Bilim-Teknoloji

Güneş'in ilk X-ray portresi

NASA'nın karadelikleri araştıran NuSTAR uzay aracı, Güneş'in X-ray ışınlarından oluşan portresini çekti.

Konular: Bilim-Teknoloji
Güneş'in ilk X-ray portresi böyle belirdi. [Fotoğraf: NASA]

dünya'nın yörüngesinde 2012'den bu yana gözlem yapan x-ray teleskobu nustar, ilk kez güneş'i fotoğrafladı. ortaya çıkan fotoğraf, güneş'in yüksek enerjili x-ray ışınlarıyla çekilen ilk görüntüsü olarak belirdi.

fotoğrafta, güneş'in tepesindeki yeşil ve mavi renkli alanlar yüksek enerjili parçarcıkların uzay boşluğuna saçıldığı bölgeleri gösteriyor. mavi alanlar, yeşil alanlara kıyasla daha yüksek enerji yoğunluğu içeriyor.

güneş dinamikleri gözlemevi'nin (sdo) çektiği fotoğrafla birleştirilen nustar portresinde, kırmızı bölgeler morötesi ışınları temsil ediyor.

güneş'in atmosferinin neden yüzeyinden çok daha sıcak olduğunu araştıran nustar, en hassas x-ray faaliyetlerini bile tespit edebilme özelliğine sahip. güneş üzerindeki gözlemlerle, yıldızların nasıl karadeliklere dönüşebildiği sorusuna cevap aranacak.

kaynak: nasa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;