yer aldı. başbakan ahmet davutoğlu’na ise mağdur olarak yer verildi.

istanbul cumhuriyet başsavcılığı'nın onayına sunulan iddianamede ayrıca erdoğan’ın oğlu bilal erdoğan, berat albayrak, serhat albayrak, hakan fidan, ismail rüştü cirit, nihat ömeroğlu ve yalçın akdoğan da müşteki olarak yer aldı.

17 ve 25 aralık 2013 tarihlerinde istanbul cumhuriyet başsavcılığı’nca ‘yolsuzluk’ soruşturmaları kapsamında operasyonlar düzenlendi. operasyonların ardından ‘hükümete darbe mi?’, ‘yolsuzluk mu?’ tartışmaları başlatıldı.

operasyonları düzenleyen polisler ve savcılar hakkında ‘hükümete darbe’ soruşturması yürütüldü. soruşturmayı yürüten polislerin bir kısmı tutuklandı.

savcılık tarafından ‘devlet içinde paralel devlet yapılanması’ iddiaları ile ilgili soruşturmalar başlatıldı. yolsuzluk iddiasıyla başlatılan soruşturmalara ise takipsizlik kararı verildi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;