Asya - Pasifik

Güney Kore lideri Park resmen görevden alındı

Güney Kore'de yolsuzluk ve siyasi nüfuz skandalı nedeniyle yetkileri geçici olarak elinden alınan Devlet Başkanı Park Geun-hye görevinden azledildi. Ülke tarihinde azledilen ilk devlet başkanı olan Park'ın görevden alınması üzerine başkent Seul'de düzenlenen protestolarda 2 kişi öldü.

Konular: Asya - Pasifik

anayasa mahkemesi'nin 8 yargıçtan oluşan heyeti, güney kore devlet başkanı park geun-hye'nin devlet başkanlığı görevinden azledilmesine oy birliğiyle karar verdi. baş yargıç lee jung-mi televizyonlardan canlı yayınlanan açıklamasında, mahkeme kararını "tarihi bir an" olarak niteledi. lee, "park'ın açıklamalarına ve eylemlerine baktığımızda anayasayı savunduğuna yönelik herhangi bir irade bulamadık. devlet başkanının anayasayı ve yasaları ihlâli, halkın güvenine ihanet anlamına gelmektedir. anayasayı korumak açısından bu tür ciddi eylemler kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

park, ülke tarihinde azledilen ilk devlet başkanı oldu. karar, siyasi dokunulmazlığını yitiren park'a mahkeme yolunu açtı.

kararın ardından başkent seul'de düzenlenen protesto gösterilerinde 2 kişi hayatını kaybetti.

[Fotoğraf: Reuters]

yasalar gereği 60 gün içinde seçime gidilecek.

park, yakın dostu choi soon-sil aracılığıyla ülkenin büyük holdinglerinden bağış adı altında rüşvet almak ve karşılığında muhataplarına siyasi menfaatler sağlayarak görevini kötüye kullanmakla suçlanmıştı.

güney kore parlamentosu, 9 aralık'ta park hakkında soruşturma açılmasına karar vermiş ve park'ın yetkileri geçici olarak başbakan hwang kyo-ahn'a devredilmişti. 

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;