Türkiye

Gül'ün görev süresi netleşiyor

Cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin tartışmalara son verecek düzenleme Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek.

Haberin Öne Çıkanları

Bir kişi en fazla iki defa

Halk seçecek

2007'de kriz yaşanmıştı

Tasarıya göre cumhurbaşkanı beş yılda bir halk tarafından seçilecek. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilecek. [AA]

cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen ''cumhurbaşkanı seçimi kanunu tasarısı'' meclis anayasa komisyonu'nda ele alınacak. komisyondan yapılan açıklamaya göre, tasarının görüşülmesine perşembe günü saat 10.30'da başlanacak.

tasarıya göre, cumhurbaşkanı 5 yılda bir halk tarafından seçilecek. bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilecek. savaş nedeniyle tbmm seçimi bir yıl geriye bırakabilecek. 40 yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış milletvekilleri veya aynı nitelikler ile milletvekili seçilme yeterliliğine sahip türk vatandaşları cumhurbaşkanı seçilebilecek.

cumhurbaşkanlığı adaylığı en az 20 milletvekilinin aday göstermesiyle mümkün olacak. partiler de belli koşullarda aday gösterebilecek.

tasarı, 23'üncü dönemde meclis'e sunulmuş ancak zamanında yasalaşmadığı için hükümsüz (kadük) kalmıştı. hükümet, 24'üncü dönemin başında tasarıyı yenileyerek meclis'e sunmuştu.

tasarıya, görüşmeler sırasında cumhurbaşkanı abdullah gül'ün görev süresine ilişkin tartışmalara son vermek üzere bir madde konulması bekleniyor.

söz konusu madde ihdası ile 12'inci cumhurbaşkanının seçimine ilişkin 2014 yılına işaret eden bir takvime atıf yapılması ön görülüyor.

2007'de kriz yaşanmıştı

türkiye, 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerini sancılı geçirmişti. nisan ayındaki seçimlerde anayasa mahkemesi devreye girerek oylamada 367 milletvekili şartı getirmiş, türk silahlı kuvvetleri de (tsk) 27 nisan gecesi internet sitesinde muhtıra yayınlamıştı.

seçim sürecinin başarısızlığı uğraması üzerine erken seçim kararı alan hükümet, 22 temmuz seçimlerinden yüzde 46'yı geçen bir oyla zafer kazanarak çıkmış ve ağustos ayında türkiye büyük millet meclisi'nde (tbmm) yapılan oylamada abdullah gül cumhurbaşkanı seçilmişti.

gül'ün seçilmesinden bu yana devam eden 'beş yıl mı?' yoksa 'yedi yıl mı?' tartışmasında tarih daralırken, cumhurbaşkanı gül görev süresiyle ilgili son yaptığı açıklamada "bir şey söylemem. karar neyse bir an önce netleşmesini çok arzu ederim çünkü yakışık almayan bir durum ortaya çıkıyor" demişti. gül, "daha da açık söyleyeyim, siyasetle ilgili herhangi bir beklenti ve hesabım da yok. bunun da bilinmesini isterim" diye konuşmuştu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;