Orta Asya

Gülnara Kerimova'ya 'kaçakçılık' suçlaması

Özbek muhalifler, Devlet Başkanı'nın kızının İsviçre'deki evinde çok sayıda çalıntı tarihi eser bulunduğunu iddia etti.

Haberin Öne Çıkanları

Sefer Bekcan'ın iddiası

Fotoğrafları paylaştı

Suçlamalara ret

Bekcan'ın paylaştığı fotoğrafların bir kısmında, Özbekistan Devlet Sanat Müzesi'nde olması gereken tablolar görülüyor. [Courtesy Photo]

özbekistan cumhurbaşkanı islam kerimov'un en büyük kızı gülnara kerimova, 'tarihi eser kaçakçılığıyla' suçlandı. muhalif lider sefer bekcan, gülnara'nın isviçre'nin cenevre kentindeki malikanesinde özbekistan devlet sanat müzesi'nden çalınan bazı tarihi eserlerin bulunduğunu öne sürdü. 

bekcan ayrıca malikanede bulduğunu iddia ettiği eserlerin fotoğraflarını internet ortamında paylaştı. söz konusu eserler arasında 20'nci yüzyıldan kalma bazı tablolar, elmas ve altın parçaları da içeren yüzlerce değerli taş ve 18'nci yüzyıla ait bir kuran-ı kerim'i de bulunuyor. 

suçlamaları reddeden gülnara kerimova ise malikaneye girilmesine tepki gösterdi. kerimova, bekcan'a malikanenin anahtarını özbek güvenlik birimlerinin verdiğini öne sürdü. 

sefer bekcan, 23 aralık'ta dört kişiyle birlikte gülnara kerimova'nın 20 milyon dolar değerindeki malikanesine girmişti.

'eserler orijinal' 

özbek sanat uzmanları sergey ignatiev ve boris çukoviç, malikanede bulunan ve inceledikleri eserlerin orijinal olduğunu söyledi.

son gelişmeler sonrası bir açıklama yapan özbekistan kültür ve spor bakanlığı da, uzmanların sözünü ettiği eserlerin devlet müzesinden çıkarıldığını doğruladı. yapılan açıklamada, yüzlerce eserin, kerimova'nın sponsorluğundaki bir sergide gösterileceği gerekçesiyle müzeden alındı belirtildi.  

'hırsız baron'

41 yaşındaki gülnara kerimova'nın adı, wikileaks'te yayımlanan amerikan diplomatik belgelerinde de geçmişti. bazı amerikalı diplomatlar özbekistan liderinin kızını 'hırsız baron' olarak nitelendirmişti. 

kerimova hakkında kara para akladığı suçlamasıyla isveç ve isviçre'de soruşturma açılmıştı.  

yakın zamana kadar kerimov'un siyasi varisi olarak gözüken gülnara kerimova, son dönemde gözden düşmüştü. kerimova, twitter mesajlarında özbekistan rejiminin kurumlarını ve önemli kademelerdeki bazı kişileri hedef almaya başladı. özbekistan'da son dönemde gülnara kerimova'ya ait bazı medya kuruluşları kapatılmıştı. 

kaynak: radio free europe

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;