Asya - Pasifik

Güney Kore Devlet Başkanı âkıbetini parlamentoya bıraktı

"Choi skandalı" nedeniyle haftalardır protesto edilen Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, süresi dolmadan görevinden çekilmeye ve parlamentonun âkıbetini belirlemesine hazır olduğunu ifade etti.

Konular: Asya - Pasifik

televizyonda canlı yayımlanan bir konuşma yapan güney kore devlet başkanı park geun-hye, “görevimden ayrılmam ve görev süremin kısaltılması konuları hakkındaki kararı ulusal meclis’e bırakacağım. milletvekilleri gücün devri sırasında ortaya çıkabilecek iktidar boşluğunu ve yönetimde kaosu minimuma indirecek önlemleri aldığında, çekileceğim” dedi.

64 yaşındaki devlet başkanı, daha önce iki kere "choi skandalı" nedeniyle özür dilemişti. ancak ilk defa yüzbinlerce kişinin toplandığı gösterilere ve muhaliflerinin çoğunluğu oluşturduğu parlamentodaki soruşturma hazırlıklarına kulak vererek çekilebileceğini ifade etti.

“topu parlamentoya atıyor”

ana muhalefetteki demokrat parti ise güney kore devlet başkanı park’ın şu anda da görevinden istifa edebileceğini, ancak soruşturmadan kaçmak için topu parlamentoya attığını belirtti.

“devlet başkanına güven yüzde 4’e düştü”

gallup korea şirketinin cuma günü yayımladığı kamuoyu yoklamasına göre, güney kore’de park’a güven duyanların oranı yüzde 4’e düştü.

yüzbinler protesto ediyor

cumartesi günü yüzbinlerce koreli, üst üste beşinci hafta sonu eylemini düzenlemişti. park’ın istifasını isteyen eylemcilerin sayısı, organizatörlere göre 1,5 milyon, polise göre ise 260 bindi. şu anki demokratik sistemin kabul edildiği 1987’den bu yana, güney kore’de hiçbir devlet başkanı dönemini tamamlamadan görevinden ayrılmadı. eğer park görevden alınır ya da istifa ederse, 60 gün içinde yeni bir devlet başkanı 5 yıllığına seçilecek.

"choi skandalı" nedir?

park'ın, eski dostu choi soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun ortaya çıkmasıyla patlak veren skandalın ardından, ekim sonundan bu yana protestolar artarak sürüyor.

park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla da suçlanan choi, kültür ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddiasıyla da yargılanıyor. vakıflara bağış yapmaları için büyük şirketlere baskı yapılmasında park’ın da rolü olduğu iddia ediliyor.

devlet başkanı, kendisine zor zamanlarında yardım ettiğini ifade ettiği choi ile ilişkilerinde dikkatsiz davrandığını belirtiyor. park’ın avukatı ve devlet başkanlığı, suçlamaları reddediyor.

park’ın annesi 1974’te o zamanki güney kore devlet başkanı olan babası park chung-hee’yi hedef alan suikast girişimi sırasında öldürülmüştü. choi ile o zamandan bu yana arkadaş olan park’ın babası ise 1979’da istihbarat dairesi başkanı tarafından öldürülmüştü.

tarikat liderinin kızı choi

choi soon-sil’in babası olan ebedi yaşam kilisesi tarikatı lideri choi tae-min, park geun-hye’nin babası park chung-hee’nin danışmanıydı.

kaynak: afp, aa ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;