Bilim-Teknoloji

Güney Kore'de Samsung'un veliahtı tutuklandı

Güney Kore'de teknoloji devi Samsung'un Başkan Yardımcısı ve veliahtı Lee Jae-yong, Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin yetkilerinin elinden alınmasına yol açan yolsuzluk ve siyasi nüfuz skandalına yönelik soruşturma kapsamında tutuklandı.

Konular: Bilim-Teknoloji
[Fotoğraf: Getty Images]

güney kore'nin başkenti seul'deki merkez bölge mahkemesi, devlet başkanı park geun-hye'nin yakın dostu choi soon-sil ile bağlantılı vakıflara rüşvet vermekle suçlanan teknoloji devi samsung'un başkan yardımcısı ve veliahtı lee jae-yong hakkında tutuklama kararı verdi. mahkeme heyeti, lee'nin yeni deliller ışığında tutuklanması gerektiğine hükmetti. savcılar, 20 gün içinde iddianameyi hazırlayacak.

lee ve samsung ise suçlamaları reddetti.

mahkeme, 19 ocak'ta lee'nin zimmetine para geçirme ve yalancı şâhitlik suçlamalarıyla tutuklanması için yeterli kanıt olmadığına hükmetmişti. 

lee, 13 şubat'ta yeniden ifadeye çağrılmış ve 22 saat boyunca özel yetkili savcılar tarafından sorgulanmıştı. savcılar, mahkemeden lee'nin tutuklanmasını talep etmişti.

lee'nin, şirketin 75 yaşındaki babasından kendisine sorunsuz devri için park geun-hye ve yakın dostu choi soon-sil'le bağlantılı vakıflara milyonlarca dolar yardım yaptığı iddia ediliyor. lee, geçen aralık ayında verdiği ifadede daha önce meclis soruşturmasında yaptığı tanıklığı değiştirmiş, bu kez devlet başkanı'nın choi soon-sil'e para aktarılması için şirketi zorladığını öne sürmüştü. lee jae-yong, daha önce yapılan bağışları kabul etmiş fakat şirketin bunun karşılığında herhangi bir siyasi nüfuz sağlamadığını belirtmişti.

choi ve kızına para aktarıldığına ilişkin suçlamaları incelemek üzere kasım ayında samsung'un seul'deki şubelerine baskın düzenlenmişti.

samsung başkanı lee kun-hee’nin 2014'te geçirdiği kalp krizinin ardından tek oğlu olan başkan yardımcısı lee jae-yong, eylül ayında şirketin yönetim kuruluna girmişti.

kaynak: aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;